Joshua Cheptegei, de nieuwe King Of The Hills

Joshua Cheptegei, de nieuwe King Of The Hills
In 2010 liep de Keniaan Leonard Komon in Nijmegen de Zevenheuvelenloop in een tijd van 41:13. Dat was een nieuw wereldrecord op de 15 km. Vergeleken met andere wegafstanden was dit wereldrecord niet heel scherp. De 15 km staat nu eenmaal niet zo vaak op de agenda van elite atleten. Het wereldrecord van Komon is sinds afgelopen zondag 18 november 2018 verleden tijd. Joshua Cheptegei uit Oeganda deed hier een succesvolle aanval op. In 2017 zat Cheptegei er slechts 3 seconden boven. Zondag dook hij er 8 seconden onder. Na 8 jaar staat het wereldrecord op 41:05 en is Joshua Cheptegei een premie van € 50.000 rijker. Dat bedrag had de organisatie in het vooruitzicht gesteld bij verbetering van het wereldrecord.

Joshua Cheptegei is met 22 jaar een jonge atleet. We kunnen ongetwijfeld nog veel van hem verwachten. Het in Nijmegen gevestigde Global Sports Communication van Jos Hermens verzorgt zijn management. Daarmee weet Cheptegei zich verzekerd van de best denkbare begeleiding. Een begeleiding die niet uit is op korte termijn gewin en zeker geen roofbouw pleegt op zo’n jonge atleet. Zondagavond was de Wikipedia pagina van Joshua Cheptegei al bijgewerkt met zijn wereldrecord. Cheptegei loopt wedstrijden van 1500 m tot 10 Engelse mijl. Zonder uitzondering zet hij aansprekende tijden neer met mooie podiumplaatsen.

10.000 meter
Op Wikipedia zien we dat Cheptegei in 2017 bij de wereldkampioenschappen atletiek in Londen tweede werd op de 10.000 meter. Deze 26:49.94 is de snelste 10 km die Cheptegei ooit gelopen heeft. We konden het niet laten deze tijd eens in te voeren in de calculator op ProRun.  De calculator laat bij deze 10.000 meter tijd voor de 15 km 41:23 zien als haalbare tijd. Maar hij was nu liefst 18 seconden sneller. Ondanks de heuvels. Wat een kanjer is Joshua Cheptegei!

Hoogteprofiel
De lezers van ProRun weten inmiddels van ons dat heuvels in een parcours nadelig zijn voor je tijd. 
De eerste reden is dat je heuvelop meer vermogen nodig hebt om hetzelfde tempo als op het vlakke te kunnen lopen. Naar beneden rem je bij elke stap een beetje af. Een heuvelachtig parcours kost je daarom altijd meer energie dan een vlak parcours.

Er is nog een tweede reden. Naarmate meer vermogen nodig is, dus bij een toenemende inspanning bij hardlopen, verbruikt je menselijke motor meer glycogeen, afkomstig van koolhydraten. Je lichaam heeft maar een beperkte voorraad glycogeen als energiebron in je spieren, bloed en lever. Als je te snel loopt, verbruik je teveel en is de voorraad uitgeput voordat je bij de finish bent. Als je met een zo gelijkmatig mogelijk vermogen loopt, ga je het zuinigst met je brandstoffen om en doe je langer met je voorraad glycogeen. Dat is de reden dat als je met een gelijkmatig vermogen loopt vanzelf een snellere tijd neerzet. Bij de Zevenheuvelenloop in 2017 heeft Ron heel bewust met een gelijkmatig vermogen gelopen en op ProRun laten zien hoe dat uitpakt. 

Als we naar het snelheidsverloop van Joshua Cheptegei kijken in onderstaand hoogteprofiel dat we bij de uitslagen vonden op de website van de Zevenheuvelenloop, is duidelijk dat hij deze tactiek ook heeft toegepast. Omlaag versnelt Cheptegei steeds en omhoog is zijn tempo wat lager. Met recht is Cheptegei de nieuwe King Of The Hills!

Rob Donkers
Een lezer van ProRun en van ons boek Hardlopen met Power! liep de Zevenheuvelenloop zondag voor het eerst. Deze Rob Donkers besloot zijn hardloopvermogensmeter, in zijn geval een Stryd, in te stellen op 275 Watt en met constant vermogen de heuvels te bedwingen. Onvermijdelijk ga je dan langzamer naar boven en met gas erop omlaag. Rob heeft daarmee dezelfde strategie gevolgd als Joshua Cheptegei. “Deze nieuwe strategie voelde tijdens de race super! Nooit het gevoel gehad in het rood te lopen. En belangrijker: de 15k binnen het uur!”, vertelde Rob na afloop enthousiast.
Blij met zijn resultaat deelde hij zijn wedstrijdstrategie ook meteen met de internationale Facebook gemeenschap. Zodat iedereen er zijn of haar voordeel mee kan doen.

In zijn stukje op Facebook heeft Rob het over RPE. Dat is de afkorting van Rate of Perceived Exertion, in Nederlands de Ervaren Mate van Inspanning (EMI). Op een schaal van 1 tot 10 geef je daarbij zelf aan wat je inspanning was. Een RPE van 8 staat voor erg zwaar. Je kunt nog maar net een paar woorden zeggen. Je loopt precies met het wattage van je ADV, je Anaerobe Drempel Vermogen. Dat laatste klopt ook wel voor Rob want het ADV is gedefinieerd als het vermogen dat je precies een uur kunt volhouden. Rob deed er net geen uur over.

Met toestemming van Rob Donkers.

Op ons YouTube kanaal The Secret of Running kun je veel bekijken?https://www.youtube.com/channel/UCZD6RjE9d17TsXpB-TDCCrg
Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons boek ?Hardlopen met Power!
Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen.?De ISBN nummers zijn:?paperback 978-90-821069-7-8?e-book (ePub3) 978-90-821069-8-5?e-book (Adobe DRM pdf) 978-90-821069-9-2
Hans van Dijk en Ron van Megen

Lees verder...