Hardloopvermogensmeters 17: Adidas vs Nike

Hardloopvermogensmeters 17: Adidas vs Nike
Er is niet gemakkelijk aan te komen. Maar via JanWillem van Runnersworld Amersfoort kwam Ron in het bezit van een paar Nike Zoom Vaporfly 4% hardloopschoenen. Het is de publieksversie van de schoenen die ontwikkeld zijn voor het SUB2hrs project van Nike. In het Italiaanse Monza lukte het Eliud Kipchoge in mei 2017 net niet om de marathon onder de 2 uur te lopen. De 2:00:25 van Eliud was desalniettemin fenomenaal. Nike claimt dat de Vaporfly gemiddeld liefst 4% efficiënter is dan de vorige snelste marathonschoen van Nike. En gezien de recente successen in grote marathons klinkt dit heel interessant.  Zondag 8 april zagen we in de Rotterdam marathon heel veel lopers met deze schoenen. De Keniaanse winnaar Kenneth Kipkemoi (2:05:44) droeg de rode versie. Bij de vrouwen won zijn landgenote Visiline Jepkesho (2:23:47) met de grijze. 

We vroegen ons dan ook af of wij hier in de praktijk met de gegevens van de hardloopvermogensmeter Stryd en de running dynamics van Garmin conclusies aan konden verbonden. Meten is weten, niet waar. En 4% verschil is zoveel dat dit ergens uit moet blijken.
Zo kwamen we op een vergelijkend warenonderzoek met de Adidas Adizero Adios, de schoen die in de 2014 Berlijn Marathon met Dennis Kimmetto het huidige wereldrecord op de marathon op 2:02:59 zette.

Adidas versus Nike
De Adidas en Nike zijn beide lichte marathon schoenen. Ze wegen uit de doos op de keukenweegschaal respectievelijk 265 gram per schoen (maat US 13) en 239 gram (maat US 12,5). Tijdens het lopen voelen ze totaal verschillend aan. Met de Nikes lijk je op luchtkussens te lopen. De Adidas maak je veel directer contact met de ondergrond. Beide lopen lekker als je er aan gewend bent. We hebben ze getest op de weg en op de baan.

Op de weg
Voor de test op de weg hebben we een vlak verhard parcours (asfalt en straatstenen van beton) van 2 km lengte genomen. Met zowel de Adidas als Nike heeft Ron dit parcours in 4 tempo’s gelopen, ongeveer 10, 11, 12 en 13 km/h. In totaal 8 ronden van 2 km. Om eventuele vermoeidheidseffecten uit te sluiten is Ron begonnen met een ronde met de Adidas in 10 km/h. Daarna een ronde in 10 km/h en een ronde in 11 km/h met de Nikes. Vervolgens 11 km/h en 12 km/h met de Adidas. Daarop ging het 12 km/h en 13 km/h met Nike. Tot slot was de Adidas weer aan de beurt met 13 km/h.

Op de baan
Tijdens de baantraining bij Altis werden 400 m’tjes met 200 m rust gelopen. Ron droeg afwisselend 2 ronden de Adidas en Nikes, elk 4 ronden, totaal 8 ronden. Ook hier is dus geprobeerd een eventueel vermoeidheidseffect uit te sluiten. Het was een 100% baantraining. Het ging dus niet volle bak met mogelijk verstorende effecten.

Testparameters
Voor het vergelijkend onderzoek hebben we alle relevante parameters mee genomen. We hebben gekeken naar de ECOR, het mechanisch energieverbruik (in het Engels Energy Cost of Running). We weten natuurlijk dat de Stryd verschillen in ondergrond niet weet te vertalen naar vermogensverschillen, maar we dachten dat de Form Power (FP) of Leg Spring Stiffness (LSS) wellicht inzichten kon opleveren. FP is een maat voor je loopstijl, de hoeveelheid vermogen die nodig is om je lichaam in balans te houden. Bij vermoeidheid neemt je FP in principe toe. Een lagere FP betekent dat je running economy beter is. De LSS is een maat voor de veerstijfheid van je benen. Een hogere waarde betekent dat dit stijver is, je minder energieverlies hebt en daardoor ook weer een betere running economy.

De schoenen voelen totaal verschillend aan. Dat zou wel eens invloed kunnen hebben op de verticale beweging van je lichaam. Voor de marathon is lager efficiënter. Uit Garmin Connect hebben we van elke split de verticale oscillatie genomen. De hartslag (gemiddeld en maximaal) is een afgeleide waarde om te zien hoeveel moeite het je menselijke motor kost om het tempo te handhaven. Als het gemakkelijker gaat, zou je hartslag lager moeten zijn.

Testresultaten
Van vermoeidheidseffecten bleek zowel op de weg als op de baan geen sprake. In de figuur en in de tabel hebben we relevante gegevens samengevat. En die zijn bijzonder: we zien geen serieuze verschillen!

In de grafiek zie je dat de ECOR op de baan (track) een paar keer exact gelijk was voor Adidas en Nike. De oranje en groene stippen vallen dan samen (je ziet in de figuur alleen de groene stip). 
De trendlijnen voor de ECOR waarden op de weg (road) liggen strak naast elkaar. De metingen met de Stryd zijn blijkbaar heel reproduceerbaar, maar laten wederom geen verschil tussen Adidas en Nike zien. Wel zie je een grotere spreiding van de rode Adidas punten in de grafiek dan bij de blauwe Nike punten. Dit komt ook tot uitdrukking in de betere R2 voor de trendlijn van Nike (0,7147 tegen 0,4727 voor Adidas). In de statistiek wordt het kwadraat van de correlatiecoëfficiënt (R2) de determinatiecoëfficiënt genoemd. Deze geeft aan welk gedeelte van de variatie in de ene variabele door de andere wordt verklaard. De lagere R2 betekent een grotere spreiding van de rode punten. Dat is in de grafiek te zien. Aangezien de rode punten wat meer onder de rode trend liggen, lijkt de ECOR, het mechanisch energieverbruik, een tikkeltje gunstiger voor de Adidas.

Conclusies
Wij hebben in deze eenvoudige praktijktest met onze hardloopvermogensmeter en de Garmin geen serieuze verschillen tussen de Adidas en Nike gevonden. Als er al een keuze gemaakt moet worden, is die in het voordeel van de Adidas. Ron vindt de Nike wel comfortabeler lopen. De impact van de klappen van je voeten op de straat is voelbaar minder.
Als de Nike schoenen van Eliud Kipchoge 4% opleverden, lijkt het ons dat dit een voordeel van bijna 5 minuten op de marathon had moeten opleveren. Ondanks dat alle omstandigheden verder ideaal waren, heeft het Eliud niet de tijd onder de 2 uur opgeleverd. We schreven op ProRun al eerder over deze recordpoging in Monza.  En de toptijden in Rotterdam waren netjes, maar geen records.

Tenslotte
De Nike Zoom Vaporfly 4% is behoorlijk aan de prijs. Voor iets meer dan de helft van het geld heeft Nike ook de look- alike Nike Zoom Fly in het assortiment. Die hebben we ook geprobeerd. We vinden de Fly wel heel anders lopen dan de Vaporfly. Volgens de recensies op internet gaat de Fly langer mee (als je ze naast elkaar houdt, lijkt dat ook zeker zo) en is het ook een snelle schoen. De Fly weegt uit de doos 302 gram per schoen (maat US 13) en is daarmee 20% zwaarder dan de Vaporfly.

Op ons YouTube kanaal The Secret of Running kun je veel bekijken

Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons boek 
Hardlopen met Power!
Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen.
De ISBN nummers zijn:
paperback 978-90-821069-7-8
e-book (ePub3) 978-90-821069-8-5
e-book (Adobe DRM pdf) 978-90-821069-9-2
Hans van Dijk en Ron van Megen
www.hardlopenmetpower.nl

Lees verder...