Haile Gebrselassie verrast met Het Geheim van Hardlopen

Haile Gebrselassie verrast met Het Geheim van Hardlopen
Het Geheim van Hardlopen mede-auteur Ron van Megen stond op zondag 22 november 2015 aan de start van de 15e Great Ethiopian Run. Het was de climax van een hardloopreis met clinics in dit ultieme hardloopland. De Great Ethiopian Run vindt jaarlijks in Addis Abeba plaats en is met meer dan 40.000 deelnemers de grootste wegwedstrijd van Afrika. 

De wedstrijd is over 10 km. Addis Abeba ligt centraal in het Ethiopisch hoogland. De wedstrijd is op liefst 2450 m hoogte. De wedstrijd was tevens de farewell run van de inmiddels 42-jarige Haile Gebreselassie. Haile liep de wedstrijd op blote voeten!

Haile Gebrselassie is voorzitter van de wedstrijdorganisatie en dankzij zowel zijn succesvolle hardloop- als maatschappelijke carrière een vooraanstaand Ethiopiër. Je kunt met recht zeggen dat hij in Ethiopië een rolmodel vervult. Ron mocht deze goedlachse en heel toegankelijke tweevoudig Olympisch kampioen, negenvoudig wereldkampioen (waarvan vijf keer op de 10.000 m), die 27 keer een wereldrecord verbeterde, én gedurende vele jaren wereldrecordhouder was op de marathon (Berlijn 2007 in 2:04:26 en Berlijn 2008 in 2:03:59) ontmoeten in zijn werkkamer op kantoor. Dit leverde een leuk gesprek op over Haile’s Geheim van Hardlopen.

Meer informatie over de reis is te vinden op http://www.ethiopia-xperience.com/images/pdf/hardloopreis.pdf

In zaken
Haile Gebrselassie is een geslaagd zakenman. In het vorige artikel over deze reis hebben we beschreven hoe zijn carrière ontwikkeld is “from athletics to the boardroom”. Ron ontmoet Haile op zijn kantoor dat gevestigd is op de 7e etage van het naar zijn echtgenote genoemde kantoorgebouw, het Alem building. Op zijn werkkamer staat een grote familiefoto. Dat Haile een familieman is blijkt ook uit de naamgeving van het immense concern waar hij leiding aangeeft: Haile & Alem International.
Haile is in alle opzichten een relatiegericht mens. Onderweg in de auto naar zijn kantoor werden we bijvoorbeeld met een sms gewaarschuwd dat het nodig was de afspraak een half uur te verschuiven. Haile moest eerst live op de radio voor een interview.

Het Orange Lion Guesthouse waar Ron in Addis Abeba verbleef, ligt bij het huis van Haile en tegenover een bos. Haile traint elke ochtend in dit bos voordat hij naar kantoor gaat. ’s Middags doet hij regelmatig aan fitness. Haile zegt goed in vorm te zijn maar ervaart dat het moeilijk is om topsport te combineren met een werkend bestaan. Haile vertelt daardoor nu 3 kg te zwaar te zijn. Het wedstrijdgewicht van de 1,65 m lange Haile is 56 kg. Dit en zijn blessuregevoeligheid maken dat hij met de 15e Great Ethiopian Run een punt achter zijn hardloopcarrière zet.

De PR’s van Haile
We kwamen zo langzamerhand te spreken over de PR’s van Haile. Als je naar het overzicht van de op 18 april 1978 geboren Haile Gebrselassie kijkt, valt meteen op dat de PR’s in de eerste helft van zijn carrière op de baan zijn gelopen. In de tweede helft van zijn carrière heeft Haile zich meer op de wegatletiek gericht. 
Op basis van Het Geheim van Hardlopen weten we dat een VO2 max van 88 mg O2/kg/min als de maximale waarde voor het menselijk vermogen beschouwd kan worden. Op alle afstanden zat Haile daar vlakbij. Hij excelleerde op de 10.000 m baan en op de marathon. Zijn in Hengelo op de 10.000 m baan gelopen wereldrecord ligt er met 88,3 iets boven. Dit kunnen we verklaren omdat hazen Haile een tijdlang uit de wind hebben kunnen houden. Uit Het Geheim van Hardlopen weten we dat de eigenwind (de wind door je loopsnelheid), ook als het verder windstil weer is, een kleine maar niet onbelangrijke factor is als je een record wil lopen.

Als we de PR’s in een grafiek uitzetten, zien we dat dat de macht in de befaamde formule van Peter Riegel onder de 0,07 ligt. Haile is dus niet alleen een uitzonderlijk goede allround midden- en langeafstandloper. Hij beschikt ook over een geweldig uithoudingsvermogen!

Haile Gebrselassie domineerde in de jaren negentig de vijf en de tien kilometer. Daar kwam verandering in toen zijn landgenoot Kenenisa Bekele in 2003 op de wereldkampioenschappen in Parijs goud won op de 10.000 en brons op de 5000 m. De vier jaar jongere Bekele (13 juni 1982) stelde het wereldrecord van Haile op de 10.000 m baan scherper en manifesteerde zich steeds nadrukkelijker op de baan. Het gevolg was Haile Gebrselassie sinds 2004 zijn heil zocht op de marathon en Kenenisa Bekele op de baan de alleenheerser op de vijf en tien kilometer werd.

Bij de Olympische Spelen 2008 in Beijing startten beiden tegen de zin van de Ethiopische atletiekfederatie op de 10.000 m. Haile zag de marathon in Beijing niet zitten vanwege de temperatuur en de luchtverontreiniging in die stad. Kenenisa Bekele won goud in 27:01.17. De dan 35-jarige Haile viel buiten de prijzen. In een tijd van 27:06,68 werd hij op de 10.000 m zesde.  Gezien de omstandigheden had Haile toch heel goed gepresteerd. En dat hij in vorm was bewees hij dat jaar door in Berlijn zijn wereldrecord op de marathon scherper te stellen op 2:03:59!

Haile vertelt met heel veel plezier terug te kijken naar de vele wedstrijden en vele records die hij in Nederland heeft gelopen. Nederlanders nemen een speciale plaats in zijn hart in. 

Goed is ook om te zien dat zijn VO2 max waarden geen verdenking van doping geven. Over doping in de atletiek is dezer dagen veel te doen. Rusland en Kenia halen dagelijks het nieuws.

Haile als master atleet
Masters is binnen de atletiek de benaming voor atleten vanaf 35 jaar. Over het algemeen wijzen de statistieken er op dat tussen het 30ste en 35ste levensjaar een neergang in de prestaties inzet. De internationale atletiek federatie IAAF kent daarom wereldrecords toe in 5-jaarsklassen. De M40 is bijvoorbeeld de jaarklasse voor mannen van 40 t/m 44 jaar.

Haile zette zijn wereldrecord op de 10.000 m baan neer op z’n 25ste en zijn tweede (en laatste) wereldrecord op de marathon neer op z’n 35ste. De nu 42-jarige hardlooplegende vindt het mooi geweest en zet een punt achter zijn carrière. Maar wat als Haile gewoon door zou gaan als wedstrijdatleet?

Aan de hand van bijgaande grafieken en in de tabellen liet Ron aan Haile hoe de prestaties van een ouder wordende Haile kunnen ontwikkelen. Dat is gedaan op basis van de formules uit Het Geheim van Hardlopen en de wereldrecords van Haile op de 10.000 m (als 25-jarige) en de marathon (als 35-jarige) als vertrekpunt.

En dan is de conclusie duidelijk. Als Haile doorgaat, kan hij in elke 5-jaarsklasse de wereldrecords op de 10.000 m en marathon scherper stellen.
De ogen van Haile beginnen te glinsteren. Hij zegt niet te weten dat hij deze wereldrecords in de jongste mastersklasse in bezit te hebben. Oudere Ethiopiërs doen nauwelijks aan wedstrijdatletiek. Dat is meer voor jongere weg gelegd. Hardop denkend oppert Haile enthousiast het idee om in de zomer van 2016 naar Nederland te gaan en dan in Hengelo het wereldrecord M40 op de 10.000 m baan scherper te gaan stellen. 
 
 
 
NK Masters atletiek 2016 in Amersfoort
Op 11 en 12 juni 2016 organiseert atletiekvereniging Altis de Nederlandse Kampioenschappen atletiek voor Masters. Als afsluiting van het interview legt Ron de vraag neer of Haile geen zin heeft om daar mee te doen en dan meteen bij de M40 een nieuw wereldrecord op de 10.000 m baan neer te zetten?

Als afsluiting van de ontmoeting geeft Haile aan de Engelstalige editie van Het Geheim van Hardlopen als eerste te willen ontvangen. Naar verwachting verschijnt The Secret of Running voorjaar 2017.

Je kunt het effect van alle aspecten je eigen tijden berekenen met onze calculator

Hans van Dijk en Ron van Megen

Lees verder...