Getest: de Coros Pace 2 (deel 2)

Getest: de Coros Pace 2 (deel 2)

Begin december gingen we bij ProRun in op de gunstig geprijsde nieuwe Coros Pace 2. ‘Het lichtste GPS-horloge op de markt met slechts 29 gram’ met Eliud Kipchoge als kersverse ambassadeur. We hebben het horloge sindsdien dagelijks in gebruik. In dit artikel laten we zien dat de Coros Pace 2 beloften nakomt. Kanttekeningen zijn er ook. Misschien zijn deze niet voor iedereen even belangrijk.

We vergelijken de Coros Pace 2 met een Garmin Fenix 6X, een 93 gram wegend high-end multisporthorloge, en met de Stryd hardloopvermogensmeter. Bij een lezer riep dit reacties op. Hij vond dat je een Volkswagen niet met een BMW mocht vergelijken. Wij vinden een vergelijk met een topmodel juist interessant. De lezer kan, om met de Consumentenbond te spreken, zelf wel bepalen of hij of zij voor het beste of voor de beste koop gaat.

GPS en wind

Zowel bij de Garmin als de Coros is bij de testen gekozen voor het Amerikaanse GPS en het Russische Glonass.

Bij Coros kun je uit drie combinaties van satellietnavigatienetwerken kiezen:

  1. GPS + het Japanse QZSS + Glonass;
  2. GPS + QZSS + het Chinese BeiDou;
  3. GPS + QZSS.

Garmin heeft drie andere keuzemogelijkheden:

  1. GPS;
  2. GPS + Glonass;
  3. GPS + het Europese Galileo.

Plaats en snelheidsbepaling is nauwkeuriger naarmate een dergelijk horloge meer satellieten “ziet”. De satellieten hoeven niet per se van verschillende netwerken te zijn.

In de afbeelding hieronder geven we een voorbeeld waarbij 7 rondjes van 1.450 meter om het atletiekcomplex van het Amersfoortse Altis is gelopen. Met één uitzondering is bij de start/finish steeds een lap gegeven. De Coros tikte na 7 rondjes 10,01 km af, en de Garmin 10,04 km. Een verschil van 30 meter, maar dat vinden we voor satellietsystemen over deze afstand verwaarloosbaar.
De afbeelding hieronder laat zien dat beide horloges in de breedte van het parcours een flinke spreiding hebben. Als we naar de laps (van 500 meter) kijken, vallen die van Coros iets beter in groepjes bij elkaar. Op basis hiervan zou je met enige goede wil kunnen zeggen dat Coros het fractioneel beter doet dan Garmin.

In dezelfde training hebben we Coros Running Power vergeleken met Stryd Power. Volgens de Coros is op dit vlakke parcours met gemiddeld 243 Watt gelopen. Stryd komt uit op een gemiddelde van 247 Watt, waarvan 2% door de wind. Als we inzoomen zien we hoe dit komt. Het vermogen op de afzonderlijke laps verschilt met windje tegen en windje mee meer. Het waaide met 19 km/h, een stevige windkracht 3, niet heel bijzonder hard maar dit is toch al van belang als je een gelijkmatige wedstrijd wil lopen. Je zet immers je snelste tijd neer als je met een gelijkmatig wattage loopt. In de afbeelding van de Garmin is te zien dat het tempo bij windje tegen daarom iets lager lag (overwegend blauw) en windje mee iets hoger (overwegend groen met wat oranje).

Vanwege de correcte meting van de windweerstand wint Stryd het van Coros Running Power.

Getest: Coros Pace 2

Hardlopen op atletiekbaan

In het vorige artikel meldden we al dat beide horloges een mogelijkheid hebben om de nauwkeurigheid op een atletiekbaan te verbeteren. GPS-horloges wijken op de baan door de vele bochten behoorlijk af. Coros biedt hiervoor evenals Garmin de activiteit ‘Track Run’ (Garmin ‘Run op baan’). In beide gevallen wordt geadviseerd eerst minimaal vier ronden op de baan te lopen en zo het horloge te kalibreren. Dat hebben we gedaan. Coros gaf na de eerste ronde al aan de baan te herkennen. Vervolgens is met beide horloges tegelijk in baan 1 twee keer 2.000 meter gelopen (5 ronden). Daarna is nog twee keer 2.000 meter gelopen, maar dan met de reguliere activiteiten ‘Run’ en ‘Hardlopen’.

In de afbeelding hieronder is te zien dat ‘Track Run’ en ‘Run op baan’ krachtige oplossingen voor de storende afwijking van GPS-horloges op een atletiekbaan. Beide horloges scoren goed. Dat Garmin zelfs tweemaal op exact 2.000 meter kwam vinden we uitmuntend. Een 10. In de afbeelding staan ook voorbeelden van vijf rondjes die gelopen zijn met het normale activiteit ‘Run’ en ‘Hardlopen’. Het lijkt dan ten onrechte alsof de atletiekbaan over een grote breedte is gebruikt. Er is toch echt alleen in baan 1 gelopen. Garmin presteert beter dan in eerdere tests op de atletiekbaan. Mogelijk is dit te danken aan tussentijdse software updates.

Met Coros hijgend in de nek wint Garmin het met ‘Run op baan’.

De gemiddelde wattages van Stryd en Coros Running Power waren per baansessie tweemaal precies gelijk, verschilden tweemaal 1 Watt en eenmaal 2 Watt.

Getest: Coros Pace 2

Coros met Stryd

We hebben eigenlijk weinig opmerkingen bij het gecombineerd gebruik van de Coros Pace 2 en een Stryd. Dat werkt goed. Een detail lijkt dat de Coros de verbinding met de Stryd even kwijtraakt als je stilstaat, bijvoorbeeld als je moet wachten bij een verkeerslicht of als je na een interval even stopt. Dit probleempje zal vermoedelijk met een software-aanpassing oplosbaar zijn.

Voor het vermogensveld op het scherm van het horloge is net als bij de Garmin gekozen voor een 10 seconden gemiddeld wattage. Wielrenners zullen herkennen dat vermogensmeters wat variëren in waarde. Door het gemiddelde over een aantal seconden te tonen wordt het beeld een stuk rustiger.

Coros Running Power

De Coros Pace 2 kan ook zonder Stryd het hardloopvermogen weergeven. Daarvoor gebruikt het horloge GPS en een barometer. Garmin Running Power en Polar Running Power doen dat ook zo. Het verschil met Garmin en Polar is dat Coros net als Stryd rekent met het benodigde vermogen om je te hardlopend te verplaatsen, zoals wij gebruiken in ons boek ‘Hardlopen met Power!’, en gebruikelijk is bij wielrennen. Garmin en Polar maken gebruik van een ongeveer 25% hogere bruto vermogenswaarde.

Als je ook de Coros Pod koopt, levert de Coros extra running metrics, vergelijkbaar met Stryd en wat Garmin biedt als je de HRM-Run borstband draagt. Stryd geeft overigens geen informatie over hartslag. De Garmin borstband doet dat uiteraard wel. Garmin geeft geen informatie over Form Power. Bij een relatief lagere Form Power heb je een efficiëntere loopstijl.

De Coros Pod moet je op je rug aan de broekband bevestigen. Dat voelt alsof je de Pod onderweg kunt verliezen, maar dat is niet gebeurd. Het klemt stevig vast. Toch zou bevestiging aan de veters van de schoen (als dat mogelijk zou zijn), zoals bij Stryd, een geruster gevoel geven.

Eigenlijk hebben we maar twee kanttekeningen bij Coros Running Power in dit onderdeel van de test. Ron had hiervoor een trainingsschema in de Coros gezet. Deze mogelijkheid beschreven we in ons eerste artikel over de Coros Pace 2.

  1. Bij de warming-up in onderstaande voorbeeld van een work-out was de GPS nog niet nauwkeurig genoeg om het vermogen waarmee werd hardgelopen te bepalen. Kennelijk zag het horloge nog te weinig satellieten. Het horloge bleef daardoor piepen en trillen vanwege te hoge en te lage wattages voor de warming-up. In onderstaande afbeelding (de eerste 2 km) is dat goed te zien. Mooi is dat het getal in het Coros-scherm rood kleurt als het wattage te hoog is en blauw als het wattage te laag is. Warm en koud.
  2. In de work-out zaten 5 blokken waarin over 500 meter met hoger wattage gelopen moest worden. Bij de overgangen zie je in de grafieken wat vertraging in de waarden ontstaan. GPS heeft nu eenmaal heel veel minder metingen per seconde dan Stryd. In de work-out is dit effect wat uitvergroot door bij de versnelling harder aan te zetten dan nodig is voor het trainingsblok. Stryd zit dus onmiddellijk op de correcte vermogenswaarde. Coros ijlt een beetje na. De lijnen van de pieken in de rode grafiek staan iets schuin. De gele lijnen van Stryd staan loodrecht. Uitvergroot is dat beter te zien dan in de afbeelding hieronder. Bij korte strides (60-100 meter) is dit met name van belang voor de evaluatie achteraf of met het juiste vermogen is getraind.

Getest: Coros Pace 2

Heuvels

Vanzelfsprekend hebben we ook een keer dezelfde training gedaan als bij eerdere testen van hardloopvermogen: een training met een kilometer lange stijging en ongeveer even lange daling. Coros krijgt voor de bepaling van het hardloopvermogen hoogteverschilgegevens van een nauwkeurige barometer. Stryd heeft ook een barometer aan boord en combineert dit met versnellingsmeters in meerdere richtingen. Heuvelop komt de Coros dicht in de buurt van de Stryd-waarden. Heuvelaf wijkt het met 8-9 Watt lager (3%) af. Dit kan goeddeels verklaard worden uit de (beperkte) tegenwind op dit deel van het parcours waar Stryd wel en Coros niet mee rekent.

De Stryd is in dit testonderdeel alleen beter dan Coros Running Power omdat het de invloed van wind wel meeneemt.

De totale afstand van deze training was volgens de Coros 18,35 km. De Garmin kwam op basis van de Stryd gegevens op 18,40 km uit. Met dit verschil kunnen we leven.

Conclusie

De beste koop is een Coros Pace 2 met een Stryd. De Coros Pod heb je met deze combinatie niet nodig en hoef je niet te kopen.

De Garmin Fenix 6X is robuust en meer representatief dan de goedkoop ogende Coros Pace 2. Garmin gecombineerd met een Stryd biedt nog wat meer gebruiksmogelijkheden dan deze Coros, zoals een kaart met navigatiemogelijkheid op het horloge. Dit is niet iets dat de doorsnee hardloper veel gebruikt. Duurdere modellen van Coros hebben wel een kaartfunctie, maar niet zo mooi als van GPS-specialist Garmin. Al met al geven we Garmin het predicaat ‘Best’ in deze test. Met een Stryd om het compleet te maken.

Eerlijk is eerlijk, we maken hier wel een Volkswagen tegen BMW vergelijk, zoals de lezer van ons eerste artikel terecht vond. De keuze is meer een kwestie van smaak en portemonnee. Onder de motorkap doen ze weinig voor elkaar onder. Daarbij heeft Garmin ook goedkopere modellen die prima samenwerken met een Stryd.

De hartslagmeting op de pols laat ons in beide gevallen in de steek. Neem er om het compleet te maken ook maar een hartslagborstband bij. Met de Garmin HRM-Run borstband krijg je flink wat running metrics extra én (bij bepaalde modellen) bovendien Garmin Running Power (op basis van GPS).

Wat we niet hadden verwacht is dat het witte nylon bandje van de Coros wit blijft. We spoelen het na een training natuurlijk wel steeds onder de kraan schoon. De Coros Pace 2 is ook leverbaar met siliconen bandjes en in donkerblauw. De beloofde batterijduur van 30 uur sporten komt Coros na. De Garmin Fenix 6X de 60 uur ook. Beide uiteraard afhankelijk van de gebruikte functies.

Lees verder...