De Nederlandstalige versie van ons nieuwe boek wordt eind maart 2021 verwacht. ‘Je eenvoudigste weg naar een PR: Lopen op Vermogen’ is als e-book gratis. Je kunt voorinschrijven en als eerste dit gratis e-book ontvangen. Laat daarvoor je e-mailadres hier achter bij ProRun. De gedrukte versie (niet gratis) en anderstalige versies volgen later. Via deze website houden we je op de hoogte!
(onderstaande tekst is overgenomen uit Kei in Sport #10 december 2020, auteur Arjan Klaver)
Hans van Dijk, Ron van Megen en Koen de Jong schrijven een boek over lopen op vermogen. Een nieuwe manier van trainen die de loopwereld aan het veroveren is.
Is trainen op hartslag of op tempo verleden tijd?
Lopen op vermogen wint aan populariteit. Meer en meer lopers zweren bij hun vermogensmeter en trainen niet langer op hartslag of tempo. Er is een kentering gaande en de kans is groot dat over een aantal jaar trainen op vermogen de norm is geworden.
Met een hartslagmeter en voldoende kennis kun je op vlak terrein prima trainen met een hartslagmeter. In veel gevallen is een hartslagmeter echter onbruikbaar. Bijvoorbeeld bij intervaltrainingen van 200 of 400 meter. Tegen de tijd dat je hartslag hoog is, ben je al aan het eind van je versnelling. Ook heuvelop of bij harde wind is het lastig om gericht op hartslag te trainen, je tempo zakt in, je hartslag schiet omhoog en je hebt weinig vergelijk met je vlakke, windstille trainingsrondjes.
Als je in een wedstrijd hetzelfde tempo heuvelop wil doorlopen, levert dat een rode kop en verzuurde bovenbenen op. Onvermijdelijk wil je heuvelaf op adem komen, terwijl je juist dan tijdwinst had kunnen boeken. Met windje mee of windje tegen is dit net zo.
Met een vermogensmeter kun je wél met een constant wattage lopen. Zo kun je ook met heuvels gericht blijven lopen en wind mee of wind tegen kun je prima je beoogde wattage lopen. Welk wattage je in je training of tijdens je wedstrijd moet lopen, hoef je niet zelf meer uit te (sport)dokteren. Daarvoor zijn tegenwoordig goede hulpmiddelen beschikbaar. Ander voordeel van lopen op vermogen: je vermogen reageert direct, dus je kunt ook je 200-meter interval trainen op vermogen. En lopen op vermogen is niet ingewikkeld. Daar gaat het nieuwe e-book over, praktisch en toegankelijk voor een breed publiek.
Vele hardlopers kennen Hans van Dijk en Ron van Megen al van hun boeken ‘Het Geheim van Hardlopen’ en ‘Hardlopen met Power!, een hardlooprevolutie’. Het tweetal schreef honderden columns en artikelen over alle mogelijke aspecten die van invloed zijn op hardloopprestaties.
Toegankelijk
Wat in 2016 bij het verschijnen van hun tweede boek nog als revolutionair werd gezien, heeft inmiddels vaste voet verworven in de hardloopwereld. Hans en Ron bleken een visionaire blik te hebben, toen ze lopen op vermogen introduceerden bij de Nederlandse hardlopers. Aanvankelijk had het Amerikaanse Stryd als enige een goede hardloopvermogensmeter in de aanbieding. Stryd is nog steeds voorloper, maar ziet dat de horlogemerken Polar, Coros, Garmin en Apple Watch inmiddels ook Running Power aanbieden. Belangrijker nog dan het toegenomen aanbod is de verbeterde toegankelijkheid. Moest je in het verleden enige affiniteit met de natuurkundige begrippen vermogen (wattage) en energie hebben, de bijbehorende apps zijn zover doorontwikkeld dat het voor iedereen te bevatten én te gebruiken is.
Nieuw boek
Inmiddels staat een nieuw boek op stapel. Medio maart verschijnt het als e-book. Gratis.
Enkele weken later komt het ook in gedrukte vorm uit en is het bij de reguliere boekhandel te koop, bijvoorbeeld bij Bol.com. De consumentenprijs wordt € 10,00 (inclusief 9% BTW).
Hans en Ron hebben wekelijks een vaste column bij ProRun.nl. Deze hardloopwebsite is enthousiast over de mogelijkheden van hardloopvermogensmeters en maakt het nieuwe boek mogelijk. ProRun helpt in de persoon van de bekende hardloopauteur Koen de Jong bovendien bij het schrijven van het boek.
Verbeteren
Koen de Jong was nooit zo’n fan van natuurkunde op school. “Waar ik wél interesse in heb, behalve in talen: hardlopen, progressie inzichtelijk maken én manieren om mijn sportprestaties te verbeteren.”
Om te kunnen trainen met vermogen hoef je niet te weten wat Watt is. Ook zonder dat je weet wat Watt is, kun je persoonlijke records verbeteren en progressie maken. Als jij maar weet welk wattage jij moet lopen bij een training om progressie te boeken of welk vermogen jij kunt lopen op een 5 km, 10 km, halve marathon of hele marathon.
Nu al interesse?
Je kunt voorinschrijven en als eerste dit nieuwe gratis e-book over ‘Lopen met Vermogen’ ontvangen. Laat je e-mailadres achter bij ProRun (klik hier).