Hoe goed ben je als je wat ouder bent?

Hoe goed ben je als je wat ouder bent?
Velen van onze lezers op ProRun zullen ervaren dat je hardlooptijden op een zeker moment niet meer beter worden. Bij gelijke trainingsintensiteit stagneer je. Je wordt niet meer sneller. Met het stijgen van de jaren treedt vervolgens onvermijdelijk verval op. Elk jaar wordt het een klein beetje minder. Haast onmerkbaar, maar niet te vermijden daalt je VO2 max en Anaeroob Drempelvermogen ADV langzaam maar zeker.

Het leeftijdsverval is in principe onafhankelijk van de afstand
Een zekerheid is dat de tijden op verschillende afstanden onderling wel dezelfde verhouding blijven houden. De calculator op ProRun is dan ook leeftijdsonafhankelijk. Wel kan het zijn dat je je in de training zoals velen meer op langere afstanden gaat toeleggen. Voor het kortere werk is je leeftijdsverval dan nog iets meer dan voor het langere werk. Het goede nieuws is dat de tabel die we in dit artikel op ProRun lieten zien blijft opgaan. Als je je ADV of VO2 max weet, kun je ongeacht je leeftijd in die tabel aflezen wat een bereikbare tijd is op een bepaalde afstand.

Prestatie-index senioren
In de literatuur is een onderverdeling naar niveaus te vinden. De absolute wereldtop bij de elite atleten zit vlak tegen het maximaal haalbare vermogen van de menselijke motor aan. Onze Marathon Man is een liefhebber die tegen het regionale niveau aan zit. Als je je ADV hebt opgezocht met de ProRun calculator weet je tot welk niveau je jezelf kunt rekenen. Eigenlijk weet je dat ook wel als je naar de uitslagen van de prestatielopen en wedstrijden kijkt waar je zoal aan mee doet.

Prestatie-index masters
Boven de 35 jaar wordt het dus steeds wat minder. Dat geldt voor al je leeftijdsgenoten. Het is dan leuk om te zien of je relatief op niveau blijft of beter wordt. Hoe zich dat ontwikkeld kun je in onderstaande tabel en figuur aflezen. Hoe gaat dat voor jou op?

Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons boek 
Hardlopen met Power!
Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen.
De ISBN nummers zijn:
paperback 978-90-821069-7-8
e-book (ePub3) 978-90-821069-8-5
e-book (Adobe DRM pdf) 978-90-821069-9-2
Hans van Dijk en Ron van Megen
www.hardlopenmetpower.nl

Lees verder...