Strava geeft startschot voor hardloopvermogen

Strava geeft startschot voor hardloopvermogen

Zonder daar enige ruchtbaarheid aan te geven kwam Strava woensdag 8 september 2021 met een update uit en introduceerde voor het eerst hardloopvermogen.

Strava is een populaire app bij hardlopers en fietsers voor het bijhouden van sportprestaties. En misschien nog wel belangrijker, voor het delen van prestaties met vrienden.
Je vrienden kunnen waardering laten blijken door kudos te geven. Kudos zijn virtuele schouderklopjes.

Een ander gewaardeerd element zijn de ranglijsten die Strava voor je bijhoudt. Je kunt de strijd aan gaan met bekenden en onbekenden door bijvoorbeeld een segment het vaakst te lopen of in jouw leeftijds- of gewichtsklasse de snelste op een segment te zijn. Strava is ook populair omdat je goed kunt volgen of je je doelen per week haalt en op koers ligt voor je jaardoel.

Je vrienden stimuleren je omdat je weet dat ze meekijken naar je prestaties.

Hardloopvermogen

Strava kun je zelfstandig gebruiken op je mobiele telefoon. In de meeste gevallen synchroniseert Strava met een hardloophorloge, fietscomputer of een andere app op je mobiele telefoon. Van elke activiteit registreert Strava de gegevens in een database.

Vermogen van een fietsvermogensmeter is al heel lang een waarde in Strava. Strava genereert daarmee bijvoorbeeld een vermogenscurve van beste pogingen. Je kunt zo zien hoe lang je aantoonbaar een bepaald vermogen kunt trappen en hoe goed je nieuwe fietsprestatie is ten opzichte van wat je eerder hebt gedaan.

Met de wattages van hardloopvermogensmeters deed Strava tot nu toe niets. Vanaf nu is dat anders. Het is nog maar een begin, valt verstopt op de website van Strava te lezen. Als je een hardloopvermogensmeter hebt, staat vanaf nu het gemiddeld gelopen vermogen in de samenvatting van je hardloopactiviteit in Strava. In de afbeelding bovenaan dit artikel zie je dat het vermogen (wattage) bij de gelopen afstand, de gemiddelde snelheid, de duur dat je hebt hardgelopen, het hoogteverschil en de verbruikte kilocalorieën staat.
Als je op de knop ‘Analyse bekijken’ klikt, krijg je een reeks grafieken te zien met detailgegevens van je activiteit.

App en website

De Strava app blijkt voor te lopen op de website strava.com. Op de website is de mooie grafiek met het verloop van het vermogen nog niet te vinden.

Wel vind je het werkelijk gelopen vermogen als Average Power (gemiddeld vermogen) terug onder het kopje ‘Elevate extended Stats’ als je dat geïnstalleerd hebt. Elevate is een gratis plug-in voor Strava die de gegevens van je prestatie nader analyseert.
In het verleden maakte Elevate een schatting van het vermogen waarmee je gelopen hebt, Estimated Average Power. Die schatting zat er nogal eens naast, waardoor je niet veel aan dit deel van de analyses had. Dat is van nu dus anders. Wel hebben we hier nog weinig ervaring mee. Het is daarom lastig om er al wat van te vinden. Daar komen we over een tijdje vast op terug.

Een hardloopvermogenscurve zoals bij Stryd biedt Strava nog niet. Mogelijk staat dat op het lijstje van Strava voor het vervolg van de uitrol van deze vernieuwing.

Werkt het met alles?

Strava ondersteunt hardloopvermogen als dat bij de synchronisatie meekomt met FIT- en TCX-bestanden. Bij de meeste populaire sporthorloges is dat het geval.

Wanneer een activiteit van Garmin, Polar, Suunto, Coros, Apple Watch of de Stryd mobiele app naar Strava wordt gesynchroniseerd, krijg je in de mobiele app van Strava een grafiek met je hardloopvermogen te zien.

Op de website zie je bij Elevate het gemiddelde vermogen. Dit kan het eigen vermogen van Garmin, Polar of Coros zijn, maar ook Stryd als je die aan een horloge hebt gekoppeld. Strava is daarmee niet merk specifiek. Als er vermogen in het gesynchroniseerde bestand zit, krijg je dat te zien.

Gemiddeld vermogen en gewogen gemiddeld vermogen

In de Strava app vind je twee verschillende vermogenswaarden. Het gemiddelde vermogen is de waarde die je gewend bent van Stryd, Garmin, Polar, Coros of een van de hardloop apps voor een mobiele telefoon.

Het gemiddelde vermogen berekent Strava door alle vermogensmetingen bij elkaar op te tellen en te delen door het aantal metingen. Het gewogen gemiddeld vermogen is een getal dat meer in overeenstemming is met je werkelijke fysiologische inspanning.

Gewogen vermogen wordt berekend op basis van een algoritme dat door Dr. Andy Coggan is geïntroduceerd om vermogensvariaties (door tempovariaties, windvariaties of hoogteverschillen) te wegen naar de fysiologische moeilijkheidsgraad ervan. Coggan schreef samen met Hunter Allen het boek Training and Racing with a Power Meter. Dit boek van Coggan en Hunter is weliswaar geschreven voor het gebruik van vermogensmeters bij wielrennen, maar het is heel bruikbaar als je meer achtergrond zoekt bij hardlopen op vermogen. Hardlopen en wielrennen voldoen aan dezelfde fysische en fysiologische wetmatigheden.

Het gewogen vermogen is in feite het vermogen dat je had kunnen volhouden met dezelfde fysiologische inspanning als je vermogen constant was geweest. Je zult dit herkennen als de definitie voor Normalized Power. In onze boeken Hardlopen met Power! en The Secret of Running kun je hier meer over lezen. Hunter Allen schreef een fijne aanbeveling in ons boek.

Strava hardloopvermogen

In bovenstaande afbeelding zie je het vermogensverloop bij 4 intervallen van 1000 meter met 600 meter rust. Het gemiddelde vermogen bedraagt 233 watt. Het gewogen gemiddeld vermogen ligt met 250 watt een stuk hoger.
Bij een lange rustige duurloop liggen deze waarden dichter bij elkaar. Als je voorbeelden zoekt, kun je via je app de gegevens in de Strava van Ron bekijken.

Het is een begin

Strava meldt dat ze pas een begin hebben gemaakt met hardloopvermogen. We zijn heel benieuwd hoe zich dit verder ontwikkelt. Uit reacties op de social media maken we op dat een enkeling deze nieuwe feature nog niet heeft. En het kan zijn dat bezitters van een Coros horloge het al eerder dan woensdag 8 september 2021 hadden. Ook was iemand bang dat zijn vermogenscurve voor fietsen verstoord zou worden door hardloopvermogens. Dit verwachten wij niet. Strava houdt de verschillende sporten goed uit elkaar.

We zijn heel benieuwd naar jullie bevindingen!

Je kunt alles over de invloeden op je prestaties uitgebreid nalezen in ons boek Hardlopen met Power!.

Lees verder...