Ouder worden en dan langzamer hardlopen gaat niet voor iedereen op. Als je pas op latere leeftijd begint en beter bent gaan trainen, kun je vaak nog flink progressie boeken. Tot een bepaald punt. Vanaf dan gaat je hardloopsnelheid met de jaren omlaag. Net zoals dat het geval is bij die atleten die al vanaf hun jeugd goed begeleid trainen. Je spierkracht wordt nu eenmaal minder en je maximale hartslag neemt af.
Natuurlijk kennen we allemaal die uitzonderingen waar de leeftijd geen vat op de prestaties lijkt te hebben. Wacht maar af. Ook bij hen komt dat moment dat het langzamer gaat.
Wat zou je gelopen hebben toen je 28 jaar was?
Onderstaande afbeelding is afkomstig van de calculator op onze website. Ron heeft daar op het tabblad Start zijn marathontijd in 2014 ingevuld. Hij was toen net geen 57 jaar. De leeftijd heeft hij ingevuld bij het 3e tabblad Leeftijd. Je krijgt dan voor verschillende afstanden zijn haalbare tijden op 57-jarige leeftijd te zien. Het klopt heel aardig. Zeker als je in aanmerking neemt dat Ron op de marathon relatief iets minder goed was (en is) dan op andere afstanden. Het is ook een heel eind, zo’n marathon …
Wat leuk aan deze calculator is, dat je meteen ziet wat zijn tijden zouden zijn geweest als jongvolwassene. Een 28-jarige Ron zou de marathon in principe ruim onder de 3 uur hebben gekund! Probeer deze calculator maar eens voor jezelf uit!
Prof. Elmer Sterken
Waar hebben we de wijsheid over het leeftijdsverval vandaan? Als je even op internet zoekt, vind je veel leeftijdscorrectietabellen. De Atletiekunie gebruikt ze. De internationale WMA (World Master Athletics) heeft ze. Je ziet ze terug bij competities van atletiekverenigingen. Wat ze gemeen hebben, is dat er serieus aan is gewerkt én dat er veel discussie over is.
Wij zijn zeer gecharmeerd van het werk van professor Elmer Sterken. Sterken is hoogleraar Monetaire Economie en was lange tijd rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen. Op basis van tienduizenden data heeft hij al in 2003 leeftijdscorrectiefactoren afgeleid per jaarklasse, voor zowel mannen als vrouwen.
In de afbeelding zie je het verloop van de leeftijdsfactoren. De jeugd wordt steeds sterker en loopt navenant sneller. Tussen de 25 en 30 jaar bereik je je top. Vanaf dat moment ben je elk jaar een beetje langzamer – behalve als je op latere leeftijd pas serieus bent gaan trainen, dan heb je eerst een inhaaleffect – en boven de 70 jaar gaat het elk jaar steeds sneller bergafwaarts met je snelheid.
Hans Smeets
Wie kent Hans Smeets niet? De inmiddels 73-jarige Hans Smeets behoort al jaren bij de wereldtop. Als masteratleet grossiert hij in records en eremetaal, ook bij Europese en Wereldkampioenschappen voor masters. Bij ProRun hebben we regelmatig over de bijzondere prestaties van Hans Smeets geschreven. Ongeveer in 2013 kwamen we in contact met Hans Smeets. Hij had één vraag: hoe word ik sneller?
De eerste tip aan Hans Smeets was om een paar kilo af te vallen en beter op wedstrijdgewicht te komen. Het tweede was dat we Hans Smeets voor verschillende afstanden lieten zien wat hij kan als hij ouder wordt. Dat het klopte, lieten we zien aan de hand van de tijden die hij in het verleden liep. In de toekomst lagen de wereldrecords voor Hans Smeets voor het oprapen. Die wetenschap stimuleert natuurlijk enorm. Hans Smeets maakt het bovendien nog steeds waar!
Hans Smeets is door de World Master Athletics geëerd als Best Master of the Year 2017. Ook bij de Atletiekunie werd Hans Smeets heel eervol atleet van het jaar. Hans Smeets is nog niet klaar met zijn hardloopcarrière. We hopen dat hij nog heel lang mooie prestaties mag leveren. In potentie zit het erin, zoals wel uit de afbeelding blijkt.
Haile Gebreselassie
Wat verder van huis is Ron in het Ethiopische Addis Abeba op visite geweest bij Haile Gebreselassie. Dat was in november 2015. Haile ging zich in dat jaar volledig op zijn eveneens indrukwekkende maatschappelijk carrière richten. Haile was 100% wereldtop en grossier in wereldrecords en podiumplaatsen.
Ron heeft hem voor verschillende afstanden voorgehouden wat zijn perspectief zou zijn als masteratleet: Haile zou in alle leeftijdsklassen de wereldrecords verpulveren. We weten dat het Ron helaas niet is gelukt Haile over te halen. In Ethiopië is het ook niet echt gebruikelijk te blijven hardlopen als je ouder wordt. Wel is Haile zeer betrokken gebleven in de atletiekwereld.
Medaillelimieten Atletiekunie
Eerder hadden we het artikel De prestatie-index anders uitgelegd bij ProRun.
We kregen daar opnieuw tal van leuke reacties op. Ook kwam de vraag hoe het nu zit met de medaillelimieten van de Atletiekunie.
Hoe werkt dat, medaillelimieten? Als je als masteratleet bij de Nederlandse Kampioenschappen op de baan, zowel outdoor of indoor, bij de eerste drie eindigt, word je op het erepodium gehuldigd. Maar je krijgt dan niet altijd een medaille. Dat heeft een goede reden, want je moet wel een medaillewaardige prestatie hebben neergezet. De Atletiekunie heeft hiervoor tabellen uitgebracht die aangeven welke prestatie je minimaal geleverd moet hebben om voor een medaille in aanmerking te komen.
In het verleden hebben we laten zien dat met name in de oudere leeftijdscategorieën bijna een wereldrecord gelopen moest worden om een medaille te krijgen. Sindsdien is er door een commissie flink aan gewerkt. We horen ook niet zo heel veel opmerkingen meer over onhaalbare medaillelimieten. Wel kregen we de vraag om de nieuwste medaillelimieten (van 2019) voor de zekerheid te toetsen.
Onze mening is dat je van nationaal niveau moet zijn om een medaille te krijgen. In de artikelen over de prestatie-index heb je gezien dat nationaal niveau minimaal 80% van de wereldtop presteert. Zit je op 70% dan ben je van regionaal niveau. Boven de 90% is internationaal niveau.
In de tabel hebben we als steekproef zowel voor mannen als vrouwen in de verschillende leeftijdsklassen de 5.000 meter en de 10.000 meter medaillelimieten vergeleken met de actuele wereldrecords.
Je ziet dat de medaillelimieten nu heel mooi aansluiten bij de 80% van het nationaal niveau. De commissie heeft dus goed werk geleverd. Maar de lat ligt nog wel erg hoog voor iedereen van 85 jaar en ouder… Dat is dus nog een verbeterpuntje, Atletiekunie!