Hardloopvermogensmeters 24: Uithoudingsvermogen, voorbeeld Haile

Hardloopvermogensmeters 24: Uithoudingsvermogen, voorbeeld Haile
In de afgelopen 2 artikelen op ProRun gingen we in op het uithoudingsvermogen. We hebben daarin laten zien hoe je uithoudingsvermogen het verschil maakt op de langere afstanden. Met Ron als voorbeeld hebben we laten zien hoe je zelf kunt bekijken bij welke afstanden jouw kracht optimaal wordt benut.  Voor een topatleet kun je er ook op deze manier naar kijken. We nemen hiervoor Haile Gebrselassie als voorbeeld. 

Haile Gebrselassi
De op 18 april 1978 geboren Haile Gebrselassie werd tweemaal Olympisch kampioen, negen keer wereldkampioen (waarvan vijf keer op de 10.000 m), verbeterde 27 keer een wereldrecord, én was vele jaren wereldrecordhouder op de marathon (Berlijn 2007 in 2:04:26 en Berlijn 2008 in 2:03:59).
Als we naar de tabel met al zijn PR’s kijken, valt meteen op dat de PR’s in de eerste helft van zijn carrière op de baan zijn gelopen. In de tweede helft van zijn carrière heeft Haile zich meer op de wegatletiek gericht. 

Uit het eerste artikel over uithoudingsvermogen in deze serie op ProRun weten we dat je specifiek moet trainen om het maximale eruit te halen wat erin zit. 

Dit zie je terug in de twee fasen in de carrière van Haile. Van baanatleet werd hij een marathonspecialist. De PR’s op de baan hebben we geel gemarkeerd in de tabel. 

Haile zette in 1998 (Hengelo) op de baan een betere 10.000 m tijd neer dan in de 10 km wegwedstrijd in Doha (2002). Dit lijkt onze stelling te onderstrepen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we ons daarvoor onvoldoende hebben verdiept in de omstandigheden waaronder deze zijn gelopen.

We weten dat een ADV van 6,4 Watt/kg als de maximale waarde voor het menselijk vermogen beschouwd kan worden. Op alle afstanden zat Haile daar vlakbij. Zijn sterkste afstanden waren de  5.000 en de 10.000 m baan. Zijn prestaties op die afstanden kwamen overeen met een ADV van resp. 6,36 en 6,37 Watt/kg.  Maar op alle afstanden van 1500 meter tot en met de marathon heeft hij fenomenale tijden gelopen. Zijn tijden op de 1500 meter en de marathon waren equivalent aan een ADV van resp. 6,30 en 6,28 Watt/kg!

Als we alle PR’s door de jaren heen in een grafiek uitzetten, zien we dat dat de macht in de befaamde formule van Pete Riegel onder de 0,07 ligt. Haile is dus niet alleen een uitzonderlijk goede allround midden- en langeafstandloper. Hij ontwikkelde ook een geweldig uithoudingsvermogen!

Op ons YouTube kanaal The Secret of Running kun je veel bekijken.
Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons boek 
Hardlopen met Power!
Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen.
De ISBN nummers zijn:
paperback 978-90-821069-7-8
e-book (ePub3) 978-90-821069-8-5
e-book (Adobe DRM pdf) 978-90-821069-9-2
Hans van Dijk en Ron van Megen
www.hardlopenmetpower.nl

Lees verder...