In 2017 deden we samen met de Radboud Universiteit uit Nijmegen een onderzoek naar de loopeconomie en het gebruik van hardloopvermogensmeters hierbij. Dit onderzoek bevestigde het nut van een hardloopvermogensmeter en leverde tevens een interessant nevenresultaat op, namelijk dat getrainde hardlopers veel economischer lopen dan ongetrainde lopers.
Komend jaar gaan we dit Geheim van de Training nader onderzoeken. Hoe moet je trainen om zo zuinig mogelijk te lopen? Hoe lang moet deze training volgehouden worden? Het antwoord op deze vragen is niet eenvoudig, omdat de loopeconomie nog niet eerder systematisch is onderzocht. Wel hebben trainers (soms tegenstrijdige) meningen over wat een goede loopstijl is, maar tot nu toe was het niet mogelijk om deze meningen wetenschappelijk te toetsen. Wij gaan nu wel onderzoeken of, waarom en hoe hardlopers door training zuiniger gaan lopen. Voor dit project werken we samen met Bram Som en zijn atleten van Team Zevenheuvelen. We verwachten in de zomer van 2018 op ProRun met de resultaten te komen. Onderzoekster Michelle van Delden gaat het onderzoek uitvoeren onder leiding van prof. Maria Hopman.

Figuur 1 Hans, Bram en Ron voor het Radboud Kasteel
Gastcollege Natuurkunde en Fysiologie van Hardlopen
Voorafgaand aan het nieuwe onderzoek, mochten we een gastcollege geven over onze theorie van het hardlopen en onze boeken. Het college was onderdeel van de minor Clinical Exercise Physiology van de Radboud Universiteit voor studenten Biomedische Wetenschappen en studenten Geneeskunde. We troffen dan ook een zeer geïnteresseerd gezelschap aan die we in een uur tijd mochten inwijden in alle geheimen van hardlopen. Hans gaf het college en Ron maakte van de gelegenheid gebruik om het geheel vast te leggen met video. Inmiddels hebben we een heus Youtube kanaal over Het Geheim van Hardlopen geopend, waarop iedereen zelf kan kijken en luisteren naar de video.
De video duurt ruim 1 uur en geeft (in het Engels) een korte samenvatting van onze boeken.
Heel toepasselijk werd daarna de National Geographic video over het Breaking2 project van Nike bekeken:
Met een team van gerenommeerde wetenschappers lukte het zoals bekend net niet om op het circuit in Monza de marathon onder de 2 uur te lopen. Op ProRun hebben we dit al eens geanalyseerd.
De studenten mochten met onze theorie uit het gastcollege en met een spreadsheet van ons hardloopmodel zelf ook aan de slag om van alles dat van invloed is op zo’n marathontijd zelf uit te rekenen. Dat bleek zeer geslaagd want de studenten kwamen binnen een uur al met de juiste uitkomsten en resultaten!
Alles bij elkaar zijn we zeer enthousiast over de samenwerking met de Radboud Universiteit en hopen we de komende jaren het onderwijs en onderzoek over hardlopen een verdere impuls te geven. Uiteraard zijn we om te beginnen heel benieuwd wat voor nieuwe inzichten het onderzoek van komend jaar gaat opleveren. We houden de lezers van ProRun op de hoogte!
Op ons YouTube kanaal The Secret of Running kun je veel bekijken
https://www.youtube.com/channel/UCZD6RjE9d17TsXpB-TDCCrg
Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons boek
Hardlopen met Power!
Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen.
De ISBN nummers zijn:
paperback 978-90-821069-7-8
e-book (ePub3) 978-90-821069-8-5
e-book (Adobe DRM pdf) 978-90-821069-9-2
Hans van Dijk en Ron van Megen
www.hardlopenmetpower.nl