#RunRijnland, een bijzonder hardloopavontuur

#RunRijnland, een bijzonder hardloopavontuur
Zondag 10 maart 2019 werd de NN CPC Loop Den Haag afgelast. De organisatie achtte het terecht onverantwoord om 41.000 hardlopers van start te laten gaan bij de onstuimige weersomstandigheden die dag. Op korte afstand van het Malieveld stond Ron met een klein maar enthousiast groepje op het strand van Scheveningen klaar om deel te nemen aan de 10e en laatste etappe van #RunRijnland. Deze etappe ging over het strand langs Wassenaar, Katwijk, Noordwijk naar de finish bij de strandopgang aan de Langevelderslag.

#RunRijnland is een initiatief van de 36-jarige Joas van den Berg. Joas loopt op de kop af 10 jaar hard. Het meeste plezier beleeft Joas aan de langere afstanden. Inmiddels zijn 10 marathons bijgeschreven op zijn erelijstje. De eerste liep Joas in 3:52. Elke volgende marathon was sneller. Het PR van Joas staat nu op een nette 3:27. Een jong gezin, druk met betaald werk en vrijwillig actief zijn voor het waterschapsbestuur, noodzaakte Joas tot aanpassing van zijn trainingsomvang. Dit bracht hem op het idee om een jaar de trainingsdruk omlaag te brengen door halve marathons te gaan lopen.

De technisch bestuurkundige en milieuverzekeraar Joas is voor zijn partij ‘AWP niet politiek wel deskundig’ actief in het bestuur van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Zo bedacht hij dat het interessant kon zijn om hardlopen en het werk voor dit waterschap te combineren. Het idee kwam op om eens te meten hoe lang de grens van Rijnland is. Dat bleken precies 10 halve marathons! 
Het idee van het #RunRijnland avontuur was geboren. Vervolgens zocht Joas uit hoe zo nauwkeurig mogelijk langs de grenzen van het waterschap gelopen kan worden. Toestemming werd gevraagd om over het pad door particuliere tuinen te lopen en ook voor toegang tot andere plaatsen waar hardlopers niet zomaar mogen komen. Uiteindelijk werd het 218 km. Verdeeld over 10 precies aansluitende etappes, elke maand één. Met de slotetappe kort voor de waterschapsverkiezingen op 20 maart 2019.

Onderweg vertelt Joas honderduit over alles dat te zien is aan waterschapstaken. Goed beschouwd is dit hele gebied door de eeuwen heen door mensen gecreëerd. Zonder goed waterbeheer kan het niet bestaan. Het heet Rijnland omdat ooit de Rijn door dit gebied stroomde en bij Katwijk in de Noordzee uitmondde. De huidige Oude Rijn bij Katwijk is een overblijfsel van de loop van deze vroegere Rijn. Doordat de monding dichtslibde ontstonden in een groot gebied problemen, bij Gouda, in het Groene Hart en in Rijnland. Want het Rijnwater voerde niet meer in voldoende mate af. Daarom werden andere mogelijkheden gezocht en gevonden om het water af te voeren

Ron voelde zich in het groepje een echte waterschapper die de elementen trotseert. De wind, slagregens, zon en hagel tijdens deze zware strandetappe lieten weten dat de organisatie van de CPC er goed aan had gedaan om die halve marathon af te gelasten. Op het strand vertelde Joas dat de duinen hier een goede zeewering vormen die zelfs de door de klimaatverandering verwachte zeespiegelstijging kunnen weerstaan. Bij de boulevards die we passeerden zal wel het nodige gedaan moeten worden om het in de toekomst droog en veilig te houden. 

Het was leuk om deze bijzondere loop mee te maken. Deskundigen als Joas zijn zonder twijfel beter op hun plaats in het bestuur van een waterschap dan politici zonder specifieke kennis en ervaring.

Joas heeft een mooi magazine gemaakt van zijn avontuur, waarin hij met belangstellenden in 10 etappes langs de grenzen van Rijnland heeft gelopen. Het magazine is het bekijken meer dan waard!

Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons boek ?Hardlopen met Power!
Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! 
Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen en Het Geheim van Wielrennen.?(deze boeken zijn in het Nederlands als ebook beschikbaar. ?In het Engels, Duits, Spaans en Italiaans ook als print)
De ISBN nummers van Hardlopen met Power! zijn:?paperback 978-90-821069-7-8?e-book (ePub3) 978-90-821069-8-5?e-book (Adobe DRM pdf) 978-90-821069-9-2
Hans van Dijk en Ron van Megen

Lees verder...