Het Geheim van Hardlopen

How to get faster and fitter!

20130929 09 1e boek Gerard Nijboer NK 10 km Singelloop Utrecht (2)
Uitreiking eerste boek aan Gerard Nijboer

Bereken je ‘schone’ tijd

Bereken je ‘schone’ tijd
Column ProRun 13 september 2013

Sinds de Zevenheuvelenloop van 1993 kennen we de ‘netto’ tijd, die gemeten wordt met een chip aan onze schoenveters of ons startnummer. Voor die tijd konden we niet corrigeren voor het tijdverlies in het startvak, dat bij massale evenementen makkelijk in de minuten kan lopen.

De volgende stap die we nu kunnen maken is het berekenen van de ‘schone’ tijd. Dit is de tijd na correctie voor de invloed van de omstandigheden van het parcours en het weer. Iedere hardloper weet dat je tijd kan tegenvallen als de omstandigheden niet ideaal zijn. Zo loop je duidelijk langzamer als er heuvels in het parcours zitten of als het hard waait of als het te warm of te koud is. Maar hoeveel scheelt dat nu precies en hoe kun je daarvoor corrigeren en je ‘schone’ tijd berekenen?

Deze vragen worden beantwoord in Het Geheim van Hardlopen, een schitterend boek dat op 13 oktober 2013 gelanceerd zal worden bij de NK Marathon in Eindhoven. Het boek is geschreven door emeritus hoogleraar Hans van Dijk en Ron van Megen, beiden Delfts ingenieur.

In 57 hoofdstukjes leggen Hans en Ron op populaire wijze de invloed van alle factoren uit die bepalen hoe hard je loopt. Hans en Ron gebruikten zichzelf als proefkonijn en werden 20 % sneller en 40% gezonder! Ook wordt er ruimschoots aandacht besteed aan het plezier dat zij beleven aan het hardlopen.

De lezer kan zijn eigen prestaties voorspellen en achteraf zijn ‘schone’ tijd uitrekenen met de calculator van www.hetgeheimvanhardlopen.nl.

 

Wist je bijvoorbeeld dat:

  1. Je tijdverlies 0,71% bedraagt voor iedere 100 meter hoogteverschil in het parcours?
  2. Het parcours van de Boston Marathon 3 minuten voordeel oplevert doordat  de finish 140 meter lager ligt dan de start?
  3. Bij windkracht 5 wereldtoppers 1,5 minuut verliezen op de marathon?
  4. Het lopen in een groepje of achter hazen op de marathon  4,5 minuut voordeel oplevert?
  5. Het parcours van de Boston Marathon 10 minuten voordeel kan opleveren als de wind in de rug blaast met windkracht 4?
  6. De ideale temperatuur bij de marathon 8 graden Celsius bedraagt?
  7. Je bij een temperatuur van 25 graden Celsius over een marathon 13% tijd verliest?

 

Deze feiten, de uitleg en achtergronden en nog veel meer vind je in Het Geheim van Hardlopen.Het boek is rijk geïllustreerd en staat boordevol bruikbare informatie. Het Geheim van Hardlopen is het ultieme hardloopboek voor iedere recreatie-, prestatie- en wedstrijdloper én voor hun coaches. Gerard Nijboer ( winnaar zilver op de marathon bij de OS van Moskou) is lovend en zegt: “Zeer interessant! Het deed me denken aan mijn eerste echte hardloopboek “the Complete Book of Running” van James Fixx: geen pagina verveelt. Een aanrader voor de serieuze hardloper die oog heeft voor details!”

 

In de komende maanden zullen de auteurs in een vaste column in ProRun telkens de invloed van een ander aspect op je tijd uitleggen.

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Hans van Dijk
Hans van Dijk (1954) is emeritus hoogleraar aan de TU Delft en levenslang hardloper. Hij ontwikkelde modellen waarmee de hardlooptijd nauwkeurig voorspeld kan worden.
Hans van Dijk

Laatste berichten van Hans van Dijk (toon alles)

Reacties zijn afgesloten.