Trainen met vermogen was nog nooit zo eenvoudig

Trainen met vermogen was nog nooit zo eenvoudig

Stryd kwam afgelopen dagen met veel innovaties voor hun hardloopvermogensmeter. In dit artikel lichten we een van die nieuwe ontwikkelingen uit: de Stryd Workout App.
Deze app is beschikbaar voor Garmin horloges en Apple Watch. Mondiaal zijn dit grote merken. Bovendien laten ze apps van derden toe. Andere merken moeten nog even wachten.

De winst van deze nieuwe Stryd Workout App is dat je geavanceerde trainingssessies automatisch in je horloge krijgt geladen. Met piepjes en trillingen wordt je onderweg geattendeerd op de overgang naar het volgende blok van de training. Het is niet ingewikkeld in het gebruik. We laten in dit artikel aan de hand van wat beelden zien hoe het in zijn werk gaat. Dat doen we voor de IQ-app versie voor Garmin. Deze installeer je op de gebruikelijke wijze bij de IQ-apps in je horloge. Voor Apple Watch komt het op hetzelfde neer.

Trainingsplan

Stryd biedt een scala aan trainingsplannen. Momenteel zijn het ongeveer 60 schema’s. Je kunt er een selecteren via de Stryd app op je mobiele telefoon of in PowerCenter.  Op je telefoon start je door in het openingsscherm op ‘Stryd Trainings Plans’ te tikken.

Vervolgens krijg je de vraag waar je voor wil trainen. Je kunt kiezen uit 5 km, 10 km, halve marathon of marathon. We kiezen voor de halve marathon. De volgende vraag is wanneer die wedstrijd is? Of er op 10 januari 2021 ergens een halve is, en of die door kan gaan, weten we niet. Je moet toch iets kiezen om de Stryd Workout app uit te kunnen proberen?
De volgende vraag is ook niet onlogisch: wanneer wil je beginnen met trainen voor die halve?

Eenvoudig trainen met vermogen met de Stryd Workout App

De schermen volgen zich verder logisch op met vragen hoeveel dagen je in de week wil trainen en hoeveel uren per week dat kunnen zijn? En niet te vergeten de vraag op welke dag je meestal tijd hebt voor een lange training?

Als dat alles beantwoord is, werden in dit geval 2 trainingsplannen voorgesteld. Een met een beperkte omvang (Low Volume) van 4 dagen in de week met gemiddeld 4 uur training per week en een meer intensieve (High Volume) voor 6 dagen met gemiddeld 7 uur per week.
Als de keuze is gemaakt, vult de Stryd kalender zich met trainingen voor de in dit geval komende 11 weken.

Als je een trainingsschema van je coach hebt, of van derden gekocht voor TrainingPeaks, Final Surge, of 2PEAK kun je die eveneens in PowerCenter importeren. Dan synchroniseert deze net zo met de Stryd Workout App op je Garmin.

Eenvoudig trainen met vermogen met de Stryd Workout App

Waar zit de Stryd Workout App op je Garmin?

Je komt bij de Stryd Workout App door lang op de knop rechtsboven op je Garmin te drukken. Je ziet dan het bekende scherm waarin je normaal gesproken voor ‘Hardlopen’ kiest. Voor de Stryd Workout App scroll je verder naar beneden tot je in het gebied met de donkere achtergrond ‘Stryd Workout App’ ziet verschijnen. Hier klik je op. Je bent dan in de Stryd Workout App.

Eenvoudig trainen met vermogen met de Stryd Workout App

De eerste training

Zorg dat je Garmin verbonden is met je telefoon met Stryd app.
In de Stryd Workout App op je Garmin kun je de trainingen voor de komende 3 à 4 dagen binnenhalen door eerst met de knop rechtsboven op je Garmin de klikken op het scherm ‘Workouts’ en vervolgens ‘Fetch Workouts’. De trainingen voor de komende dagen staan dan in je Garmin.

Vervolgens ga je naar het veld ‘4 Workouts’ op je Garmin. Hier zie je de binnen gehaalde trainingen keurig op dag en datum staan. Als de training voor bijvoorbeeld dinsdag je niet uitkomt, kun je hier voor de training op een andere dag kiezen. In PowerCenter komt dat uiteindelijk goed.
Andersom kan niet. Je kunt niet zoals in de betaalde versie van TrainingPeaks de training van de ene dag naar de andere slepen als je dat beter past. Stryd is hier wel mee bezig. Deze optie komt nog.

Als eerste kennismaking koos Ron voor de ‘Easy Run /w Strides’ op donderdag. Op je horloge zie je hoe deze training is opgebouwd. Meer in detail kun je dit bekijken in de Stryd app op je telefoon. Deze eerste training bestaat uit 2 blokken van 22 minuten in zone 1 ‘Easy’. Er tussen in zitten 4 intervals in zone 4 van 30 seconden waarna steeds 60 seconden rust laag in zone 1.

De zoneverdeling is persoonlijk en gekoppeld aan je Critical Power. De CP van Ron bedraagt momenteel 294 Watt. Als de CP in de loop van het trainingsschema naar de wedstrijddag toe verbetert (of verslechtert …), past het systeem de vermogens waarmee je moet lopen zelf aan.
Je traint daarmee altijd op het voor jou juiste niveau. Wel ongezelliger, maar zo ben je niet afhankelijk van een te hoog of te laag niveau van je trainingsgroepje.

Stryd heeft een oplossing voor hardlopers waar nog geen CP voor is bepaald: het ‘Introduction to Power Plan’. Dit is een trainingsschema van 2 weken dat je vraagt een variatie aan trainingen te lopen. Op basis van de verkregen gegevens leidt het systeem jouw persoonlijke trainingsrichtlijnen af. Na deze 2 weken kun je opschalen naar een van de andere door Stryd aangeboden trainingsschema’s.

Eenvoudig trainen met vermogen met de Stryd Workout App

Onderweg

De lezers van ons boek ‘Hardlopen met Power!’ en de vele artikelen bij ProRun weten dat je het beste resultaat haalt door het wattage waarmee je hardloopt constant te houden. Dit doe je door te variëren met het tempo c.q. loopsnelheid. In de afbeelding is dit grafisch geïllustreerd.
Heuvelop loop je aldus langzamer dan gemiddeld en heuvelaf harder. Zo ook met wind mee en wind tegen.

De schermen van de Stryd Workout App op je Garmin helpen je het juiste tempo aan te houden. Het bovenste veld van het openingsscherm geeft het actuele vermogen weer waarmee je loopt. De kleur is groen als je binnen de bandbreedte van het doelvermogen voor betreffend trainingsblok loopt. Ga je te hard dan kleurt dit veld rood. Blauw is te langzaam.

In het middelste veld van het Garmin scherm wordt op 2 manieren een countdown weergegeven. Een klokje loopt terug naar nul. En de groene balk van het middelste veld wordt naar rechts toe steeds korter totdat het blok binnen de training is gedaan. Aan het begin en aan het eind van zo’n blok tellen scherm vullende cijfers af van 5 naar 0. Piepjes en trillingen ondersteunen dit alles. Niet te missen. Je kunt de training bijna niet verkeerd doen.

Eenvoudig trainen met vermogen met de Stryd Workout App

Na afloop

Thuis kun je je prestaties nog eens goed bekijken en evalueren. De resultaten verschijnen in Garmin Connect, in PowerCenter en, als je dat gebruikt, ook in TrainingPeaks of andere van dit soort hulpmiddelen.

Eenvoudig trainen met vermogen met de Stryd Workout App

In de kleine lettertjes geeft Stryd aan dat nog veel meer in ontwikkeling is. En dat alles tot medio 2021 voor iedereen gratis is. Daarna komt er naar analogie van Strava en TrainingPeaks een gratis en betaalde versie van PowerCenter. Ai.

De verwachting is dat de gratis versie het met de functionaliteit moet doen die Stryd tot dusver bood. Wij vermoeden dat alle hier geschetste en toekomstige nieuwe mogelijkheden in de betaalde versie komen. Misschien wel logisch. Stryd biedt niet alleen een hardloopvermogensmeter maar bouwt er een compleet ecosysteem omheen.

Lees verder...