De wereldrecords bij de mannen en de vrouwen

De wereldrecords bij de mannen en de vrouwen
Waarmee kunnen we onze eigen prestaties beter vergelijken dan met de wereldrecords op de baan en de weg? De ongeëvenaarde prestaties van Kenenisa Bekele, Tirunesh Dibaba en Paula Radcliffe en hun prachtige loopstijl vormen een geweldige inspiratiebron voor het legioen van ‘gewone’ lopers. 
 
De IAAF ( International Association of Athletic Federations) erkent en beheert de officiële wereldrecords. De onderstaande tabellen geven de wereldrecords op de langere afstanden per 1 februari 2016. 

Hoe hoog is de ADV van de wereldrecordhouders?
ADV= De grens van het Anaerobe Drempel Vermogen (het vermogen dat je een uur vol kunt houden, de ADV in Watt/kg)

Wij hebben de officiële tabellen aangevuld met de door ons berekende waarden van de ADV. Dit hebben we gedaan door het totale vermogen te berekenen uit de som van de loopweerstand en de luchtweerstand. We hebben hierbij een gewicht aangehouden van 60 kg voor de mannen en 50 kg voor de vrouwen (m.u.v. Rudisha en Kratochvilova die resp. 71 en 68 kg wogen). Vervolgens hebben we het vermogen omgerekend naar de ADV met de formule van Riegel. Het resultaat is weergegeven in de onderstaande tabellen. 

Uit de berekende getallen van de ADV, zien we onmiddellijk dat de 800 meter (en ook de 1500 meter, zij het wat minder) ‘uit de toon valt’. De waarden zijn duidelijk hoger, hetgeen verklaard kan worden door de invloed van het anaerobe systeem bij de 800 meter en andere korte afstanden. De extra energie van dit systeem vertaalt zich in een te hoge waarde voor de ADV. 

De records op de 100 km staan relatief erg zwak. Deze afstanden worden natuurlijk ook veel minder gelopen. Dit geldt in mindere mate ook voor de records op de 25 en 30 km. Voor de overige afstanden kunnen we concluderen dat de meeste wereldrecords van vergelijkbaar niveau zijn (een ADV van 6,36 Watt/kg bij de mannen en 5,70 Watt/kg bij de vrouwen). Het scherpst staan de wereldrecords van Kenenisa Bekele op de 10000 meter en van Paula Radcliffe op de marathon.

Ook zien we  duidelijk dat de ADV (en dus de snelheid) van de vrouwen in de orde van 10% lager liggen dan die van de mannen. Dit is bekend en kan met name verklaard worden door hun hogere vetpercentage.  

Tenslotte valt op dat de wel eens gehoorde voorspelling dat Kenenisa Bekele, als hij ervoor zou gaan trainen, de marathon onder de 2 uur zou moeten kunnen lopen, niet onderbouwd wordt door zijn ADV. Een ADV van 6,36  leidt theoretisch tot een marathontijd van 2:02:00. Wel een nieuw wereldrecord!

Hoeveel minder scherp zouden de wereldrecords staan zonder hazen?
Wereldrecords worden tegenwoordig (vrijwel) alleen nog maar gelopen in races met hazen. Zij vangen een flink deel van de luchtweerstand op, waardoor de toppers daar minder last van hebben. In de praktijk is het mogelijk om de luchtweerstand met 33% te verlagen als je perfect uit de wind loopt achter de hazen. In de praktijk zal het effect wat minder zijn omdat ook de toppers altijd een deel van de race alleen moeten lopen. Wij hebben daarom bij de wereldrecords gerekend met een cdA-waarde van 0,20 m2 i.p.v. de standaard waarde van 0,24 m2. Hoeveel voordeel in tijd hebben die hazen nu opgeleverd?  Om die vraag te beantwoorden hebben we ook eens berekend wat de wereldrecordhouders gelopen zouden hebben met hun berekende vermogen en een cdA van 0,24 m2 (dus zonder hazen). De resultaten zijn weergegeven in onderstaande tabellen en grafieken. Het voordeel van hazen bedraagt volgens onze berekeningen circa 2 sec/km. Zonder hazen zou het wereldrecord op de marathon dus niet staan op 2:02:57, maar op 2:04:21!

Hoeveel scherper zouden de wereldrecords staan op een loopband?
Zoals we al eerder zagen, kunnen de wereldtoppers in principe een stuk sneller lopen op een loopband dan ‘buiten’. De reden is dat de luchtweerstand ten gevolge van de eigen snelheid (de ‘eigen wind’) dan wegvalt. We hebben voor alle wereldrecords eens berekend hoe snel de recordhouder had kunnen lopen bij een verwaarloosbare luchtweerstand (cdA= 0,01 m2 i.p.v. 0,20 m2). Het resultaat staat in onderstaande tabellen en grafieken en is zeer illustratief voor het effect van de ‘eigen wind’.  Het voordeel van het wegvallen van de luchtweerstand is volgens onze berekeningen circa 10 sec/km. Paul Radcliffe zou in theorie de marathon op een loopband in een fantastische 2:07:21 kunnen afleggen!

Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons nieuwe boek 

Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen

Hans van Dijk en Ron van Megen

Lees verder...