De snelste marathon ter wereld

De snelste marathon ter wereld

We gaven Eliud Kipchoge de tip om niet in Wenen maar met windje mee op de Afsluitdijk de nieuwe poging te doen om de marathon onder de twee uur te lopen. De INEOS 1:59 Challenge van Eliud Kipchoge staat op de planning voor de week van 12 oktober 2019.

We hoorden naar aanleiding van onze Afsluitdijk suggestie dat de magische 2 uur op de marathon waarschijnlijk al op 22 september 2019 gebroken gaat worden. Daar wilden we natuurlijk meer van weten!

Sub2hrs project in Andalusië
Dit project blijkt een initiatief te zijn van de Mikkeller Running Club. Mikkeller is een Deens biermerk. De Running Club heeft afdelingen over de hele wereld. Iedereen kan zich inschrijven voor deze eerste editie van World’s Fastest Marathon.

De marathon is in Andalusië, Spanje. De start is op 2.605 meter boven zeeniveau in het Sierra Nevada gebergte. De finish is na de vele slingers in de weg en schitterende vergezichten op 667 meter boven zeeniveau in de historische stad Granada. Het parcours gaat over een brede geasfalteerd weg en gaat bijna over de hele afstand bergaf. Slechts een stuk van 1 kilometer is vlak.
Het hoogteverschil is daarmee 1.938 meter. De helling gemiddeld 4,6% omlaag. Dat is dus heel gemakkelijk lopen. Heel bijzonder is de website aangeeft dat The World’s fastest marathon een certified Boston Marathon qualification race is!

Vier hardlopers van de professionele Mikkeller running club HMRC gaan de Sub2hrs poging doen. Het gaat om Abere Derese Worke, Chala Bekele Begena, Julius Karinga en Antony Karinga.
Het is niet eenvoudig om informatie over deze Ethiopische en Keniaanse atleten te vinden. De Keniaan Julius Karinga won in 2017 met 2:12:10 de marathon van Kopenhagen. Antony Karinga finishte afgelopen mei in Salzburg in 2:22:37.

We zijn er eens dieper ingedoken. Wat betekent deze enorme hoogtewinst voor je marathontijd? En wat dat doet de ijle lucht op 2.605 meter hoogte met je?


Fotobijschrift: Het parcours van The World’s fastest marathon daalt over de hele afstand


Wat is de tijdwinst van Marathon Man?

Onze Marathon Man (70 kg) loopt de marathon op een vlak parcours op zeeniveau in 3:30 (tempo 4:58/km). Met ons model hebben we uitgerekend dat hij bij een helling 4,6% bergaf finisht in 2:46!
Er is wel een maar. Marathon Man heeft een VO2 max van 52 ml O2 per kg lichaamsgewicht per minuut. Op 2.605 meter hoogte is de luchtdruk ongeveer 75% van wat het op zeeniveau is. Er zit daarom 25% minder zuurstof in de lucht. Bovendien is Marathon Man anders dan Ethiopische en Keniaanse hardlopers niet geboren op een hoogvlakte. Evenmin heeft hij een langdurige hoogtestage gedaan. Het zuurstofopname vermogen van Marathon Man is dan ook een stuk lager dan op zeeniveau. We berekenden dat het zuurstofopname vermogen van Marathon Man in The World’s fastest marathon gemiddeld over de hoogte 90,2% van normaal is. Marathon Man mag daarom heel blij zijn als hij in 3:03 finisht!

Het lijkt ons overige wel een heel prettige ervaring dat naar je mate je verder en dus lager bent je gemakkelijker adem haalt omdat het zuurstofgehalte in de lucht steeds een beetje toeneemt. Bijkomende effect is dat het gemakkelijker dan normaal in een marathon zou moeten zijn om je tempo constant te houden.

Ron heeft zelf ervaren wat het is om hoogte te lopen. Zijn avonturen bij de afscheidswedstrijd van Haile Gebreselassie, The Great Ethiopian Run in Addis Abeba in november 2015, zijn nog bij ProRun te lezen.

En een geboren Ethiopische elite atleet?
Vanwege de andere bloedsamenstelling en volledige acclimatisatie verwachten we dat een geboren Ethiopiër of Keniaan The World’s fastest marathon gemiddeld met 93,8% van zijn zuurstofopnamevermogen op zeeniveau kan lopen. Als we een Ethiopiër van 60 kg nemen, kunnen we uitrekenen dat met een PR van 2:20 of beter The World’s fastest marathon al in 1:59 of sneller gelopen moeten kunnen worden. We zijn dan ook heel benieuwd welke tijd de vier atleten op 22 september gaan neerzetten!

Volgens de IAAF hebben bijna 2000 hardlopers ooit een 2:12 of sneller gelopen in een marathon. Er zijn er dus nog heel veel meer die onder de 2:20 zijn gebleven en een Sub2hrs zouden kunnen lopen in deze marathon in Andalusië.

Kanttekening
We hebben de berekeningen gemaakt voor een gelijkmatige daling van 4.6%. In de praktijk zal dat variëren. Als de daling ergens stijler is, ga je als hardloper meer remmen. Als de helling van de daling minder stijl is dan 4,6% kun je het vereiste tempo misschien niet lopen. Dat gaat in beide gevallen ten koste van de eindtijd. En last but not least, welke enorme passen moet je wel niet maken om bergaf snelheid te houden? Wij hebben bij voorbaat al zorgen over onze beenspieren en aanhechtingen als we mee zouden doen….

Als je meer wil weten hoe het zit met bergop of bergaf lopen, verwijzen we je graag naar een ander artikel van ons bij ProRun. Of natuurlijk naar onze boeken Hardlopen met Power! en The Secret of Running.

Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons boek Hardlopen met Power!

Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage!

Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen en Het Geheim van Wielrennen.

Hans van Dijk en Ron van Megen
www.hardlopenmetpower.nl

Lees verder...