We gebruiken het multisporthorloge Polar Grit X alweer een tijdje en hebben het in behoorlijk wat situaties uitgeprobeerd. Als de basis niet goed is, heb je weinig aan de vele functies die zo’n topmodel biedt. We hebben ons voor dit artikel dan ook hier toe beperkt. En zijn er zeer tevreden over.
Over de batterijduur kunnen we kort zijn: die is lang! Niets is vervelender dan een horloge dat vaak aan de stekker moet. De Polar Grit X heeft geen aan/uitknop. Je draagt hem 24 uur per dag. Ondanks dat we dagelijks trainen is opladen niet vaker dan eens in de drie à vier dagen nodig. Dat is overigens gelijk aan de Polar Vantage V die we eerder uitgebreid voor ProRun hebben getest. En is vergelijkbaar met Garmin’s topmodel Fenix 6X.
Je draagt de Polar Grit X in principe dus ook ’s nachts. Hoewel we hier in dit review niet dieper op ingaan, willen we wel kwijt dat Nightly Recharge functie heel erg goed is. Deze functie geeft aan hoe goed je hebt geslapen (slaapherstel) en hoe goed je autonome zenuwstelsel (AZS) tot rust kwam tijdens de eerste uren van je slaap (AZS-herstel). Goed inzicht in de kwaliteit van je slaap is misschien nog belangrijker voor je dagelijks functioneren thuis en op je werk dan voor je training.
We gaan in dit artikel in met name in op de kwaliteit van de GPS en barometer van de Polar Grit X. De afgeleide functies Hill Splitter en Polar Running Power komen hierbij ook aan bod.

Wandeling
Rechtstreeks uit de doos bestond de eerste kennismaking met de Polar Grit X uit een wandeling naar een ijzerwarenwinkel. Een rechte route over hetzelfde trottoir heen en terug. Elke seconde bepaalt de Grit X de plaats. In de afbeelding is te zien dat de lijnen van de heen- en terugweg van de Polar aan de juiste kant van de weg precies samenvallen. De Garmin 6X Sapphire is in deze eerste test duidelijk minder koersvast.
11 trainingsrondjes
In het testprogramma zijn alle dagelijkse trainingen meegenomen. Een van de rondjes is vlak, volledig verhard, heeft een beperkt aantal bochten, is 5,85 km lang en in gebruik voor verschillende trainingsvormen.
Volgens de Polar Grit X is de gemiddelde afstand over 11 trainingen 5,856 km. De kortste is 5,84 km en de langste 5,87 km. De test-hertestbetrouwbaarheid van deze Polar is heel erg goed, temeer als je in aanmerking neemt dat niet steeds de ideale lijn zal zijn gelopen. Ook bij andere bekende trainingsrondjes viel de nauwkeurigheid van de GPS positief op.
Atletiekbaan
GPS hardloophorloges hebben doorgaans problemen met de afstand op een atletiekbaan. Dit komt door de bochten. Een bocht bestaat voor het horloge uit veel korte rechte lijntjes tussen punten waarvan de GPS de plaats bepaalt. Als de afstanden tussen de punten te lang is en plaatsbepaling van de punten bovendien niet heel nauwkeurig is, kun je vreemde waarden voor afstand en snelheid krijgen. Voor deze test zijn drie sessies met 5 ronden gelopen met de rechtervoet op de lijn tussen baan 1 en baan 2 op de 400 meter atletiekbaan. De werkelijk gelopen afstand is dan 2025 meter.
De Polar Grit X stelde hier wat teleur met 2090 m, 2130 m en 2120 m. Op zich is het niet heel slecht, maar de Polar Vantage V week destijds veel minder af in precies dezelfde test.
In de afbeelding is te zien dat de lijnen van de 5 rondjes op de atletiekbaan heel goed samenvallen, maar niet op de grens van baan 1 en baan 2 liggen, terwijl daar wel gelopen is.
De drie sessies gaven elk hetzelfde merkwaardige beeld. Misschien is het toch een incident en we beoordelen het resultaat zeker nog met een 7,5 op een schaal van 1 tot 10.
Viaduct
De op- en afrit van een fietsersviaduct over de A28 zijn ideaal voor heuvelsprints. De lengte omhoog aan de ene kant is 110 meter en aan de andere kant 150 meter. Het hoogteverschil ongeveer 5 meter. De afbeelding laat zien dat de barometer van de Polar Grit X zeer nauwkeurig is. De hoogteverschillen in de 10 heuvelsprints, 5 aan elke zijde van het viaduct, heen en weer dus, zijn maximaal decimeters. Tien punten voor deze barometer!
We hadden gedacht dat de Hill Splitter functie hier ook zou werken. De Polar Grit X signaleert heuvels uit zichzelf. Navraag bij Polar leerde dat een heuvel pas een heuvel is vanaf 5 meter hoogteverschil. Hoogteverschillen an sich worden dus nauwkeuriger gemeten maar het predicaat “heuvel” geeft de Polar Grit X alleen bij serieuze hoogteverschillen.
Hill Splitter
Voor heuveltrainingen biedt de Utrechtse Heuvelrug veel mogelijkheden. Een van de wegen op de Amersfoortse Berg is 1 km lang en stijgt vrijwel over de gehele lengte. Bovenaan staat een waarschuwingsbord dat de helling 3,2% bedraagt. De Hill Splitter herkent deze helling wél als heuvel.
De heuvel is driemaal in min of meer hetzelfde tempo op en neer gelopen. In de afbeelding is te zien dat de hoogte verschillen op (1, 3 en 5) en neer (2, 4 en 6&7) steeds niet meer dan een meter waren. De toppen liggen mooi gelijk in het hoogteprofiel. Ook hier een schouderklop voor de ontwikkelaars van Polar.
Polar Running Power
De Polar Grit X heeft een hardloopvermogensmeter aan boord. Het vermogen berekent deze Polar net als de Polar Vantage V uit de GPS- en barometergegevens. Uit voorgaande weten we inmiddels dat de Polar Grit X over een nauwkeurig instrumentarium beschikt, het vermogen wordt dan ook goed berekend, maar de invloed van wind en ondergrond wordt hier natuurlijk niet in meegenomen.
Een andere opmerking is dat Polar van een bruto benadering uitgaat. We hebben eerder bij ProRun uitgelegd hoe dit zit. Het komt erop neer dat de Polar circa 125% van de waarde geeft die een fietsvermogensmeter zou geven en het natuurkundig hardloopmodel dat beschreven is in ons boek ‘Hardlopen met Power!’ uitrekent. Omdat het verschil zowel op het vlakke als bij hoogteverschillen consequent hetzelfde is, is Polar Running Power wel bruikbaar.
In de afbeelding laten we de Polar vermogenswaarden op vlakke trajecten zien. De punten geven het gemiddelde vermogen bij een bepaald gemiddeld tempo weer. De lijn is de trendlijn door de punten. De relatie hoort lineair te zijn en dat is het ook. Voor de statistici onder de lezers: de R2 is zeer goed.
Wel hebben we een tip voor Polar. Vermogensmeters hebben de eigenschap dat de waarde op het scherm van je horloge nogal varieert. Als je voor het vermogensveld in dit het scherm kunt kiezen voor een 3 of 10 seconden gemiddelde is het beeld een stuk rustiger en beter bruikbaar in de training of wedstrijd. Het is ongetwijfeld eenvoudig als optie toe te voegen bij een volgende firmware update.
Train met plezier, train verstandig en gezond!