Femke Bol: vliegen over de horden

Femke Bol: vliegen over de horden

Afgelopen zaterdag 14 augustus werd Femke Bol in het zonnetje gezet bij haar Amersfoortse atletiekvereniging Altis. Femke vond dit samen met av Triathlon en de gemeente Amersfoort door Altis georganiseerde feestje “nog leuker dan het bezoek aan de koning”.

Het was de laatste ‘verplichting’ in een week tijd. Maandag kwam Femke terug uit Tokio met een warm welkom door de buurt. ’s Avonds meteen door naar NOS Studio Tokio in Scheveningen. Dinsdag de huldiging op sportcomplex Zuiderpark in Den Haag door demissionair minister-president Rutte en staatssecretaris Blokhuis. Aansluitend naar Paleis Noordeinde, waar ze verwelkomd werden door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Dinsdagavond de besloten huldiging door NOC-NSF op het terrein van het TeamNL Olympic Festival op het sportstrand van Den Haag.
En ook na dinsdag ging de belangstelling door. Maar goed dat Femke een topsportconditie heeft.

Jeugd

Femke genoot zaterdag zichtbaar van de huldiging bij Altis. Uiteraard waren er speeches van de burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius, en Altis-voorzitter Gert Koudijs.

Het programma werd gedragen door de jeugdleden van Altis en Triathlon die voor Femke en de 250 aanwezigen clinics gaven en veel belangrijke vragen aan Femke hadden. “Hoe maak je de vlechtjes in je haar?”. ‘Ben je ook op andere onderdelen goed?”. Femke bleek hoogspringen eng te vinden en was niet erg goed in werpnummers. “Waarom doe je ook niet de 400 meter zonder horden?” Allebei lukt niet, je moet een keuze maken vanwege het wedstrijdschema van toernooien. “Ben je zenuwachtig voor een wedstrijd?” Dat is Femke. Iedereen is een beetje nerveus. Een weetje was dat Femke haar startnummer altijd met gouden speldjes vastmaakt.

Ze traint negen keer per week en woont vijf dagen van de week in de buurt van Papendal. Naast trainen is ook haar voeding belangrijk, maar ze zondigt wel eens met chocola. Femke heeft VWO gedaan en studeert nu communicatiewetenschappen in Wageningen.
Femke hoopt een bron van inspiratie te zijn voor de jeugd.

Huldiging Femke Bol bij av Altis

Fiets

Van de gemeente Amersfoort en Altis samen kreeg Femke een fiets cadeau. “Geheel in de traditie.” haalde de burgemeester aan. Hij doelde op de fiets die Fanny Blankers-Koen van de gemeente Amsterdam cadeau kreeg voor haar vier gouden medailles bij de Olympische Spelen in Londen in 1948 ‘omdat ze nu lang genoeg gelopen had’. Zeker in die tijd een kapitaal geschenk. De burgemeester eerde Femke bovendien met de Sint Jorispenning, een gemeentelijke onderscheiding.

Femke ontving deze leuke dag cadeau van Altis én namens de jeugdleden van beide verenigingen een reis naar Parijs voor twee. Om alvast de zomerspelen van 2024 te gaan verkennen.

De Facebookpagina van Altis staat boordevol met impressies en links naar de berichten, foto’s en video-impressies van de lokale en regionale media. Leuk om alle enthousiaste reacties te zien.

Huldiging Femke Bol bij Altis
Cadeaus voor Femke Bol tijdens de huldiging bij av Altis in Amersfoort

Gemiddelde atlete

Femke begon haar atletiekloopbaan bij het eveneens Amersfoortse av Triathlon. Haar broer bracht haar in contact met Werner Andrea, sprinttrainer bij Altis, “Binnen de club was ze toen een gemiddelde atlete”.

Femke ontwikkelde zich goed. Zelfs zo goed dat Werner Andrea z’n best heeft gedaan om Femke voor de kwalificatie voor het Europees Jeugd Olympisch Festival in 2015 (Tblisi, Georgië) ergens een 400 meter te laten lopen. In Tblisi kwam het besef van Femke dat ze zich kon meten met de allerbesten in haar leeftijdscategorie.

Bij Werner Andrea liep Femke alleen horden om de paslengte te trainen. Sprinters zijn gebaat bij een lange pas. Technisch was ze nog niet aan hordenwedstrijden toe. Na de zomer van 2017 ging Femke bij Bram Peters trainen. Bij Altis was ze veruit de beste van de club. Bij Bram Peters kwam Femke in een groep met betere atleten. Goed voor haar verdere ontwikkeling.

Komeet

Een heel sterk punt van de 21-jarige Femke Bol is dat ze goed kan verzuren. In haar trainingsprogramma krijgt dit extra aandacht. Op een 400 meter komt de verzuring altijd. Femke denkt er daarom niet aan in een wedstrijd. Ze probeert haar aandacht volledig te richten op het vlekkeloos uitvoeren van haar taak. Inmiddels is ze volledig in control. Haar benen doen wat het hoofd wil.

In 2019 brak Femke internationaal door. In juli veroverde ze goud tijdens de EK onder 20 in Zweden. Ze kwalificeerde zich voor de wereldkampioenschappen atletiek in Doha (oktober 2019) en in 2021 verbeterde ze zo ongeveer bij elke volgende wedstrijd opnieuw het Nederlands record 400 meter horden.

Bij de Olympische Spelen was ze in de finale derde in 52.03. Brons. Leeftijdgenoot Sydney McLaughlin (USA) scherpte het wereldrecord aan tot 51.46 in dit rechtstreekse duel en won goud. Zilver ging naar de andere Amerikaanse, Dalilah Muhammad (51.58). De tijd van Femke was goed voor een Europees record.

Femke heeft tijdens de Olympische spelen ook de 4x 400 meter vlak gelopen. Zowel mixed als in het vrouwen viertal. In de halve finale voor vrouwen had ze de snelste splittijd (49.14) van het hele veld. In de finale was ze met 48.97 de op twee na snelste, zelfs sneller dan de Amerikaanse grootheid Allyson Felix.

In onderstaande grafiek hebben we de tijden van Femke vanaf 2019 gezet. De oranje punten geven weer wat ze aan officiële registraties van tijden op de 400 meter horden liep. De groene punten zijn de bijbehorende snelheden. Femke loopt de 400 meter met bijna 30 km/h. Onderweg neemt ze dan ook nog eens 10 keer een horde van 76,2 cm hoog, dat is de hoogte van een gemiddelde tafel.

De afstand tussen twee horden is 35 meter. Femke heeft het in interviews steeds over een 15-pas. Daarmee bedoelt ze dat ze de afstand van 35 meter in 15 passen overbrugt. Dat zijn passen van meer dan 2 meter! Je moet dan wel heel soepel in de heupen zijn.

Progressie Femke Bol 400 meter horden

Diamond League

In de grafiek staat ook een blauwe stip. Dat is het nieuwe wereldrecord van Sydney McLaughlin. Met de blauwe lijn hebben we de progressie van Femke in de grafiek gezet. Zoals je ziet, gaat ze volgens die lijn dit najaar nog het wereldrecord verbeteren. We hebben daarbij wel de disclaimer dat resultaten uit het verleden helaas geen garantie voor de toekomst zijn.

Altis’ hordentrainer Bart Hogendoorn liet zich ontvallen dat hij nog ruimte voor verbetering ziet als Femke kans ziet nog lager over de horden te scheren. Daar heeft hij in principe gelijk in. Als Femke minder vermogen nodig heeft voor haar verticale verplaatsing heeft ze meer beschikbaar voor het horizontale. Ze is dan weer wat sneller. Een klein beetje is al genoeg.

Eind augustus en begin september zijn nog Diamond League wedstrijden. Alleen de beste atleten worden hiervoor uitgenodigd. Dat biedt Femke een mooi podium voor zo’n wereldrecordpoging. Daarna gaat Femke met vakantie.

Femke heeft dit jaar alle vier Diamond League 400 meter hordenwedstrijden gewonnen. Dit leverde al een mooi bedrag aan prijzengelden op.
Dit jaar is een extra bedrag beschikbaar voor de 10 best presterende atleten, 5 mannen en 5 vrouwen. In het klassement van de 400 meter horden is Femke niet meer in te halen. Na het laatste Diamond League evenement van dit jaar (op 8 en 9 september in Zürich) kan ze op een mooie cheque rekenen.

Afsluiting

Altis-voorzitter Gert Koudijs benadrukte dat het om de 3 P’s gaat. Het gaat om Passie en Plezier. Prestaties komen dan vanzelf. En zo is het.

Je kunt alles over de invloeden op je prestaties uitgebreid nalezen in ons boek Hardlopen met Power!.

De bronzen medaille van Femke Bol (Olympische Spelen Tokio 2020)
De bronzen medaille van Femke Bol

Lees verder...