De wereldrecords van de masters

De wereldrecords van de masters
We zagen in vorige artikel op ProRun al dat ook langeafstandslopers er niet aan ontkomen dat de prestaties gaan afnemen naarmate ze ouder worden. De World Masters Athletics (WMA) hanteert hiervoor leeftijdscorrectietabellen die overeenkomen met een gemiddeld prestatieverlies van 0,8% per jaar vanaf 35 jaar. De WMA publiceert op haar website ook de wereldrecords van de masters en wel per 5-jaars leeftijdsklassen. Dit zijn interessante gegevens aan de hand waarvan we kunnen analyseren of de 0,8% per jaar ook opgaat voor de wereldrecords.

Wereldrecords per leeftijdsklasse
In de onderstaande tabel zijn de huidige wereldrecords weergegeven voor de afstanden van 800 meter tot en met de marathon en leeftijden van 35-100 jaar. Vetgedrukt zijn de wereldrecords van de Canadees ‘the amazing Ed Whitlock’, die een imposante reeks wereldrecords op zijn naam heeft staan bij de leeftijdsklassen vanaf 70 jaar. In september 2016 stelde hij het wereldrecord voor 85-jarigen nog liefst 48 minuten scherper. Ed is van plan in april 2017 weer aan de Rotterdam Marathon mee te doen. We zien bij alle masters eenzelfde verloop van de km-tijden als functie van de afstand.
 
  

Hoeveel langzamer worden we als we ouder worden?
De afhankelijkheid van de leeftijd is voor de marathon wat meer in detail weergegeven in een aparte figuur. 
Masters 35-54 jaar hebben inderdaad een verval van 0,8% per jaar
Masters 55-74 jaar hebben een gemiddeld verval van 1,0% per jaar
Masters 75-89 jaar hebben zelfs een verval van meer dan 5% per jaar!

De conclusie is dan ook dat de tabellen van de WMA het verval met name bij de oudere masters onderschatten. Men zou dus eigenlijk met een hoger percentage moeten rekenen om oudere masters op een reële wijze te vergelijken met de jongere lopers. 

Kloppen de wereldrecords van de masters met de grenzen van het menselijk vermogen?
ADV staat voor Anaeroob Drempel Vermogen. Het is het hoogste vermogen dat je kunt volhouden gedurende 1 uur. Eerder hebben we afgeleid dat de grens van het menselijk vermogen ligt bij een ADV van 6,4 watt/kg. Dit geldt natuurlijk voor een man van circa 30 jaar. We hebben de vergelijkingen van Sterken gebruikt om de ADV van wereldtoppers bij andere leeftijden te bepalen, zie de figuur. 

Met de waarde voor de ADV uit de figuur, hebben we vervolgens berekend wat voor marathontijden de wereldtoppers zouden kunnen lopen op verschillende leeftijden. Het resultaat is weergegeven in de onderstaande tabel, tezamen met de werkelijke wereldrecords bij de verschillende leeftijdsklassen. Je ziet dat de tijden behoorlijk goed met elkaar overeenkomen. Opvallende afwijkingen zijn het wereldrecord bij de M35 (dat Haile Gebreselassie erg scherp heeft gesteld) en het wereldrecord bij de M85 (dat erg zwak stond en onlangs flink verbeterd is door Ed Whitlock).


Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons nieuwe boek 
Hardlopen met Power!
Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen

Hans van Dijk en Ron van Megen
www.hardlopenmetpower.nl

Lees verder...