Garmin, Polar of Stryd: is GPS het best?

Garmin, Polar of Stryd: is GPS het best?

We waren tijdens de Amsterdam Marathon Expo met onze boeken Hardlopen met Power! en The Secret of Running te gast op de stand van Stryd. Er bleek veel belangstelling te zijn voor deze hardloopvermogensmeter die onder meer bekend staat voor de hoge nauwkeurigheid van afstandsmetingen. De Stryd maakt geen gebruik van navigatiesatellieten maar van accelerometers die de beweging van je voet – het is een footpod – in drie dimensies registreert en vertaalt naar afstand. De Stryd berekent daarmee onder meer het vermogen waarmee je aan het hardlopen bent. Voor een juiste vermogensberekening moet de afgelegde afstand en snelheid heel precies kloppen.

Voor die nauwkeurigheid was veel interesse.

Goed beter best

Bij Fellrnr.com is een infographic te vinden die Stryd qua nauwkeurigheid met kop en schouders laat winnen. Wij kunnen ons goed vinden in het beeld dat deze infographic ons voorschoteld. We hebben echter ook heel goede ervaringen met de Apple watch. Die staat niet in de infographic. Apple watch maakt gebuik van vier satellietnavigatiesystemen, het Amerikaanse GPS, het Russische GLONASS, het Europese Galileo en Japanse QZSS.

De high-end hardloophorloges Garmin Forerunner 935 en Polar Vantage V van Ron en Hans staan evenmin in de infographic. Beide horloges geven de afstand in het algemeen goed weer. Wel is de gelopen afstand volgens Polar doorgaans fractioneel meer dan volgens de Garmin. De Polar komt meestal het dichtst in de buurt van de afstand waarvoor een wedstrijd officieel gecertificeerd is. Beide maken gebruik van GPS en Glonass.

We gebruiken de woorden “doorgaans”, “algemeen” en “meestal” omdat satellietnavigatie horloges nog wel eens een slechte ontvangst kunnen hebben, bij hoge gebouwen, onder een dicht en nat bladerdek, in tunnels en onder bruggen. Voor plaatsbepaling maken de horloges gebruik van satellieten. Naar mate meer satellieten aan de hemel gezien worden, is de plaatsbepaling nauwkeuriger. Het horloge berekent de afstand door van punt tot punt de plaats te bepalen. Voor nauwkeurige afstandmeting is dus naast een goede antenne – om de satellieten te kunnen zien – ook het aantal punten waarvan de plaats wordt bepaald van belang.  Dit is de reden dat de horloges moeite hebben met bochten. Een bocht bestaat volgens het horloge uit rechte stukjes tussen de punten waarvan de plaats is bepaald. Het aantal plaatsbepalingen moet voldoende groot zijn om de afstand die in de bocht wordt afgelegd nauwkeurig te bepalen.

Voor gebruik indoor hebben de horloges een alternatief op basis van de cadans aan boord. Het horloge onthoudt met welke cadans je een bepaalde snelheid loopt en gebruikt die informatie binnen. De Stryd gebruikt indoor dezelfde acceleratoren als outdoor. We hebben ervaren dat het voor de indoor atletiekbaan van het Apeldoornse Omnisport precies 200 meter aangeeft. De horloges wijken daar flink van af. Omdat de Stryd over een andere meetmethode beschikt, heeft het geen last van de (weers-)omstandigheden en meet het altijd hetzelfde.

Stryd heeft voor accelerometers gekozen om het hardloopvermogen zo goed mogelijk te kunnen berekenen. Het hardloopvermogen dat Garmin Vantage V en Garmin (Garmin Running Power) berekenen, is afhankelijk van de kwaliteit van de informatie van de satellietnavigatie en is daardoor niet altijd nauwkeurig.

Fotobijschrift: Infografic met de nauwkeurigheid van GPS hardloophorloges. Rechtsboven staan de meest nauwkeurige. Fellrnr.com maakt gebruik van ISO 5725 terminologie.

De praktijk

We zijn afgelopen dagen met de Polar, Garmin en Stryd aan de gang gegaan om in de parktijk de verschillen in nauwkeurigheid in beeld te brengen. De Stryd was gekoppeld aan de Garmin Forerunner 935. Wisselend heeft de Garmin voor afstand en snelheid de Stryd of GPS/Glonass gebruikt. De Polar Vantage V heeft alle tests met GPS/Glonass mee gedaan.

De Stryd is zo uit de doos gebruikt. Bij de instellingen van de horloges kan een calibratiefactor voor de Stryd worden aangepast, maar deze is bij deze tests op 100,00 gehouden.

De atletiekbaan

De eerste tests waren op de atletiekbaan. Heel precies is met de voet waar de Stryd aan bevestigd was op de scheidingslijn van baan 1 en baan 2 gelopen. Een rondje komt zo neer op 405 meter.

Een atletiekbaan is vanwege de bochten lastig voor dit soort horloges. In de praktijk is dit natuurlijk geen probleem omdat bekend is welke afstanden op de baan gelopen moeten worden.

De Garmin blijkt altijd flink af te wijken. De Polar had een paar keer een afwijking van slechts één procent, maar kon er evengoed behoorlijk naast zitten. In de derde afbeelding van onderstaand plaatje is te zien waar de Polar letterlijk naast de baan zat. In de tweede afbeelding gaat dat bijna net zo op voor de Garmin.

Dit fenomeen levert bijzondere resultaten op. De rustige 2.000 meters (5 rondjes op de baan) zijn een keer in 10:37 en een keer in 10:41 gelopen. In het eerste geval zou het gemiddelde tempo 4:45/km en het tweede 5:08/km zijn geweest. Voor een training op tempo heb je hier dus niets aan. De Stryd is zoals verwacht consistent. Als we voor deze Stryd een calibratiefactor van 97% in het horloge zetten, meet het op de atletiekbaan de afstand precies goed. Dat gaat voor elk parcours op, indoor of outdoor.

Twee rondjes Winkelpad

Buiten de atletiekbaan doen de systemen niet voor elkaar onder. In onderstaande afbeelding zien we dat de twee rondjes over fietspad en wegen rond het atletiekcomplex dezelfde waarden opleveren. De reden is dat er relatief weinig bochten in het parcours zitten, tevens was het rustige herfstweer.

Hectometerpaaltjes

Tenslotte is op een mooie ochtend naar een provinciale weg gelopen met hectometerpaaltjes. Hier is een aantal keren tussen de paaltjes 1.000 meter heen en weer gelopen. Zonder uitzondering registreerden de Garmin, Polar en Stryd hetzelfde: 990 meter.

Heen (GPS) en terug (Stryd) van het beginpunt van de kilometertjes langs de hectometerpaaltjes naar huis gaf de Garmin 7.250 meter aan. De Polar (GPS) meldde heen 7.320 meter en terug 7.210 meter, gemiddeld 7.265 meter.

Conclusie

Voor afstandmeting indoor en op de atletiekbaan adviseren we Stryd. Voor reguliere trainingen en wedstrijden op de weg is een hardloophorloge met een goede antenne om de GPS en Glonass satellieten te zien goed genoeg. Tenzij je er natuurlijk de voorkeur aan geeft om naar vermogen hard te lopen. Dan adviseren we Stryd.

Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons boek Hardlopen met Power!

Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage!

Lees verder...