Eerder hebben we in ons artikel over de Zevenheuvelenloop in november 2016 laten zien dat de nieuwe Stryd foot pod hardloopvermogensmeter interessante informatie oplevert. Deze nieuwe technologie meet het vermogen dat je ‘menselijke motor’ levert tijdens hardlopen.
Bij het NK 10 km in Schoorl op 12 februari 2017 hebben Willem de Weerdt en Hans van Dijk allebei met een Stryd foot pod gelopen. Onze conclusie naar aanleiding van de analyse van de gegevens is dat we hiermee een heel helder, betrouwbaar en consistent beeld krijgen van de geleverde hardloopprestaties, de invloed van de omstandigheden in de wedstrijd, en veel extra informatie krijgen voor de evaluatie van de wedstrijd.
De 10 km van de Groet uit Schoorl welke door de Schoorlse Duinen heen loopt. En dat is te zien in het hoogteprofiel van de wedstrijd.

Willem en Hans zijn beiden 62 jaar en liepen het NK in de M60 leeftijdsklasse. Willem finishte in 36:30 als 2e achter Aart Stigter, en Hans werd 4e in 39:19. In de tabellen hebben we de gegevens van Willem en Hans uit Stryd PowerCenter aangevuld met die uit Garmin Connect (vertikale oscillatie (v.o.), cadans, paslengte, HR).


De tabellen laten duidelijk zien dat de gegevens van de Stryd hardloopvermogensmeter heel betrouwbaar en consistent zijn. De gegevens van Willem en Hans zijn vergelijkbaar en het verloop van de wedstrijd is goed herkenbaar. In ons artikel over de Zevenheuvelenloop hadden we al gezien dat uit de vermogensgegevens heel goed de invloed van de heuvels te herkennen is. Heuvelop is het specifieke energieverbruik hoger (in dit geval tot 1,11 – 1,12 als gemiddelde over een kilometer interval) en omlaag vanzelfsprekend lager (hier tot 0,95 – 0,96). De gemiddelde waarde van het specifieke energieverbruik c (oftewel de Energy cost of Running, ECOR) over de hele wedstrijd is 1,01 – 1,02. Dat het iets boven de 1,0 ligt, komt voor rekening van de duinen. In de tabel hebben we de meest opvallende gegevens dik gedrukt weergegeven.
Berekening van de ADV en de prestatie index van Willem en Hans
In ons boek Hardlopen met Power! hebben we laten zien dat het Anaerobe Duurvermogen (ADV of FTP) de beste indicator voor het prestatievermogen van een hardloper is. De ADV is gedefinieerd als het vermogen in Watts dat een hardloper een uur lang kan volhouden. Met de calculator op ProRun kan op eenvoudig je ADV berekend worden uit de gegevens van een wedstrijd. We hebben dat voor Willem en Hans gedaan met de gegevens van Schoorl. Willem liep Schoorl met een gemiddeld specifiek vermogen van 4,61 Watt/kg, zijn ADV is dus 4,45 Watt/kg. Willem is daarmee in zijn leeftijdsklasse van internationaal niveau. Zijn prestatie index is namelijk 91%. De ADV van Hans is 4,13 Watt/kg. Met een prestatie index van 85% is Hans van nationaal niveau.

Dit is meteen een mooi voorbeeld hoe je na elke wedstrijd je ADV kunt uitrekenen en kunt zien hoe het er voor staat met je prestatievermogen. Met trainingsgegevens kan dat uiteraard ook. Voor de tot nu toe bij hardlopen gebruikelijke VO2 max moet je voor een uitgebreide test bij een SMA zijn. Met een hardloopvermogensmeter kan dit veel eenvoudiger en bovendien zo vaak je wil zelf gedaan worden.
Als je toch behoefte hebt aan je VO2 max waarde, kun je dat eenvoudig zelf uitrekenen met de calculator op de genoemde websites of door gebruik maken van de formule:
ADV (Watt/kg) = 0,072*VO2 max
Als je je ADV weet, kun je ook gemakkelijk berekenen met welk vermogen je een wedstrijd kunt gaan lopen. In principe zet je je beste prestatie neer als je vermogen zo constant mogelijk is, ook heuvelop en heuvelaf. Net zoals bij wielrenners die een tijdrit of bergbeklimming bij wijze van spreken met hun neus op de display van hun vermogensmeter rijden en precies weten wat ze waar aan wattage (vermogen) kunnen rijden om niet “stuk” te gaan en wat ze móeten rijden om een goed resultaat te behalen.
Je kunt het effect van je snelheid in relatie tot je leeftijd zelf berekenen op onze calculator en alle factoren op je prestaties nalezen in ons nieuwe boek
Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen
Hans van Dijk en Ron van Megen