Marathon voorbereiding met Stryd

Marathon voorbereiding met Stryd

We gaan een goed gevuld marathonseizoen tegemoet. 10 oktober kun je terecht in Eindhoven, 17 oktober is Amsterdam, 24 oktober Rotterdam om een paar grote Nederlandse te noemen. Ron gaat naar Berlijn op 26 september. Net als bij veel andere marathons is het startbewijs van de door Corona afgelaste editie in 2020 geldig. Er waren daarom maar heel weinig mogelijkheden voor nieuwe inschrijvingen.

Er zijn veel mooie en aansprekende marathons. Berlijn scoort hoog. De 36.000 deelnemers maken er een geweldig feest van. De finish meteen na de Brandenburger Tor vergeet je nooit meer. Berlijn is extra bijzonder vanwege het snelle parcours. Er zijn nauwelijks hoogteverschillen. De wegen zijn breed en geasfalteerd. Er zijn relatief weinig bochten en de bochten die er zijn, zijn heel ruim. Daar komt nog eens bij dat het weer in Berlijn eind september meestal heel stabiel en gunstig is.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat hier al 11 keer een wereldrecord is verbeterd. Het huidige wereldrecord staat op 2:01:39. Eliud Kipchoge heeft dit record in 2018 in Berlijn gelopen.

Geïnspireerd door de PR’s van Koen de Jong en Mark Zuurhout bij de marathon van Den Bosch (voor genodigden) heeft Ron besloten een marathon trainingsschema van Stryd te volgen voor zijn voorbereiding op Berlijn. Lopen op Vermogen wel te verstaan.

Er moet nog wel wat werk verzet worden. Stryd adviseert Ron op dit moment met een gemiddeld vermogen van 246 Watt te lopen en voorspelt een tijd van 4:03:33 op dit in de Stryd race calculator aanwezige “verified” parcours. Dat is ruim een half uur langzamer dan de laatst gelopen marathons….. Het hoeft niet per se een PR te worden. Maar om als toerist mee te lopen is nu ook weer niet de bedoeling. Ron moet dus nog even aan de bak.

Kalibratie

De hardloopschema’s van Stryd zijn gebaseerd op je actuele critical power en power duration curve (vermogenscurve). Het mooie hiervan is dat de voorgestelde trainingen zich mee ontwikkelen met de verbetering van je hardloopvermogen. Er zijn nog 13 weken te gaan tot Berlijn. Je mag daarom verwachten dat vooruitgang geboekt kan worden.

De vraag is alleen of de actuele critical power en power duration curve wel een goede basis zijn voor de marathontrainingen. Vrijwel niemand heeft afgelopen jaar voor een specifiek doel getraind en er waren geen echte wedstrijden waarin je de competitie met andere hardlopers kon aangaan.

Stryd biedt hiervoor in de library (bibliotheek) van de Stryd app een Critical Power Calibration programma van 5 trainingen. In een week loop je in verschillende trainingen een halve minuut (0:30), een minuut, twee minuten, 5 minuten, 20 minuten en een 5 km. Dat gaat voluit, op vol vermogen zo gezegd.

In de afbeelding hieronder zie je hoe deze trainingen zijn opgebouwd en aangeboden worden. Via de Stryd Workout App krijg je de volledige training in je Garmin, Coros of Apple Watch. Als je met een Polar loopt moet je de duur van de verschillende blokken in de trainingen zelf onthouden.

De Critical Power steeg van 279 Watt naar 281 Watt. Ron had op meer verbetering gehoopt, maar het is niet anders. Er zal getraind moeten worden.

Hieronder is de bijgewerkte, gekalibreerde, power duration curve van Ron te zien. De lijn is nu opgebouwd met blauwe (1-30 dagen oud) en groene (31-75 dagen oud) lijnstukken. Dus behoorlijk actueel en een mooie basis voor het marathon trainingsprogramma. Wat opvalt, is dat al een tijdje geen lange trainingen zijn gelopen. Langer dan anderhalf uur zijn de lijnstukken wit (76-90 dagen oud).

Critical power kalibratie

Stryd Power Duration Curve

Training Plan

In de Stryd app staat rechtsboven in het Calendar scherm een plus teken (+). Als je hierop klikt, zie je de optie Add Training Plan. Hier kun je kiezen voor een marathon trainingsschema. Je geeft aan wanneer de race is (26 september), wanneer je met de training wil starten (29 juni), het aantal dagen dat je wil trainen per week (4, want Ron blijft ook de baantrainingen bij Altis doen), het aantal uren dat je per week kunt trainen, op welke dag van de week je meestal de langste training kunt doen, én hoppa de agenda vult zich over de gehele periode tot Berlijn met 4 uitgebalanceerde trainingen per week.
De trainingen kun je eenvoudig naar een andere dag in de agenda verzetten als dat beter uitkomt.

Bij elke training staat beschreven wat het doel van de training is en hoe je het moet uitvoeren. Ron hoeft alleen nog maar te bedenken welke route bij de duur van de training past en de instructies van zijn Garmin te volgen. De trainingen zijn op basis van tijd, niet op afstand. Dat is logisch. Anders zou een langzame loper meer trainingsarbeid moeten verrichten dan een snelle loper.

In de afbeelding hieronder is een voorbeeld gegeven van de training in de periode van 23 augustus t/m 12 september. Drie weken met een variëteit aan trainingen.

Stryd Training Plan kalender

Je kunt alles over de invloeden op je prestaties uitgebreid nalezen in ons boek Hardlopen met Power!.

Lees verder...