Trainen met Ciara en Dennis

Trainen met Ciara en Dennis

Na afgelopen weekend storm Dennis en het weekend ervoor Ciara is aankomend weekend wellicht Ellen aan de beurt.

Het is nieuw dat stormen namen krijgen. Dat gebeurt alleen als het een stevige storm is. Als de storm een naam krijgt, zou het zomaar kunnen dat een hardloopevenement afgelast wordt. Heel vervelend, maar toch niet onverstandig. Trainen kan dan misschien nog wel.

Voordeel bij een nadeel
In onze artikelen hebben we het in het algemeen over het nadeel van wind op je hardloopprestatie. Wind gaat ten koste van je tijd. Wind tegen heeft meer nadeel dan wind mee voordeel geeft. Hoe dat precies zit kun je nalezen in ons boek Hardlopen met Power!.

Deze feiten gaan op voor wedstrijden. In trainingen kun je daarentegen voordeel hebben van wind. Bij storm kun je er een fartlek training van maken. Anders dan anders. We laten in dit artikel zien hoe dat gaat.

Ciara en Dennis
Ron heeft op de zondagen dat Ciara en Dennis het krachtigst waaiden hetzelfde trainingsrondje gelopen in het vlakke open terrein van de Gelderse Vallei. In open terrein waait het ’t hardst en is er het minste gevaar voor vallende takken en dergelijke. Bij storm kun je voor je eigen veiligheid beter uit het bos wegblijven. In andere situaties schrijven we steeds dat je op het vermogen moet letten dat je Stryd hardloopvermogensmeter aangeeft. Voor een stormfartlek kun je het best de Stryd voor afstand en snelheid gebruiken.

Als je je Stryd aan een Garmin hebt gekoppeld doe je dit door in het menu van de Garmin naar ‘Sensoren en accessoires’ te gaan. Bij voetsensor kies je zowel bij snelheid als afstand voor ‘altijd’. Je horloge blijft dan de gps gegevens vastleggen, maar geeft in het gegevensscherm het tempo weer op basis van de Stryd gegevens. Je kunt natuurlijk ook het tempo volgens GPS gebruiken, maar de Stryd reageert sneller op tempowisselingen. Dat is een voordeel als je van de veranderlijke wind in een storm gebruik wilt maken om te fartlekken. Andere merken sporthorloges kennen deze optie voor het gebruik van de Stryd ook wel.

Kracht en snelheid
In de grafiek hebben we het verloop gezet van de air power, de luchtweerstand, van de beide keren dat het trainingsrondje van 15 km is gelopen. Ciara (oranje) en Dennis (blauw) kwamen uit dezelfde windrichting. Wind waait nooit constant met dezelfde kracht. Dat zie je mooi terug in de grafiek. Als je dan met wind tegen een constant tempo wil lopen (krachttraining), is het fijn als je horloge snel reageert op de veranderende omstandigheden. Met wind mee liep Ron een hoger tempo om zo aan snelheidswerk te doen.

Hardlopen met wind

De verschillen
Ciara was een windkracht 7 storm, terwijl Dennis ‘slechts’ windkracht 6 was. Bijzonder is daarom dat gemiddeld over het trainingsrondje de air power slechts 1 Watt verschilde. Ciara bleek echter veel veranderlijker dan Dennis. De maximale windsnelheden lagen bij Ciara een stuk hoger. De schade die na Ciara in de media werd gemeld was ook aanzienlijk groter dan na Dennis. Bij vlagen was de te overwinnen air power bij Ciara zelfs meer dan 85 Watt. Als je bedenkt dat anaeroob drempelvermogen (ADV) van Ron (80 kg) 298 Watt is, is duidelijk dat Ron meer dan een kwart van het vermogen van zijn menselijke motor nodig had om de luchtweerstand te overwinnen. Het waren dus prima trainingen.

We hebben de kenmerken van de trainingsrondjes tijdens Ciara en Dennis samengevat in onderstaande tabel.

Stormen Ciara en Dennis

Het winderige weer van de afgelopen tijd beloonde de Stryd door de autoCP van Ron te verhogen van 287 Watt naar 288 Watt. Met de Stryd wordt aan de hand van je prestaties over een periode automatisch je critical power (CP) bepaalt. Voor een gebalanceerde hardloper is die vrijwel gelijk aan de ADV. De Garmin van Ron had niet door dat het veel waaide en strafte de hogere hartslag bij de tempo’s af met een verlaging van de VO2 max van 48 naar 47 ml O2/kg/min.

Ellen
Voor komend weekend wordt storm Ellen verwacht. Op het moment van schrijven van dit artikel is nog niet helemaal duidelijk hoe krachtig deze in Nederland wordt. De kans op drie stormweekenden op rij is niet uitgesloten. Een mooie kans om ook eens te gaan fartlekken in de storm. Veel plezier!

Lees verder...