Hoeveel sneller ga je door goed te trainen?

Hoeveel sneller ga je door goed te trainen?
Training kan een positief effect hebben op het prestatievermogen. Voor hardlopen geldt dat bij de midden- en lange afstand de snelheid goed trainbaar is. De snelheid op de kortere afstanden, het sprintvermogen, kan echter slechts beperkt verbeterd worden door training. Sprinters worden geboren.

Voor de midden- en de langeafstand geldt:

  • 1. Door training kan een verbetering van de snelheid in de orde van 10 – 20% (maximaal 25%) bereikt worden. Het uithoudingsvermogen kan zelfs 10 keer zo groot worden.
  • 2. Het trainingseffect kan snel bereikt worden (in enkele weken of maanden). Het verdwijnt ook weer snel bij beĆ«indiging van de training.
  • 3. De belangrijkste factor bij de training is de intensiteit. Om een zo groot mogelijk effect te bereiken dient men in de buurt van de maximale hartfrequentie (HRmax ) te trainen. Dit kan het beste met intervaltraining.
We realiseren ons dat het lastig is om het effect van training net zo eenduidig vast te leggen als het effect van de afstand, het gewicht of de leeftijd op je hardloopprestaties. We moeten dus een slag om de arm houden bij het maken van berekeningen over het effect van training. ?Dankzij hardloopvermogensmeters zoals de Stryd kun je wel zelf eenvoudig inzicht krijgen in de verbetering van je ADV. Dit staat voor Anaeroob Drempel Vermogen. Het is het hoogste vermogen dat je kunt volhouden gedurende 1 uur. Lever je meer vermogen dan neemt de vermoeidheid sneller toe en hou je het geen uur vol. 

We geven als voorbeeld dat onze inmiddels bekende Marathon Man door training zijn ADV met 10% of 20% kan verbeteren. In de tabel is uitgerekend wat voor effect deze verbetering heeft op zijn hardlooptijden.

Je ziet dat in principe een aanzienlijke verbetering mogelijk is. Onze Marathon Man zou zelfs een marathon onder de 3 uur kunnen halen. Dit vergt uiteraard wel een serieuze en optimale training! Lang niet iedereen zal zijn prestaties met 20% kunnen verbeteren.

Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons nieuwe boek 

Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen

Hans van Dijk en Ron van Megen

Lees verder...