In de Tour de France hebben we nu al een paar mooie bergetappes gezien. Op tv zie je de renners dan nauwkeurig hun vermogensmeters in de gaten houden. Het verbaast dan ook niet dat veel triatleten en duatleten tot de early adapters van de hardloopvermogensmeter van Stryd behoren. Zij zijn al gewend om met een vermogensmeter te sporten en het maximale uit zichzelf te halen.
In dit artikel gaan we eens rekenen met de menselijke motor en laten zien wat je van vermogensmeters bij wielrennen kunt leren voor hardlopen. Het leuke van onze theorie is namelijk dat hij geldig is voor vrijwel alle duursporten. Als je het vermogen van je menselijke motor eenmaal weet, kun je bij benadering berekenen welke prestaties je kunt leveren bij vele duursporten. Je zult zien dat naast je totale vermogen (P in Watt) dikwijls ook je specifieke vermogen ofwel je vermogen per kg lichaamsgewicht (P/m in Watt/kg) maatgevend is. Een kanttekening die we vooraf maken is dat je natuurlijk wel vooraf specifiek voor een sport moet trainen. Het is niet zo dat je als hardloper zo maar even goed kunt fietsen. Maar het vermogen van je menselijke motor bepaalt wel waar je in principe toe in staat bent als je er voldoende voor getraind hebt!
Hoe snel kun je fietsen op een vlak parcours?
Hierbij gaan we ervan uit dat het vermogen van de menselijke motor volledig gebruikt wordt om de luchtweerstand te overwinnen. We verwaarlozen dus alle andere verliezen (rolweerstand, klimweerstand en mechanische weerstand). Je haalbare snelheid bij windstil weer kun je in de grafiek aflezen.
Ondanks de vereenvoudigingen die we hebben toegepast, klopt de grafiek al behoorlijk goed. Zo weten we dat Bradley Wiggins het werelduurrecord op 54,526 km bracht met een vermogen van 468 Watt ofwel 6,1 Watt/kg, want Bradley weegt 77 kg.
Onze Marathon Man zou met zijn vermogen van 235 Watt een snelheid van 43,2 km/h moeten kunnen halen, als hij er voldoende voor getraind heeft en onder even perfecte aerodynamische condities kan rijden als Bradley Wiggins.
Samenvattend is de conclusie dat bij het fietsen op een vlak parcours je totale vermogen (in Watt) maatgevend is en niet je specifieke vermogen (in Watt/kg). Tijdrijders zijn dan ook altijd wat zwaarder en krachtiger gebouwd dan de lichtgewicht klimmers.
Hoe snel kun je tegen de Alpe d’Huez op fietsen?
Hoewel de Tour dit jaar de Alpe d’Huez niet aan doet, is het wel een mooi voorbeeld. De hoogte van de klim naar Alpe d’Huez is afhankelijk van de plek waar je finisht. Voor de Tour de France kunnen we doorgaans 1071 meter aanhouden. Bij het klimmen telt iedere kilogram die je mee naar boven moet tillen zwaar mee, zodat klimmers geen grammetje vet teveel mogen hebben. In de Tour de France zie je dat de wielrenners zelfs hun bidon weggooien om gewicht te besparen als ze aan de klim beginnen. De grafiek geeft de klimtijd als functie van het specifieke vermogen P/m, waarbij we een correctie (van 40%) hebben toegepast om rekening te houden met het effect van het gewicht van de fiets en zaken als de luchtweerstand, de rolweerstand en de mechanische weerstand (zie ons boek Het Geheim van Wielrennen).
Je ziet dat een specifiek vermogen van 6,5 Watt/kg nodig is om het record van Pantani (37 min 35 sec) te halen. Dit is hoger dan de 6,2 Watt/kg van Chris Froome en moet gezien worden als een verdacht hoge waarde, zeker gezien het negatieve effect van de ijle lucht op het prestatievermogen. Overigens was Pantani een stuk lichter dan Froome (57 kg tegen 67 kg), waardoor zijn totaal vermogen lager was (370 Watt tegen 415 Watt). Met dat lagere vermogen reed Pantani toch sneller omhoog. Dit klopt dus met de theorie, omdat bij het klimmen niet het totale vermogen maatgevend is, maar het specifieke vermogen in Watt/kg.
Onze Marathon Man kan met zijn vermogen van 235 Watt (3,37 Watt/kg bij zijn gewicht van 70 kg) in theorie een klimtijd van 73 minuten halen (als hij er voldoende voor getraind heeft). In werkelijkheid zal hij deze tijd wel niet halen vanwege het effect van de ijle lucht.
Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons boek:
Hardlopen met Power!
Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen
Hans van Dijk en Ron van Megen
www.hardlopenmetpower.nl