Gaat Eliud Kipchoge de 2 uur barrière op de marathon breken?

Het zijn mooie tijden voor marathonliefhebbers. World’s Fastest Marathon ging in Andalusië op 22 september 2019 over de hele afstand bergaf. Elke atleet met een PR van 2:20 had reëel uitzicht om de marathon hier onder de 2 uur te lopen. Het is alleen niet gelukt. De lange afdaling bleek een te grote aanslag op spieren en pezen.

Bij het wereldkampioenschap atletiek in Doha startte de marathon voor vrouwen vanwege de temperatuur (32°C) en luchtvochtigheid (75%) op 28 september 2019 om 23:59 uur. Ondanks het nachtelijke uur was de voor hardloopprestaties zo bepalende ‘natte boltemperatuur’ zo hoog dat veel atletes in de problemen kwamen. Slechts 40 van de 68 marathonloopsters haalden in dit bizarre klimaat de finish. De 25-jarige Keniaanse Ruth Chepngetich bleek het beste te kunnen omgaan met de extreme omstandigheden en finishte in 2:32:43.

Een week later (op 5 oktober 2019) was het bij de mannen met 29°C en lagere (47%) luchtvochtigheid iets beter. 55 van de 73 deelnemers legden de volledige 42,195 km af. Petje af voor de kersverse Ethiopische wereldkampioen Lelisa Desisa die het met een tijd van 2:10:40 beter deed dan zijn landgenoot Mosinet Geremew (2:10:44) en de Keniaan Amos Kipruto (2:10:51).

In Berlijn zat Kenenise Bekele op 27 september 2019 met 2:01:41 slechts 2 seconden boven het wereldrecord dat Eliud Kipchoge hier in 2018 vestigde. Liefst zes wereldrecords voor mannen en drie voor vrouwen zijn de afgelopen jaren in Berlijn gevestigd. Dit heeft alles alles te maken met het snelle Berlijnse parcours, vlak met ruime bochten, en met het doorgaans stabiele najaarsweer in deze regio.

Bekele had te maken met een gevoelstemperatuur van 14°C, een luchtvochtigheid van 74%, wat regen, en een vrij matige (14 km/h) zuidzuidwestelijke wind. De windrichting heeft Bekele geholpen. In het eerste deel kon Bekele door de hazen uit de wind gehouden worden. Tegen het eind liep Bekele solo maar had overwegend wind mee. Op YouTube is een mooie samenvatting van de Berlin Marathon te vinden.

Bekele maakt deel uit van NN Running Team. Dit team is het geesteskind van Jos Hermens en zijn in Nijmegen gevestigde atletenmanagementbedrijf Global Sports Communication. Eliud Kipchoge maakt ook deel uit van dit NN Running Team. Kipchoge gaat in Wenen een nieuwe poging wagen om de marathon onder de magische twee uur te lopen, de INEOS 1:59 Challenge.

Wenen

INEOS is een Brits chemiebedrijf onder leiding van de sports minded Britse zakenman Jim Ratcliffe. Ratcliffe is de eigenaar van de Zwitserse voetbalclub FC Lausanne-Sport, startte in 2018 het wedstrijdzeilteam INEOS Team UK, nam de wielerploeg Team Sky met onder meer Chris Froome over, en is nu de drijvende kracht achter de INEOS 1:59 Challenge.

Bij het Nike Breaking 2 project op het Italiaanse Autodrome Monza leverde Eliud Kipchoge een geweldige prestatie maar kwam in 2017 met 2:00:25 net 26 seconden te kort.

Voor de nieuwe poging in Wenen wordt niets aan het toeval overgelaten. Ook de datum niet. Als het weer op zaterdag 12 oktober 2019 niet naar wens is, wordt de poging een of meerdere dagen uitgesteld. De definitieve datum en tijd worden 24 uur van tevoren bekend gemaakt.

Fotobijschrift: zes hazen achter een Tesla met grote tijdklok bepaalden in Monza het tempo en hielden Eliud Kipchoge uit de wind.

Parcours

Met alle factoren die van invloed zijn op hardloopprestaties wordt rekening gehouden bij de INEOS 1:59 Challenge. Dit levert schitterende praktijkvoorbeelden op van de in onze boeken Hardlopen met Power! en The Secret of Running behandelde theorie.

Wenen is gekozen vanwege het met Berlijn vergelijkbare stabiele herfstweer. Na een aanloopstuk vanaf de Reichsbrücke gaat het verder op een brede en vlakke weg in het park de Wiener Prater. Het segment voor de Challenge van deze Hauptallee is 4,3 km lang en heeft aan het begin en aan het eind rotondes als keerpunt. Publiek is van harte welkom bij de poging. Ook dit wordt gezien als een belangrijke factor omdat aanmoedigingen beslist zullen helpen. Het evenement wordt in veel landen live uitgezonden. In Nederland is het via de website van de Challenge te volgen en bij Fox Sports op tv te zien. Samen met andere hardlopers kun je in hartje Rotterdam in het NN DE café zelfs op een groot scherm live meekijken. Aansluitend geeft Bram Som daar een gratis hardloopclinic. Vooraf aanmelden is nodig!

Uit de wind

Op 12 oktober zal alles moeten kloppen. Daarom laat het begeleidingsteam niets aan het toeval over. Kipchoge is in topvorm. De Keniaanse marathonlegende kan rekenen op liefst 41 hazen. Onder hen zijn z’n NN Running Team collega’s Geoffrey Kamworor en Joshua Cheptegei. Kamworor is drievoudig wereldkampioen op de halve marathon én tweevoudig wereldkampioen cross. Zijn Oegandese teamgenoot Cheptegei is de snelste man ooit op 15 kilometer. Cheptegei werd dit jaar in het Deense Aarhus wereldkampioen cross. Rechtstreeks van de WK in Doha zullen nog tal van atleten naar Wenen afreizen. Om Kipchoge aan te moedigen bij zijn poging, of om deel uit te gaan maken van dit “pacemaking dream team”.

Fotobijschrift: definitieve lijst met hazen op 4 oktober 2019 (foto: Facebookpagina INEOS 1:59 Challenge)

De belangrijkste taak van de hazen is om Kipchoge uit de wind te houden. Voor een optimaal resultaat luistert dat heel nauw. Wind en zelfs de loopwind kunnen de recordpoging maken of breken. We gaven daarom bij ProRun al eens de tip om de recordpoging met windje mee op de Afsluitdijk te houden.

De hazen zullen tijdens de poging regelmatig worden afgewisseld. Het is daarom te meer belangrijk dat de hazen goed in formatie lopen. Helaas maakt de organisatie geen gebruik van onze andere tip om de Stryd hardloopvermogensmeter uit te proberen bij het trainen van het formatielopen. De continue meting van de luchtweerstand lijkt ons voor optimalisatie van de formatie heel geschikt.

De hazen moeten heel precies het juiste tempo lopen. Net als in Monza zet het begeleidingsteam hier laserlijnen voor in die vanuit een rijdende auto op het wegdek worden geprojecteerd. Als de hazen de laserlijn aanhouden lopen ze het juiste tempo. Dit was mooi te zien bij formatietrainingen op de Prater Hauptallee.

We zijn heel benieuwd naar het resultaat op 12 oktober. Het kan bijna niet misgaan met al dit voorwerk en perfecte organisatie.

Fotobijschrift: formatietrainingen op de Prater Hauptallee. De grootste atleet loop voor de positie van Eliud Kipchoge.

Auteurs Ron van Megen en Hans van Dijk schreven het boek Hardlopen met Power. Daarin kun je het effect van alle factoren op je prestaties nalezen.

Lees verder...