De Eerlijke Strijd: beter of sneller?

De Eerlijke Strijd: beter of sneller?

De 63-jarige Jaap Stijlaart is met voorsprong de eerste winnaar van het maandklassement van De Eerlijke Strijd. Jaap liep de 3.000 meter in een knappe 10:02. Dat komt neer op een tempo van 3:20/km. Zijn Prestatie Index is daarmee 90,8%: internationaal niveau. Dat verbaast ons niets. Jaap Stijlaart pakte namelijk in 2019 nog een zilveren medaille op de 10.000 en brons op de 5.000 meter bij de Europese Kampioenschappen Atletiek voor masters in Venetië. We zien Jaap nationaal én internationaal regelmatig op het erepodium.

Als tweede staat Els Raap in het augustusklassement. De 73-jarige Els heeft een 10 km gelopen voor De Eerlijke Strijd. Dat deed Els in een verdienstelijke 56:02. Ook Els is een vaste deelnemer aan internationale master toernooien. De bijbehorende Prestatie Index van Els Raap is met 85,0% ruimschoots van nationaal niveau. Wij denken wel dat Els nog wat beter kan scoren. En dat blijkt ook. September is nog maar net begonnen en Els heeft een prestatie ingediend voor het nieuwe maandklassement. Els scoort nu 87,1%. We zijn benieuwd of ze begin oktober meedoet aan het NK Masters in het FBK stadion in Hengelo en wat ze dan met haar tijden in De Eerlijke Strijd scoort.

Marjon Pijl eindigde in augustus op de derde plaats met 84,5%. Dat Marjon een goede loopster wist ze wel, maar ze had zelfs niet het vermoeden dat ze op nationaal niveau met de besten van haar leeftijdsgenoten de strijd aan kan. De Eerlijke Strijd maakt talent zichtbaar. Lees haar verhaal maar eens terug bij ProRun.

Marjon Pijl - De Eerlijke Strijd

In het klassement op basis van de Prestatie Index zijn de eerste 10 allemaal boven de 50 jaar. Dat is minder opvallend dan het lijkt. Internationaal gezien scoren de Nederlandse masters – atleten van 35 jaar tot boven de 100 – relatief goed. Dat zie je dan ook terug in het klassement van De Eerlijke Strijd. Bij de eerste 10 zitten bovendien evenveel mannen als vrouwen. Vrouwen doen het met plaats 2, 3 en 4 zelfs nog iets beter dan de mannen. De Eerlijke Strijd zorgt dat mannen en vrouwen ongeacht leeftijd een gelijk speelveld hebben. Het maakt prestaties op een eerlijke manier gelijkwaardig.

Sneller

Het klassement van De Eerlijke Strijd is op basis van de Prestatie Index. Iemand met een hoger percentage is een betere hardloper dan zijn vrouwelijke of mannelijke leeftijdsgenoten. Leuk is dat het menu van het klassement ook de mogelijkheid biedt om de deelnemers op ADV in Watt per kg lichaamsgewicht te sorteren. ADV is de afkorting van Anaeroob Drempel Vermogen, het vermogen dat je precies een uur kunt volhouden. Iemand met een hogere ADV is sneller.

De eerste 10 in het ADV-klassement van augustus zijn allemaal mannen. Dat is logisch want mannen zijn nu eenmaal meer gespierd dan vrouwen. Hun menselijk moter heeft meer vermogen. Een hoger wattage maakt dat je sneller bent.

In het ADV-klassement van augustus staat de 38-jarige Richard Wuisman op de eerste plaats. Richard brengt een ADV van 4,57 Watt/kg in de strijd. Dat is net iets meer dan de 4,54 Watt/kg van nummer 2 Jaap Stijlaart. Richard is dankzij zijn iets hogere ADV in principe sneller dan Jaap, maar vanwege het leeftijdsverschil niet beter dan Jaap. De Eerlijke Strijd elimineert met de Prestatie Index leeftijdsverschillen. Iemand met een mindere tijd kan vanwege zijn of haar leeftijd zo toch beter zijn.

Geen van de deelnemers aan De Eerlijke Strijd zijn kanshebbers om de absolute wereldrecords te verbeteren. Hiervoor zou je bij de mannen een ADV van 6,4 Watt/kg moeten hebben en bij de vrouwen 5,7 Watt/kg. De snelste vrouw in ADV-klassement voor augustus komen we pas tegen op de 22e plaats. Marieke Walma (31 jaar) heeft een ADV van 3,89 Watt/kg. Dit is zeker niet slecht. Op basis van haar ADV zit ze tegen het regionaal niveau voor senior-vrouwen aan.

De eerste 10 van het ADV-klassement zijn gemiddeld een stuk jonger dan de eerste 10 van De Eerlijke Strijd op basis van de Prestatie Index. Eerder hebben we bij ProRun laten zien dat mannen zowel als vrouwen tot ongeveer hun 30ste steeds sterker en sneller worden. Daarna wordt het elk jaar een beetje minder, hetgeen tot uitdrukking komt in je ADV. Vanaf je 65ste word je elk jaar nog wat meer minder snel. Over de invloed van de leeftijd hebben we eerder bij ProRun geschreven.

September

Het klassement van De Eerlijke Strijd wordt elke maand opnieuw gevuld. We nodigen je van harte uit om ook eens mee te doen en te zien waar je staat. Als je al eerder hebt meegedaan, is je nieuwe Prestatie Index de perfecte indicator om te zijn of je beter of slechter bent geworden.

Meerdere deelnemers hebben tijdens de hittegolf aan het augustusklassement mee gedaan. Zij zullen zien dat ze in september beter presteren. Het verschil in Prestatie Index is een mooie maat voor de invloed van de temperatuur op de geleverde prestatie.
Naar mate het najaar vordert, wordt de temperatuur steeds gunstiger voor een goede hardloopprestatie. In de winter kan de kou een negatieve invloed hebben, waarna in het voorjaar de vooruitzichten op een scherpe tijd weer beter zijn.

Door maandelijks mee te doen, zul je vast wat van de invloed van het seizoenspatroon terugzien in je eigen prestatie-indices. En weet je of je in vorm blijft. Deelname is sowieso een goed alternatief voor de wedstrijden die vanwege de coronacrisis zijn afgelast. Je zult vast voluit zijn gegaan voor je deelname aan De Eerlijke Strijd en dat geeft ook mooie trainingsprikkel.

Probeer het zelf ook eens uit!

Veel plezier met De Eerlijke Strijd.

Train verstandig en blijf gezond!

Lees verder...