Cees Stolwijk: het hardlopende Wereldwonder

Cees Stolwijk: het hardlopende Wereldwonder

Een twitterbericht van de Atletiekunie (8 februari 2020):

WERELDRECORD- Cees Stolwijk loopt een wereldrecord op de 3000 m indoor in de categorie Mannen 70 met een tijd van 10:41.80! Hij liep daarmee liefst 11 seconden sneller dan het oude wereldrecord van de fameuze Canadees “Amazing” Ed Whitlock uit 2005.

Van trimmer tot wereldkampioen: wie is Cees Stolwijk?

Cees Stolwijk begon pas op zijn 45e met recreatief hardlopen. Een collega wilde de 20 km van Brussel lopen en in een overmoedige bui (na wat biertjes) beloofde Cees om mee te gaan. Na een maandje trainen, liep hij 1:36. De laatste 5 km waren een martelgang. Toch besloot hij om door te gaan om zijn lichaam gezond te houden en niet zo zwaarlijvig te worden als sommige van zijn collega’s.

Zijn eerste marathon liep Cees in 3:51:55. Hij beschouwde zichzelf als trimmer en keek huizenhoog op tegen lopers die de marathon onder de 3 uur konden lopen. Maar Cees hield vol en werd langzamerhand steeds een beetje beter. Op zijn 50e werd hij lid van atletiekvereniging Altis in Amersfoort en trainde hij met de recreanten. Na 4 jaar volgde de volgende stap en ging hij meetrainen met de succesvolle wedstrijdgroep Altis Masters. Op zijn 55e werd hij voor het eerst Nederlands Kampioen, hij won de marathon in Utrecht in 2:56:10, dus bijna 1 uur sneller dan op zijn 45e!

Ook na zijn 55e werd Cees nog steeds beter. Op alle afstanden, van de 800 meter tot en met de marathon, behoort hij sindsdien bij de nationale top en sinds z’n 60e doet hij internationaal mee om de medailles. Op zijn 65e bereikte hij hier de absolute top. Hij verbeterde 2 wereldrecords en werd in Lyon Wereldkampioen op de cross, de 10.000 meter en de marathon. Inmiddels bestaat zijn erelijst uit 49 gouden, 17 zilveren en 10 bronzen medailles bij de NK bij de klassen M55, M60, M65 en M70. Bij de EK is zijn score inmiddels 6 keer goud en 5 keer zilver. Bij de WK veroverde hij tenslotte 3 gouden, 2 zilveren en 1 bronzen medaille. De wanden van de studeerkamer van Cees zijn met al dit eremetaal en bijbehorende oorkondes behangen. Er is bijna geen plekje meer vrij.

Hoe ouder, hoe sneller!

Het unieke aan de prestatiecurve van Cees is hiervoor al geschetst. Hij slaagt erin om ieder jaar beter te worden en dus in figuurlijke zin de tijd te verslaan! We zagen al eerder de statistieken van prof. Sterken, waaruit blijkt dat gewone mensen vanaf hun 45e 0,8% per jaar langzamer worden. In ons boek Hardlopen met Power! laten we precies zien hoe dit zit.
Gewone mensen zijn dus op hun 65e gemiddeld zo’n 15% langzamer dan op hun 45e. Cees is echter op zijn 65e stukken sneller dan op zijn 45e. In de tabel hieronder geven we een overzicht van de verbluffende reeks prestaties van Cees op de weg in de afgelopen 20 jaar.

Prestaties Cees Stolwijk op de weg

De tabel toont heel duidelijk de continue progressie van Cees na een relatief bescheiden begin. Het bijzondere van Cees is natuurlijk dat waar anderen met de jaren langzamer worden, hij er al 25 jaar in slaagt om zijn tijden op z’n minst constant te houden en zelfs regelmatig nog te verbeteren. Zijn PR’s heeft hij gevestigd op een leeftijd van 54-65 jaar, zoals de volgende tabel toont.

PRs Cees Stolwijk op de weg

De afgelopen 15 jaar heeft Cees zich met name gefocust op de nationale en internationale kampioenschappen op de baan en indoor. Dat heeft geleid dat tot fenomenale tijden op de reguliere afstanden uit de onderstaande tabellen.

Prestaties Cees Stolwijk op de baan

Prestaties Cees Stolwijk op de baan

Hoe bijzonder is Cees Stolwijk?

Wij hebben met bewondering en ontzag de prestaties van Cees geanalyseerd. Als je goed naar de tabellen kijkt, is er maar 1 conclusie mogelijk, namelijk dat de tijd vrijwel geen vat op Cees heeft. We zagen hierboven al dat hij zijn PR’s vestigde tussen zijn 55e en zijn 65e. Maar ook in de jaren daarna is er nauwelijks verval, zeker als we bedenken dat hij een paar jaar last gehad heeft van zijn knie. Inmiddels is die blessure weer helemaal over, gezien zijn recente WR’s bij de M70 op de 1500 meter indoor (4:53.5) en de 3000 meter indoor (10:41.8).

Hoe bijzonder de tijden van Cees zijn blijkt als we zijn 1500 meter tijd invullen in onze calculator: de 4:53.5 op 70-jarige leeftijd blijkt dan equivalent te zijn met tijden op 28 jarige leeftijd van 3:31 op de 1500 meter, 26:50 op de 10 km en 2:05:12 op de marathon! Als je deze tijden ziet, besef je dat hij met recht een hardlopend wereldwonder genoemd mag worden!

Zijn wonderjaar 2015

Cees heeft in 2015 een jaar beleefd dat zijn weerga niet kent. Hij werd op 10 januari 65 jaar en was vervolgens het hele jaar onoverwinnelijk! Hij veroverde in 2015 in totaal 7 Nederlandse titels, hij werd 3 keer Europees Kampioen en 3 keer Wereldkampioen. Ook verbeterde hij eventjes 2 wereldrecords, namelijk op de 1500 meter indoor (4:43.01) en 3000 meter indoor (10:02.51).

Cees na zijn wereldrecord in 2015 bij de M65 4:43.01 op de 1500 meter indoor in Apeldoornse Omnisport

Een wereldrecord met losse veters

Inmiddels zijn we 5 jaar verder en is Cees net 70 jaar geworden. Gezien zijn 2 recente WR’s bij de M70 op de 1500 meter indoor (4:53.4) en de 3000 m indoor zou het ons niet verbazen als 2020 zijn volgende wonderjaar gaat worden. Hij is met deze tijden ook meteen de grote favoriet voor de komende EK in maart in Portugal en zal daar ongetwijfeld weer de nodige medailles aan zijn verzameling gaan toevoegen. Zijn internationale concurrenten zullen ongetwijfeld al bang geworden zijn van de tijden van Cees. En ze weten dan nog niet eens dat Cees zijn WR op de 3000 meter op losse veters gelopen heeft… Cees vertelt: “bij ronde 7 voelde ik steeds een veter tegen zijn enkel. Ik durfde niet te kijken, maar mijn schoen  bleef gelukkig zitten. Ik moest er wel steeds aan denken. Wat zal ik doen als de schoen los laat? Met een schoen verder? Andere schoen ook uit en dan op blote voeten verder? Bij de finish keek ik en zag dat de veter helemaal los was”.

Wat is het geheim van Cees?

Uiteraard profiteert Cees van het feit dat hij pas op latere leeftijd is gaan lopen en daarom volop kan genieten van deze voor hem nieuwe ervaringen. Hij is dus nog ‘fris’ en ‘hongerig’. Voorts heeft hij natuurlijk een grote aanleg, anders kun je deze tijden niet lopen op zijn leeftijd. Een andere factor is zonder meer het goede en gevarieerde trainingsprogramma dat Cees uitvoert. Hij doet 2 baantrainingen per week bij de Altis-masters onder leiding van Marijn Michels, verder duur- en tempolopen in de polder tegen de wind, de wekelijkse bos- en heuveltraining en tenslotte krachttraining in de sportschool. Tenslotte moet zijn wedstrijdmentaliteit genoemd worden, die uitzonderlijk sterk is. Op het moment suprême staat Cees er altijd!

Tenslotte heeft Cees een gunstige lichaamsbouw en is hij zeer goed afgetraind. Net als vele andere langeafstandslopers is Cees, toen hij serieus begon met trainen, langzamerhand lichter geworden. In zijn beginjaren woog hij 67 kg, terwijl hij nu op 58 kg zit. De grafiek bevestigt dat afvallen een gunstig effect heeft op de snelheid, ook bij Cees Stolwijk.

De toekomst

Wat gaat Cees zijn fans en de atletiekliefhebbers nog meer voor moois bezorgen in de komende jaren? We hopen van harte dat hij zijn verbluffende prestatiecurve zal kunnen volhouden. Cees zelf is als altijd heel bescheiden in zijn verwachtingen. Hij is meer dan tevreden met wat hij bereikt heeft en weet dat er nog meer zaken in het leven zijn, zoals zijn kleinkinderen waar hij heel graag op past.

Cees wordt uit handen van zijn kleinzoon Sam in 2015 bij Altis gehuldigd met de Gouden Schoen
Cees wordt uit handen van zijn kleinzoon Sam in 2015 bij Altis gehuldigd met de Gouden Schoen

Cees is wel vast van plan om door te trainen en zo mogelijk ook goede prestaties neer te zetten, maar hij is ook realist en weet dat de bomen niet altijd tot in de hemel kunnen groeien. In ieder geval zal hij blijven genieten van zijn sport en zijn sportvrienden.

Lees verder...