Hoe optimaliseer je je trainingsschema met de Stryd?

Hoe optimaliseer je je trainingsschema met de Stryd?

Je trainingsschema optimaliseren met je hardloopvermogensgegevens

Eerder gingen we op ProRun aan de hand van Stryd PowerCenter in op een aantal basisbegrippen die van belang als je met een hardloopvermogensmeter loopt.

PowerCenter biedt je veel informatie en inzichten over je hardloopprestaties. In dit artikel laten we één van de toepassingen zien waar je wat mee kunt: de optimalisatie van je trainingsarbeid.

Dit platform van Stryd analyseert je prestaties en tipt hoe je het accent in je trainingsschema kunt verleggen om een betere hardloper te worden. Achter het tabblad Improve in PowerCenter vind je onderstaande grafische weergave van je hardloopprofiel en Stryd’s persoonlijk trainingsadvies.

Het hardloopprofiel bouwt zich op naar mate je vaker met de Stryd gelopen hebt. Het gebruikt je trainingsgegevens van de afgelopen 2 maanden. Het advies is gekoppeld aan je User Profile, je persoonlijk profiel dat je momenteel alleen in de Stryd app op je mobiele telefoon kunt aanpassen. In het scherm van het persoonlijk profiel (User Profile) kun je aangeven wat je doel is. Je kunt kiezen uit de 5 km, 10 km, halve marathon, marathon, halve triathlon en hele triathlon.

Je krijgt vervolgens adviezen die passen bij het door jou gekozen doel.

Hoe gaat het in z’n werk?
Het begint met het maken van de keuze voor je volgende doel. Dat doel kan bijvoorbeeld een halve marathon zijn. Dit klik je dan aan in het User Profile in de Stryd app. De ervaring is overigens dat het Running Profile en de Training Optimizer pas na de volgende training is bijgewerkt.

Vooropgesteld dat je de Stryd al een flinke periode in gebruik hebt, minimaal 2 maanden, zie in de figuur waar je staat en in de tabel welke accenten je zou moeten zetten in je trainingsschema.

Het spreekt voor zich dat je doel niet te dicht bij moet liggen. Om resultaat van je trainingen te hebben, is nu eenmaal tijd nodig.

De Stryd meet of je vooruitgang boekt. Door met de cursor op de punten op de assen van de figuur te gaan staan, krijg je per kenmerk een percentage te zien. Dit zul je langzaam zien veranderen als je je aan de tips houdt. Het is opmerkelijk hoe stimulerend het is als je ziet dat je alweer een procentje gewonnen hebt. ‘Meten is weten’ komt zo goed tot z’n recht.

De 3 kenmerken

Stryd maakt gebruik van drie betrouwbare kenmerken voor het trainingsadvies. De kracht van deze feature zit in de eenvoudige visualisatie in de figuur.

Muscle Endurance
Dit kenmerk baseert zich op de langste training van afgelopen week. Door de trend in je trainingsgegevens te volgen, weet de applicatie of je beter of slechter in staat bent de afstand van je doel uit te lopen.

Muscle Power
Van elke training en wedstrijd houdt dit kenmerk bij wat het maximale vermogen is dat je gedurende 10 seconden leverde. Als je je trainingsrondje altijd in het zelfde tempo loopt, zullen je benen niet sterker worden. Je loopsnelheid wordt bepaald door je cadans (het aantal passen per minuut) en je paslengte. Om een langere paslengte vol te houden, moet je sterkere beenspieren krijgen. Dat kun je bijvoorbeeld bereiken door meer of langere heuvels in je trainingsrondje op te nemen.

Metabolic Fitness
Bij duurlopen maakt je lichaam gebruik van twee brandstoffen, glycogeen (koolhydraten) en vetzuren. In de metabole processen in je lichaam komt melkzuur vrij (lactaat). Met dit kenmerk wordt inzichtelijk gemaakt hoe jouw lichaam hier mee om kan gaan.
Stryd gebruikt het om inzichtelijk te maken welke afstanden je aan kunt:

  • 0-19 – De database van PowerCenter is zich nog aan het vullen
  • 20-35 – Goed voor een 5 km wedstrijd
  • 30-50 – Goed voor een 10 km wedstrijd
  • 40-65 – Goed voor een halve marathon
  • 55-70 – Goed voor een marathon
  • >70 – Lange afstanden

De Stryd app
Op je mobiele telefoon heb je de Stryd app geïnstalleerd. Anders kun je geen gebruik maken van de Stryd footpod. De app geeft van elke training wat basisinformatie, maar dit is vergeleken met Stryd PowerCenter beperkt. Wel krijg je na elke training een geautomatiseerd berichtje, de Today’s Insight. We geven in onderstaande afbeelding drie voorbeelden.

Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons boek 
Hardlopen met Power!

Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage!

Lees verder...