Wim Oudejans verbetert het Nederlands Record 1500 meter

Wim Oudejans verbetert het Nederlands Record 1500 meter

We kregen de vraag of De Eerlijke Strijd van ProRun oudere atleten, en dan met name vrouwen, niet teveel bevoordeelt? In deze leuke en nuttige maandklassementen worden ingediende hardloopprestaties vergeleken met de prestaties van atleten in de absolute wereldtop in dezelfde leeftijdsklasse en van het hetzelfde geslacht. De Eerlijke Strijd berekent hiervoor de persoonlijke Prestatie Index. Deze Index is de meest zuivere manier om prestaties tussen hardlopers onderling te vergelijken.

Het septemberklassement van De Eerlijke Strijd wordt aangevoerd door zes 70-plussers, waaronder slechts één man. Sorry dames, maar we gaan het in dit artikel niet over jullie maar over Wim Oudejans hebben.

Wim Oudejans

De 75-jarige Nijkerker Wim Oudejans staat met een zeer verdienstelijke Prestatie Index van 83,4% op de derde plaats in het septemberklassement van De Eerlijke Strijd. Met een Prestatie Index van meer dan 80% ben je van nationaal niveau. Met 90% ben je van internationaal niveau.
We laten in dit artikel zien dat 83,4% Wim terecht toekomt. Bovendien diepen we met zijn toestemming zijn levensloop als hardloper wat uit.

Nationaal Recordhouder 1.500 meter M75

Wim verbeterde op dinsdagavond 29 september 2020 bij de Amersfoortse Keistad Baancompetitie het Nederlands record M75 op de 1500 meter met maar liefst 9 seconden naar 5:55.35. Dit record stond sinds 2016 met 6:04.08 op naam van Altis-atleet Shan Happé. M75 staat voor de leeftijdsklasse 75 t/m 79-jarige mannen.

De Keistad Baancompetitie gaat over meerdere baanafstanden. Er wordt één eindklassement opgesteld op basis van correcties voor leeftijd en geslacht. Het heeft dus wel iets weg van De Eerlijke Strijd. Wim Oudejans scoort in dit klassement ondanks zijn Nederlands record op 1.500 meter en voor de leeftijdscategorie sterke 3.000 meter (12:39) niet eens zo heel hoog. Dat heeft alles te maken met de spelregels van dit klassement.
Op de eerste plaats van het (tussen)klassement van de Keistad Baancompetitie zien we een bekende uit een vorig artikel bij ProRun: de 63-jarige Jaap Stijlaart bezette met een Prestatie Index van 90,8% de eerste plaats in het augustusklassement van De Eerlijke Strijd.

Het nieuwe Nederlands record 1.500 meter M75 (5:55.35; erkenning is aangevraagd) staat niet heel scherp. Het Europees record en wereldrecord is met 5:11.27 in handen van de Spanjaard José Vicente Rioseco Lopez. De beste wereldseizoentijd is nog voor de corona-crisis dit jaar februari gelopen door de Australiër Donald Mathewson in 5:35.39. Europees gezien heeft onze Wim de beste seizoentijd tot dusver neergezet. In dit perspectief bezien is de door De Eerlijke Strijd berekende Prestatie Index heel reëel.
Wim zou het leuk vinden als zijn Nederlands record nog een tijdje stand houdt. Dat denken wij van wel. Serieuze Nederlandse concurrenten als Hans Smeets en Cees Stolwijk zijn immers nog een paar jaar jonger dan 75.

Het is voor het eerst dat Wim Oudejans een Nederlands record verbetert. Hij dacht ook kans te maken op het Nederlands record 10.000 meter in zijn leeftijdsklasse maar had met vele anderen de pech dat vanwege de corona-perikelen het Nederlands kampioenschap atletiek voor masters op 3 en 4 oktober 2020 is afgelast. Op 9 oktober zaten in Rotterdam de slechte weersomstandigheden helaas niet mee. Misschien kan Wim nu op 23 oktober in Hoogeveen een poging doen?

Finish van Wim Oudejans tijdens de 1.500 meter van de Keistad Baancompetitie (foto: Ries de Beer)
Finish van Wim Oudejans tijdens de 1.500 meter van de Keistad Baancompetitie (foto: Ries de Beer)

Grossier in nationale titels

Dat Wim Oudejans nu een Nederlands record pakt, is geen toevalstreffer. Wim heeft zowel op de weg als op de baan heel wat keren als Nederlands kampioen op het ereschavot gestaan.
In 2001 werd Wim voor het eerst Nederlands kampioen. Dat was op de marathon als M55. Dat herhaalde hij in 2006 (M60). In datzelfde jaar werd Wim ook Nederlands kampioen halve marathon. Deze titel pakte hij ook in 2015 (M70).

2015 was echt een oogstjaar voor Wim. Bij het Nederlands kampioenschap masters 2015 in Zierikzee (foto) werd Wim Nederlands kampioen M70 op liefst vier afstanden: de 800, 1.500, 5.000 en 10.000 meter. In 2016 prolongeerde Wim zijn titels op de 800 en 1.500 meter.

Riegel

Ons boek Hardlopen met Power! legt uit dat het haalbare tempo daalt naar mate de afstand langer wordt. Deze wetmatigheid is beschreven door Pete Riegel. Voor gebalanceerde hardlopers heeft Riegel afgeleid dat hier een macht van 0,07 bij hoort. Bij ultralopers met een zeer goed uithoudingsvermogen kan deze macht 0,05 zijn. Zij hebben minder verval naar mate het langer wordt. Bij hardlopers die alleen voor korte afstanden trainen, is het uithoudingsvermogen beperkt en kan de macht tot 0,09 oplopen en neemt het verval bij lange afstanden flink toe.

We hebben de beste prestaties van Wim Oudejans op de weg eens in een grafiek gezet. Wim heeft de meeste in de tweede helft van de jaren negentig als M50 gelopen. Zijn beste tijd op de 30 km liep Wim als M50 in 1999. De grafiek laat zien dat Wim de incourante afstanden 20 km en 30 km relatief slechter heeft gelopen. De reden is natuurlijk dat hij deze minder vaak gedaan heeft en daarom een minder scherpe tijd heeft staan. Met een macht 0,074 is Wim een modelhardloper.

De beste prestaties van Wim Oudejan

Enkel en teen

Wie Wim ziet hardlopen herkent meteen zijn loopstijl. Ook op de foto’s bij dit artikel is te zien dat hij zijn rechtervoet op een merkwaardige wijze plaatst. Voor de verklaring moeten we terug naar 1972. In dat jaar verbrijzelde hij zijn enkel bij een verkeersongeluk. Tot zijn 45ste (1990) heeft hij hier veel last van gehad. Hardlopen bleef noodgedwongen beperkt tot eenmaal per week.
Daarna bleken de spieren en pezen rond het enkelgewricht zoveel sterker geworden dat het lukte om twee tot drie keer in de week te trainen. Met zijn tijden ging het vervolgens crescendo.

Omdat de bewegingsvrijheid in het enkelgewricht beperkt is, is het grote teengewricht van Wim behoorlijk versleten. Gelukkig kon hier een oplossing voor gevonden worden door zijn hardloopschoenen te laten voorzien van een afwikkelbalk van 15 mm dik tot 0 mm uitlopend naar zijn tenen.

Dit voorjaar kwam Wim er achter wat de invloed van het gewicht van hardloopschoenen op de snelheid is. Hij kon dit voorjaar schoenen kopen met oplopende voorvoet (Asics, GlideRider). Hij noemt deze zijn jubeltenenschoenen. Deze wegen 150 gram per schoen minder dan de ook dit voorjaar door Wim gekochte schoenen die wel voorzien zijn van een afwikkelbalk.
Wim ziet de jubeltenenschoenen als verklaring dat hij dit jaar harder loopt dan afgelopen jaren. Hij ziet hier 3 tot 4 jaar achteruitgang door leeftijd gecompenseerd.

Lees verder...