Ken je plaats in de De Eerlijke Strijd

Ken je plaats in de De Eerlijke Strijd

Als je al langer hardloopt, weet je wel wat je kunt. Er zijn dan niet zoveel verrassingen. Het zijn altijd dezelfde mensen van je loopgroepje die voor je zitten of die je achter je houdt. Dat rappe buurmeisje hou je toch niet bij. In een wedstrijd ben je heel tevreden als je dezelfde tijd als vorig jaar loopt of iets sneller bent. Je kent je plaats.

Maar ken je je plaats wel echt? We weten dat het prestatievermogen tot ongeveer je 30ste steeds beter wordt. Daarna neemt het elk jaar een klein beetje af. Boven de 65 jaar is het jaarlijkse verval steeds een beetje meer. De fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen hebben ook consequenties voor het prestatievermogen. Hoe mooi zou het zijn als je hardloopprestaties onderling eerlijk kunt vergelijken?

Eerlijk

De lezers van onze columns bij ProRun of ons boek ‘Hardlopen met Power!’ weten dat de invloed van vrijwel alle aspecten valt te becijferen. De calculator op basis van ons hardloopmodel trekt elke maand dan ook duizenden bezoekers. Ze willen voorspellen wat voor tijd ze kunnen lopen of een analyse van hun prestatie maken.

Samen met ProRun is op basis van deze kennis een uniek klassement uitgewerkt. Iedereen mag meedoen. Het klassement maakt een eind aan leeftijdsverschillen en het verschil tussen mannen en vrouwen. Het creëert daarmee het enige echte gelijke speelveld. Maandelijks wordt dit klassement opgemaakt en kun je opnieuw meedoen. Heel toepasselijk noemt ProRun dit op 1 augustus 2020 gelanceerde klassement De Eerlijke Strijd.

Bij atletiekverenigingen hebben we iets dergelijks meer gezien in competities. De verdienste van ProRun is dat het heel toegankelijk is en een wetenschappelijk gevalideerd basis heeft. Een primeur in de hardloopwereld.

Hoe het werkt

Je logt in op je gratis of betaalde account bij ProRun. Hier voer je in wat je voor tijd hebt gelopen. Dat kan het resultaat van een (virtuele) wedstrijd zijn maar mag ook gewoon een snel trainingsrondje zijn. Het beste vergelijk krijg je als je voor een afstand gaat die dicht bij een reguliere wedstrijdafstand ligt: 3 km, 5 km, 10 km, halve marathon of een marathon.

ProRun rekent je prestatie-index uit. Je prestatie ten opzichte van de wereldrecords bepaalt je plaats in het klassement. Onafhankelijk van de gelopen afstand. Dan ken je je plaats pas echt en weet je wie feitelijk voor of achter je loopt.

Leuk

Het spreekt voor zich dat dit eerlijke klassement heel verrassende resultaten oplevert. Het is leuk om jezelf te vergelijken met anderen. Het is helemaal leuk om jezelf te vergelijken met bekenden.

Zo liep Ron met zijn schoonzoon Maarten de 10 km van de Hooglandse Dorpsloop. Maarten loopt wel eens hard maar niet vaak. Zijn basisconditie stamt uit de tijd dat hij een verdienstelijk voetballer was. En hij zit regelmatig op de racefiets en mountainbike. Maarten is 30 jaar jonger dan Ron.

Maarten had geen idee wat hij kan op een 10 km en ging daarom snel van start. In een nette tijd van 43:57 finishte hij 3 minuten voor Ron. Een keurige prestatie die zelfs nog wat beter had kunnen zijn als Maarten zijn krachten beter had verdeeld.
De moraal van het verhaal is dat de 31-jarige Maarten op een prestatie-index van 61% uitkwam, terwijl Ron op basis van zijn tijd en leeftijd 70% scoorde en dus toch als betere uit De Eerlijke Strijd kwam. Iedereen blij.

Probeer het zelf ook eens uit!

Nuttig

De Eerlijke Strijd van ProRun is niet alleen leuk, het is ook nuttig. Door met verschillende afstanden mee te doen zie je welke afstand je het beste ligt of waar je in je trainingsplan wat meer aandacht aan zou kunnen schenken.
Als je regelmatig mee doet, zie je eenvoudig of je beter wordt. De prestatie-index loopt dan op. Vul zelf maar in wat er aan de hand is als de prestatie-index minder wordt ….

Als je dezelfde wedstrijd een jaar later weer loopt, heb je misschien geen snellere tijd, maar mogelijk wel dezelfde of betere prestatie-index. Leeftijd gecorrigeerd ben je dan toch relatief beter geworden.

Temperatuur

ProRun heeft De Eerlijke Strijd op 1 augustus gelanceerd. In deze maand hebben we te maken met zeer zomerse temperaturen. Hou hier rekening mee als je een scherpe tijd wil neerzetten!

Veel plezier met De Eerlijke Strijd. Train verstandig en blijf gezond!

Lees verder...