15e Great Ethiopian Run

15e Great Ethiopian Run
Het Geheim van Hardlopen mede-auteur Ron van Megen stond op zondag 22 november 2015 aan de start van de 15e Great Ethiopian Run. Het was de climax van een hardloopreis met clinics in dit ultieme hardloopland. De Great Ethiopian Run vindt jaarlijks in Addis Abeba plaats. Ditmaal namen liefst 37.000 lopers deel aan de grootste wegwedstrijd van Afrika. De wedstrijd is over 10 km. Addis Abeba ligt centraal in het Ethiopisch hoogland. De wedstrijd is op liefst 2450 m hoogte.

De wedstrijd was tegelijkertijd de afscheidswedstrijd van Haile Gebrselassie. En dat was te merken! Media en deelnemers maakten een groot Haile feest van deze loop.

Meer informatie over de reis is te vinden op http://www.ethiopia-xperience.com/images/pdf/hardloopreis.pdf

De Great Ethiopian Run van Ron
In het eerste artikel over deze reis had Ron berekend dat vanwege de hoogteligging van Addis Abeba en het daardoor lagere zuurstofgehalte van de lucht hij blij mocht zijn met een 10 km tijd van 52:15, liefst 20% langzamer dan normaal. Zijn VO2 max zou volgens de berekening zakken van 53 naar 44,6 mg/kg/min. Aan het eind van de week in Ethiopië ben je wel al wat gewend aan de hoogte maar nog niet geacclimatiseerd. De VO2 max volgens de Garmin van Ron was door de trainingen inderdaad gezakt van 52 in Nederland naar 45 aan de startstreep in Addis Abeba. De Great Ethiopian Run is met meer dan 40.000 deelnemers een groot volksfeest. Met uitzondering van de elite atleten en een klein aantal anderen wordt niet gewerkt met startnummers. Het t-shirt is je deelnamebewijs. Dit levert een spectaculair beeld op van een kolkend menigte hardlopers in groengele shirts.

Reisorganisator Jos Wesemann regelde dat Ron vooraan kon starten. Om op Ron te letten, had Jos de 24-jarige Firezer Duguma gevraagd als buddy met Ron mee te lopen. Firezer (spreek uit als Frazer) bleek laatst de marathon van Casablanca in 2:14 gelopen te hebben. Firezer vertelde de marathon onder minder warme en minder geaccidenteerde condities in 2:10 te kunnen doen. De halve loopt hij in een uur rond. Geen probleem dus voor Firezer om Ron bij te houden….

Firezer Duguma met Ko ter Linden en Ron

Ron liep de Great Ethiopian Run in 53:24. Ruim een minuut langzamer dan de prognose. Toch is Ron niet ontevreden over dit resultaat. De Garmin gaf namelijk 115 m hoogtemeters aan. Dat is 30 m meer dan was meegenomen voor de prognose. 
Het parcours daalde de eerste helft overwegend. Vanaf het 5 km punt ging het weer omhoog. Door het 25% lagere zuurstofgehalte op deze hoogte bleek het onder controle houden van de ademhaling het grootste probleem en bepalend voor het tempo. Kort na het 8 km punt, aan het eind van de lange klim, moest Ron zelfs 50 m wandelen om de ademhaling weer op orde te krijgen. Op een vlak parcours zou het een stuk gemakkelijker zijn geweest om onder deze omstandigheden het tempo vast te houden.

   
 Hoogte- en tempoverloop volgens de Garmin van Ron op Strava

Wat deed Haile?
Haile Gebrselassie gaf zelf het startschot en sprong vervolgens tussen de lopers om aan de wedstrijd deel te nemen. Hierdoor verloor Haile wel tijd. Hij moest zigzaggend tussen de andere lopers door voor in het veld zien te komen. Na afloop deed Haile zelf de prijsuitreiking. Haile liep zijn farewell run op blote voeten in 32:48. Niet slecht voor een 42-jarige! 

Tal van Ethiopische topatleten zoals Tirunesh en Genzebe Dibaba, Sileshi Sihin, Mare Dibaba, Gezahagne Abera, Tesfaye Tola, Anbessy Tolosa, Ketema Negussie en Tessema Abshiro eerden Haile met een erehaag voor de finishlijn.

Haile woont in Addis Abeba en is volledig geacclimatiseerd. Op een laagland baan zou hij 10% sneller zijn. Ook weten we uit de ontmoeting die Ron met Haile had dat Haile 3 kg boven zijn wedstrijd gewicht weegt. Dat kost Haile ongeveer 5% van zijn haalbare tijd. Bovendien had ook Haile te maken met de 115 hoogtemeters in het parcours. Onder ideale omstandigheden betekent dit dat Haile de 27:42,8 binnen bereik heeft die we voor hem op de 10.000 m baan als 40-jarige met de leeftijdsformules van Het Geheim van Hardlopen als haalbaar berekenden en een wereldrecord bij de M40 zou opleveren. Dit wereldrecord staat met 28:46,5 op naam van de Fin Martti Vainio.

Tamirat Tola
De Great Ethiopian Run werd in het uitzonderlijk sterke veld gewonnen door de 24-jarige Ethiopiër Tamirat Tola in 28:44. Tola is lid van de Oromiya Police Club, een van de ongeveer 20 professionele en veelal gesponsorde hardloopclubs voor elite atleten in Ethiopië.
 
Mediabelangstelling voor Haile Gebrselassie na zijn farewell run op 22 november 2015

Je kunt het effect van alle aspecten je eigen tijden berekenen met onze calculator op Daar kun je ook ons boek bestellen.

Hans van Dijk en Ron van Megen
Je kunt ons boek bestellen op www.hetgeheimvanhardlopen.nl

Lees verder...