Hans van Dijk werd geboren op 24 juni 1954 in Rotterdam. Hij groeide op tussen de Maasbruggen op het Noordereiland. Op zijn 11e liep hij samen met een vriendje 100 rondjes rondom het schoolplein…. Op zijn 12e ging hij voetballen bij Feyenoord, waar hij in de C1 nog voorwedstrijden in de Kuip gespeeld heeft, samen met Bennie Wijnstekers. In 1971 ging hij Civiele Techniek studeren aan de TU Delft en stopte hij met voetballen. Na zijn afstuderen in 1976 ging hij werken bij het ingenieursbureau DHV en verhuisde hij naar Leusden.
Op 2 augustus 1980 veranderde zijn leven toen hij hoorde dat Gerard Nijboer de zilveren medaille had veroverd op de marathon bij de Olympische Spelen van Moskou. De volgende dag begon hij met hardlopen en hij heeft sindsdien vrijwel iedere dag gelopen. Hans werd lid van AV Altis in Amersfoort en bereikte een behoorlijk niveau. De toptijden van Hans zijn 31:55 op de 10 km, 1:09:35 op de halve marathon en 2:34:15 op de marathon.
In 1990 werd Hans benoemd tot hoogleraar drinkwatervoorziening aan de TU Delft. Door de drukke werkzaamheden en ouder worden, werden de loopprestaties langzaam minder. Hans is wel altijd blijven trainen en bleef ook regelmatig deelnemen aan wedstrijden. In september 2011 legde Hans zijn functie aan de TU Delft vervroegd neer en werd hij emeritus-hoogleraar. Sinds die tijd heeft hij zich voorgenomen om nog eens alles uit de kast te halen met het lopen. Hij heeft zich verdiept in de wetenschappelijke literatuur en is weer serieus en fanatiek gaan trainen. Dit heeft geleid tot een verbazingwekkende vooruitgang in zijn prestaties en tot de boeken Het Geheim van Hardlopen en Hardlopen met Power!.
Naar het voorbeeld van de succesvolle opzet van deze boeken verscheen ook Het Geheim van Wielrennen. Naast Ron van Megen had bij dit boek sportarts en trainer Guido Vroemen als derde auteur inbreng.
Ron van Megen is geboren en getogen Nijmegenaar en zag op zondag 1 december 1957 het levenslicht. Net als Hans studeerde Ron af aan de faculteit Civiele Techniek van de Technische Universiteit Delft.
Na zijn studie vervulde Ron de militaire dienstplicht die destijds gebruikelijk was. In vol militair ornaat en letterlijke rechtstreeks van het bivak op het militair oefenterrein solliciteerde Ron als drinkwatertechnoloog bij DHV Raadgevend Ingenieursbureau in Amersfoort. Hier werden Hans en Ron voor het eerst collega’s. Ron ontwikkelde zich als projectleider, daarna als projectmanager en tenslotte als projectdirecteur. Het hoofdkantoor van het tegenwoordige Royal HaskoningDHV is schitterend gelegen aan de rand van de Leusderheide en het landgoed Den Treek en daarmee een perfecte locatie voor een rondje hardlopen in de lunchpauze. Ron was een van de initiatiefnemers van de personeelsvereniging DHV Runners Club en werd de eerste voorzitter.
Ook later bij Kiwa kwamen de twee elkaar weer tegen. Ron als bedrijfsdirecteur en Hans naast zijn hoogleraarschap parttime als wetenschappelijke directeur bij Kiwa Water Research.
Na Kiwa verruilde Ron de waterwereld in voor de voedselveiligheid in de vee- en vleessector als operationeel directeur bij controle- en inspectieorganisatie CoMore, het huidige Kiwa CMR. Daar is Ron begin 2014 op eigen initiatief vertrokken. De wereld van water en technologie blijft Ron trekken, onder meer als lid van het algemeen bestuur van waterschap Vallei en Veluwe.
Ron is een stuk langer en zwaarder dan Hans. De toptijden van Ron pasten met 39:30 op de 10 km, 1:27:46 op de halve marathon en 3:24:54 op de marathon heel verdienstelijk in het regionale linker rijtje.
Hans en Ron lopen al heel wat jaren op zondagochtend samen hard en kiezen daarvoor steevast mooie routes in de wijde omtrek van hun woonplaats Leusden. Bijpratend over de belevenissen van de afgelopen week, de nieuwe plannen en vanaf 2011 vooral over de belangrijke vragen “Hoe worden we sneller en hoe komen we weer in de buurt van ons oude niveau?”.
De gedachtewisselingen, de discussies en het zelf optreden als proefkonijn vormen de aanleiding van de boeken die inmiddels in meerdere talen wereldwijd zijn verschenen.
Daarmee hield de samenwerking niet op. De fysische en fysiologische aspecten van hardlopen blijven boeien. In coproductie zijn inmiddels bijna 400 artikelen en columns verschenen.
