Amazing Ed Whitlock overleden

Amazing Ed Whitlock overleden
Tot onze grote schrik en met leedwezen hoorden we dat ons grote voorbeeld Ed Whitlock op 13 maart 2017 op 86-jarige leeftijd is overleden aan prostaatkanker.

De in Milton, Ontario woonachtige Canadees Ed Whitlock was een fenomeen. Nog maar een paar maanden geleden bracht Ed Whitlock in Toronto het wereldrecord op de marathon voor de mannen 85 jaar en ouder (M85) op 3:56:33. Hij verbeterde dit record met liefst 38 minuten.

Onze eerste kennismaking met Ed Whitlock was in de marathon van Rotterdam van 2011. Deze zal voor altijd in de herinnering van Hans gegrift blijven als de dag waarop hij verslagen werd door een 80-jarige opa! Hans had van te voren in de krant wel iets zien staan over die wonderbaarlijke Canadees, die het wereldrecord voor 80-jarigen zou gaan aanvallen, maar dat Hans na 34 km gepasseerd zou worden door een klein mannetje met een krachtige pas en het startnummer 80 had hij toch niet verwacht. Ed Whitlock liep dat jaar 3:25, een nieuw wereldrecord voor mannen M80. Later in 2011 scherpte hij dat record al weer aan tot 3:15:53!

We zijn Ed daarna gaan volgen en hielden met regelmaat e-mail contact. Ed bleek op 6 maart 1931 in Londen te zijn geboren en is later naar Canada geëmigreerd. Dagelijks trainde hij liefst 3 uur vlakbij zijn huis op een begraafplaats. Ed Whitlock is de beste masteratleet ooit en we verwachten niet dat dit snel geëvenaard zal worden.

 Whitlock is nog steeds de enige atleet boven de 70 jaar die de marathon onder de 3 uur heeft gelopen. Ed is houder van de wereldrecords marathon in de jaarklassen 68, 69, 70, 72, 73, 74, 75, 76, 80, 81, 82 en 85. Op de halve marathon heeft Ed Whitlock 10 jaarklassen aan records op zijn naam staan, van 1:20:33 op zijn 68ste tot 1:50:47 op zijn 85ste.

Daarnaast is hij houder van een indrukwekkende reeks aan andere wereldrecords op de baan, indoor en de op de weg. In de tabel hebben we de officiële door de IAAF erkende wereld records weergegeven.

De reeks aan wereldrecords op de marathon staan bekend als Ed Whitlock’s Amazing Streak. Ed was jarenlang in staat het verval in zijn hardloopprestaties tot een minimum te beperken. Hoe bijzonder Ed was kunnen we illustreren aan de hand van zijn wereldrecord op 73-jarige leeftijd van 
2:54:48. 

Dit betekent dat Ed op die leeftijd een anaeroob duurvermogen (ADV) had van ongeveer 4,50 watt/kg. Een heel fraaie waarde en veel beter dan de 3,75 watt/kg die we aanhouden voor de Marathon Man, de voorbeeldpersonage dat we steeds in onze boeken en artikelen gebruiken. Op zijn 73ste! 
Als we de ADV van Ed terugrekenen naar wat hij op 30-jarige leeftijd kon, zou dat op 6,35 watt/kg uitkomen. Dat is zelfs hoger dan de 6,30 watt/kg van de huidige wereldrecordhouder Dennis Kimetto!

Je kunt het effect van je snelheid in relatie tot je leeftijd zelf berekenen op onze calculator  en alle factoren op je prestaties nalezen in ons nieuwe boek 

Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen

Hans van Dijk en Ron van Megen

Lees verder...