Een nuttige Global Running Day

Een nuttige Global Running Day

“Global Running Day? Zegt me helaas niks.”, reageerde hardloopvriend Albert op Facebook. Toch bestaat het al een tijdje. In 2009 begon het in de Verenigde Staten als National Running Day. Jaarlijks en altijd op de eerste woensdag in juni. Het was de burgemeester van New York, Bill de Blasio, die deze dag in 2016 uitriep tot Global Running Day. Meer dan 2,5 miljoen mensen uit 177 landen beloofden meer dan 15 miljoen kilometer te lopen. Ook voor de komende Global Running Day op woensdag 3 juni 2020 kun je die belofte doen. Dat kan op de officiële website.

Interessant. Maar waar is die belofte goed voor? De uitleg is dat ‘hardlopers op die dag hun passie voor hardlopen bevestigen. Het is ook een goede dag voor beginners om aan hardlopen te beginnen.’ Als collectors item heeft Ron de badge van Strava van de deelname aan de allereerste editie bewaard. Voor dit jaar heeft hij zich ook aangemeld. Ron doet mee aan de virtuele race van de New York Road Runners. Die zijn wat rekkelijker. Dan voldoe je al als je in de periode 28 mei – 7 juni 2020 een loopje als race registreert in Strava. Je resultaat is meteen in het Strava Leader board te zien én je verdient een badge. Deelname is gratis.

Nederlandse editie

Het initiatief is ook overgewaaid naar Nederland. Hardlopen.nl van de Atletiekunie heeft het over een Dutch edition. Je kunt je aanmelden via de Global Running Day Club in de app Champ van de gelijknamige BV, een online boekingsplatform voor sport in Nederland. Je maakt dan kans op twee mooie Asics hardlooppakketten en drie Garmin sporthorloges. Het maakt niet uit hoe hard je loopt en hoe ver je loopt. Iedere kilometer telt onder het motto ‘We zijn alleen, maar toch samen en op 3 juni vieren we dat een beetje extra.’ Ook hier is Strava gekoppeld om te verifiëren of je hebt gelopen en is deelname gratis.

Run2Day heeft het initiatief ook omarmd. Bij alle winkels van deze keten hebben ze een gratis Global Running Day startnummer voor je. Online kun je het ook aanvragen. Op de website staan nadere instructies voor deelname. Door een leuke foto van je Global Running Day run met een hashtag en een creatief verhaal op social media te delen maak je kans op hardloopschoenen van diverse merken. Run2Day heeft bovendien twee Polar Grit X multisporthorloges voor de meest creatieve hardlooproutes.

Er is meer aanbod. Via inschrijven.nl kun je deelnemen aan de ‘Global Running Day VirtualRunners 3 juni 2020’ en krijg je voor € 12,50 een medaille thuis gestuurd. Online zijn meer mogelijkheden om Global Running Day mee te vieren. In alle gevallen is het virtueel. Alleen het rondje dat je hardloopt is echt. Hou daarbij wel rekening met de corona veiligheidsmaatregelen.

We zijn heel benieuwd hoe de verschillende initiatieven aanslaan. Voor zover dat te zien is, zijn er ook in Nederland behoorlijk wat aanmeldingen. Toch kun je niet zeggen dat hardloopvriend Albert onder een steen leeft. Zo heel bekend is Global Running Day nu ook weer niet.

Ron heeft zich dit jaar voor meerdere Global Running Day initiatieven aangemeld. Bij Run2Day heeft hij een startnummer afgehaald.
Ron heeft zich dit jaar voor meerdere Global Running Day initiatieven aangemeld. Bij Run2Day heeft hij een startnummer afgehaald.

Maak Global Running Day nuttig

Het initiatief is sympathiek. Het is leuk om mee te doen en je in social media te presenteren als hardloper. Meedoen is hier belangrijker dan presteren. Maar wat vind je van het idee om het voor jezelf nuttig te maken? De Global Running Day komt jaarlijks rond dezelfde datum terug. Het biedt daarmee een mooi ijkmoment om te zien hoe je conditie er voor staat? Is het beter of minder dan vorig jaar?

Dit kun je doen door je VO2 max te laten bepalen bij een SMA, een sportmedisch centrum. Je kunt er ook voor kiezen om zelf je anaerobe drempel vermogen (ADV) te bepalen. ADV staat voor het vermogen (wattage) dat je een uur lang hardlopend vol kunt houden. Als je het ADV van jezelf weet, kun je eenvoudig bepalen wat je haalbare tijden zijn op verschillende afstanden. Je kunt daar bijvoorbeeld de tabel onderaan dit artikel voor gebruiken.

Wees gerust, je hoeft hier niet een uur lang voor voluit hard te lopen. Dat zou ook niet verstandig zijn in dit corona-tijdperk. Zware inspanningen kun je beter achterwege laten. Tien minuten voluit gaan kan wel en is meteen een goede trainingsprikkel.

Protocol

De aanpak om je ADV te bepalen hebben we uit ons boek ‘Hardlopen met Power!’ gehaald. Het begrip is afkomstig uit de wielerwereld. Vermogensmeters zijn bij wielrenners die meer over hun prestaties willen weten volledig ingeburgerd. Bij hardlopers begint het ook bekend te worden. Dat is mede te danken aan de opkomst van de Stryd hardloopvermogensmeter en de introductie van Running Power door Garmin en Polar.

Je hebt geen vermogensmeter nodig om een indicatie van je ADV te krijgen in onderstaand protocol. Voorwaarde is wel dat je op een vlak parcours loopt met harde ondergrond en weinig wind.
Je kunt het volgende aanhouden:

1. een warming up met wat versnellingen van ongeveer 10 – 20 minuten.
2. 10 minuten voluit lopen, als in een wedstrijd. De gelopen afstand leg je vast met je sporthorloge of app op je mobiele telefoon.
3. cooling down naar eigen invulling.

Berekening

Vervolgens kun je zelf eenvoudig een redelijke indicatie van je ADV uitrekenen.

Bepaal hiervoor eerst de snelheid v die je gemiddeld hebt gelopen in die 10 minuten.
Dat doe je door de geklokte afstand (in meters) te delen door 600 seconden (10 minuten). Je krijgt dan je gelopen snelheid in meters per seconde.

Voorbeeld: stel je liep in die 10 minuten 2100 meter. Dan was je gemiddelde snelheid v = 2100/600 = 3,5 m/s.

Als je de op deze manier berekende snelheid v vermenigvuldigt met de factor 1,04 weet je bij benadering met welk gemiddeld vermogen je per kg lichaamsgewicht hebt gelopen, dus v*1,04 = P Watt/kg.

Voorbeeld: stel je liep 3,5 m/s. Vermenigvuldigd met 1,04 levert dit 3,65 Watt/kg op.

Je hebt op deze manier het gemiddelde wattage berekend dat je 10 minuten kunt volhouden. Maar dat hou je geen uur vol. Om je ADV te bepalen, het vermogen dat je een uur lang volhoudt, moet je daarom dit vermogen door 1,13 delen. Dus ADV = P/1,13 Watt/kg.

Voorbeeld: stel je liep die 10 minuten met 3,65 Watt/kg. Je ADV is dan 3,65/1,13 = 3,25 Watt/kg.

Tabel

Wat voor tijden met jouw ADV haalbaar zijn, kun je aflezen in onderstaande tabel.

Als je deze test jaarlijks op Global Running Day herhaalt, weet je of je beter of slechter bent geworden. Hoe goed je met de op deze manier berekende ADV voor jouw leeftijd bent, kun je nalezen in een eerder artikel bij ProRun over de prestatie-index per leeftijdscategorie.

prestatie-index per leeftijdscategorie

Train met plezier, train verstandig en gezond!

Lees verder...