Het Geheim van Hardlopen

How to get faster and fitter!

20130929 09 1e boek Gerard Nijboer NK 10 km Singelloop Utrecht (2)
Uitreiking eerste boek aan Gerard Nijboer

Wind kost tijd!

Als je hardloopt met een stevige wind, moet je soms behoorlijk knokken en kan je tempo flink omlaag gaan. Hoe groot is het effect van wind op onze hardlooptijden?

Lopen met tegenwind kost extra energie, bij windkracht 5 al snel zo’n 25 procent. Het voordeel van wind mee is helaas maar 60 procent van het nadeel van wind tegen. Bij een rondgaand parcours kost de wind je dus altijd tijd. Ophetgeheimvanhardlopen.nl kun je zelf uitrekenen hoeveel. Vul de afstand, je tijd en de windkracht in en de calculator berekent je ‘schone tijd’; de tijd gecorrigeerd voor het windnadeel.

Sterke lopers hebben minder last van de wind. Bij windkracht 5 is het tijdverlies op de marathon 1,5 minuut voor een wereldtopper en 6 minuten voor een recreant die een marathon in 4 uur loopt. Maar de wind kan ook een fijn steuntje in de rug zijn. Het parcours van de Boston Marathon loopt bijvoorbeeld in noordwestelijke richting. Met wind mee en windkracht 4 kun je al een voordeel van 10 minuten hebben!

Schuilen in een groepje of achter hazen die je uit de wind houden, kan je tijdens de marathon 4 minuten voordeel opleveren. Zonder hazen is een evenaring of verbetering van het wereldrecord daarom ondenkbaar.

The following two tabs change content below.
Hans van Dijk
Hans van Dijk (1954) is emeritus hoogleraar aan de TU Delft en levenslang hardloper. Hij ontwikkelde modellen waarmee de hardlooptijd nauwkeurig voorspeld kan worden.
Hans van Dijk

Laatste berichten van Hans van Dijk (toon alles)

Reacties zijn afgesloten.