Tegenwind of heuvelop?

Tegenwind of heuvelop?

Op 1 juni 2017 hebben liefst 4000 mensen de Alpe d’Huez onder de noemer Alpe d’HuZes fietsend of hardlopend beklommen. Allemaal met hetzelfde doel: zo veel mogelijk geld inzamelen voor als bijdrage aan de strijd tegen kanker en het belang ervan onderstrepen met een sportieve uitdaging.

Maar hoe zwaar is die Alpe d’Huez eigenlijk? In de Tour de France zien we vrijwel jaarlijks de profwielrenners figuurlijk doodgaan bij de beklimming van de berg. Zwetend en stampend zwoegen ze naar boven, terwijl het tempo daalt tot een niveau dat voetgangers kunnen bijhouden.

In Nederland kennen we natuurlijk geen klim die zo lang is, maar wel kan het af en toe flink stormen. Wij hebben zelf regelmatig ervaren dat een flinke tegenwind ook pittig kan zijn. Bij windvlagen komt het wel voor dat je bijna niet meer vooruit komt. We vroegen ons dus af wat eigenlijk zwaarder is: tegen de Alpe d’Huez oplopen of tegen windkracht 7 opboksen?

Hoe zwaar is hardlopen op de Alpe d’Huez?


In ons boek ‘Hardlopen met Power!’ hebben we de snelheid naar de Alpe d’Huez berekend met ons model als functie van de ADV. ADV staat voor Anaeroob Drempel Vermogen. Dit is het vermogen dat je een uur lang vol kunt houden. Als je je ADV kent, kun je net als bij wielrennen, heel gemakkelijk rekenen aan je hardloopprestaties. Voor onze Marathon Man met een ADV van 3,67 Watt/kg, en die ter vergelijking over 15 km 1:09:43 doet (tempo 4:39), is het resultaat dat zijn gemiddelde snelheid tijdens de 13,8 km lange klim naar Alpe d’Huez 9,2 km/h (tempo 6:31/km) bedraagt. We hebben dit maar even als criterium voor de zwaarte genomen en gaan dus eens kijken hoe hard het moet waaien voordat de snelheid van de Marathon Man op het vlakke ook daalt tot 9,2 km/h. Met ons hardloopmodel kunnen we berekenen dat zijn snelheid daalt tot 9,2 km/h bij een tegenwind met een snelheid van 43 km/h. Dit komt overeen met windkracht 6. De conclusie kan dus zijn dat windkracht 7 zwaarder is dan de beklimming van de Alpe d’Huez!

Met de calculator op www.HardlopenmetPower.nl kun je zelf het effect van de wind berekenen op je hardloopprestatie. Voor de calculator zijn we overigens wel uitgegaan van een rondgaand parcours met wind tegen én wind mee.

Wanneer is de windweerstand gelijk aan de klimweerstand?


We hebben de vraag wat zwaarder is ook eens bekeken via een meer algemene benadering. Hierbij onderzoeken we wanneer de windweerstand gelijk is aan de klimweerstand.

We moeten hier wel wat aannames doen om de berekening eenvoudig te kunnen maken en hebben bovendien de hardloopsnelheid op 10 km/h gesteld. Onder deze condities geeft de onderstaande grafiek weer bij welke hellingsgraad en windsnelheid de klimweerstand en windweerstand precies gelijk zijn.

Samenvattend is de conclusie dat een flinke tegenwind net zo veel weerstand kan opleveren als het beklimmen van een steile berg. Een tegenwind van 25 km/h (windkracht 4) komt al overeen met een helling van 4%! We kunnen dus in Nederland ook flink afzien bij de training. We hebben natuurlijk wel het nadeel dat onze windcondities een stuk minder stabiel en voorspelbaar zijn. Af en toe sta je stil en even later kun je weer ontspannen en doorlopen. Dat geeft een hele andere belasting op je spieren dan een langdurige beklimming.

Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons boek
Hardlopen met Power!

Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen.
De ISBN nummers zijn:
paperback 978-90-821069-7-8
e-book (ePub3) 978-90-821069-8-5
e-book (Adobe DRM pdf) 978-90-821069-9-2

Hans van Dijk en Ron van Megen

www.hardlopenmetpower.nl

   

Lees verder...