Wereldkampioenschappen atletiek voor masters

Wereldkampioenschappen atletiek voor masters
Van 4 tot en met 16 september 2018 vinden in het Zuid-Spaanse Malaga de World Masters Athletics Championships plaats. Deze wereldkampioenschappen atletiek zijn voor atleten van 35 jaar en ouder. Er wordt gestreden in leeftijdsklassen. De jongste masterklasse loopt van 35 tot en met 39 jaar. De volgende is van 40-44 jaar, en zo gaat dat door tot hoge leeftijd. De reden van deze indeling is duidelijk: naar mate je ouder bent nemen je prestaties af. Het is daarom wel zo eerlijk om het alleen op te nemen tegen leeftijdsgenoten. We hebben dat in een artikel op ProRun laten zien. Het leuke van deze kampioenschappen is dat zo’n beetje alle reguliere atletiekonderdelen in de chronoloog zijn opgenomen. Malaga is relatief dicht in de buurt en voor Nederlanders redelijk bereikbaar.

Duizenden deelnemers
Het wordt een drukte van belang in Malaga. Deelnemers komen uit alle werelddelen. De 133 deelnemers uit Nederland vormen een flinke delegatie tussen de vele nationaliteiten. De Atletiekunie stuurt twee ervaren ploegleiders mee in de personen van Michel van Osch en Fenny van Osch. Voor velen van de Nederlandse deelnemers is het niet de eerste keer dat aan zo’n toernooi wordt deelgenomen. De meeste deelnemers vinden dan ook wel zelf hun weg. Michel en Fenny krijgen vooral de wat meer ingewikkelde problemen op hun bord. En die zullen er nu ook wel weer komen, want er wordt gestreden op het scherpst van de snede en er zijn veel medaillekandidaten onder de deelnemende Nederlanders. Nederland presteert meestal heel goed in internationale toernooien.

De oudste deelnemers aan deze kampioenschappen zijn beide de 100 jaar al gepasseerd. Bij de vrouwen doet in deze masterklasse de Indiase Man Kaur aan liefst 4 onderdelen mee: de 100 m, 200 m, kogelstoten en speerwerpen. Man Kaur heeft de respectabele leeftijd van 102 jaar. Haar leeftijdsgenoot de Italiaan Giuseppe Ottaviani (geboren 20 mei 1916) komt voor het verspringen en hinkstapspringen in de klasse M100. Het zal niemand verbazen dat beiden al meerdere wereldrecords in hun klasse op hun naam hebben staan.

4 stadions
De organisatie heeft de beschikking over 4 atletiekstadions. Drie stadions liggen in Malaga zelf. Het vierde is in het naastgelegen Torremolinos. Het Malaga Athletics Stadium is met een capaciteit van 11.000 toeschouwers het grootste en tevens de hoofdlocatie. Hier is ook de start en finish van de 10 km en halve marathon wegwedstrijden. Evenals het snelwandelen gaan deze wedstrijden over de boulevard van Malaga. Hopelijk staat er een frisse zeewind. In deze tijd van het jaar is het in Malaga nog 30?C of meer. Gelukkig heeft de afgelopen zomer ons wat aan dit soort temperaturen laten wennen.

De cross country is pittig. Het vindt plaats in een pijnbomenbos in Torremolinos. Mannen lopen 8 kilometer. Vrouwen volstaan met 3 ronden wat het totaal op 6 km brengt. Elke ronde kent zo’n 60 hoogtemeters. Alle nummers zijn flink bezet. Ron neemt onder meer deel aan de 5.000 baan. Voor de M60 is een indeling op tijdsnelsten in liefst 3 finales.

Veel ceremonieel, sfeer en gezelligheid
Zo’n wereldkampioenschap kent een openings- en sluitingsceremonie zoals we kennen van andere internationale toernooien. Het is natuurlijk niet zo uitbundig als bij een Olympische Spelen maar wel met veel ceremonieel. De openingsceremonie is ook de gelegenheid waar vele atleten elkaar weer ontmoeten. Sommigen doen al vele jaren mee aan deze toernooien. Buiten de wedstrijden heerst de sfeer en gezelligheid van een reünie. Wij zijn heel benieuwd wat de Nederlanders ditmaal presteren en komen hier op ProRun snel verslag over uitbrengen.

Op ons YouTube kanaal The Secret of Running kun je veel bekijken

Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons boek 
Hardlopen met Power!
Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen.
De ISBN nummers zijn:
paperback 978-90-821069-7-8
e-book (ePub3) 978-90-821069-8-5
e-book (Adobe DRM pdf) 978-90-821069-9-2
Hans van Dijk en Ron van Megen
www.hardlopenmetpower.nl

Lees verder...