WK atletiek: de wereldrecords

WK atletiek: de wereldrecords
Vanaf vrijdag 4 augustus kunnen we weer geniet van het WK atletiek. De marathon voor mannen en voor vrouwen wordt zondag 6 augustus gelopen. In Londen gaan vast weer wereldrecords scherper gesteld worden. Maar de kans op een scherper marathon record achten we uitgesloten. Waarom dit is, leggen we in dit artikel op ProRun zien.

Hoe hoog is de ADV van de wereldrecordhouders?
De IAAF (International Association of Athletic Federations) erkent en beheert de officiële wereldrecords. De tabellen geven de huidige wereldrecords op de langere afstanden weer. Wij hebben de officiële tabellen aangevuld met de door ons berekende waarden van het ADV, het anaeroob drempelvermogen, het vermogen dat je een uur lang vol kunt houden. Het ADV hebben we bepaald door het totale door de atleet geleverde vermogen te berekenen uit de som van de loopweerstand en de luchtweerstand. Het resultaat is weergegeven in de tabellen.

Uit de berekende waarden van de ADV, zien we onmiddellijk dat de 800 meter (en ook de 1500 meter, zij het wat minder) ‘uit de toon valt’. De waarden zijn duidelijk hoger. Dit kan verklaard worden door de invloed van het anaerobe systeem bij de 800 meter en andere korte afstanden. De extra energie van dit systeem vertaalt zich in een te hoge waarde voor de ADV. In ons boek Hardlopen met Power! leggen we dit nader uit.

De records op de 100 km staan relatief erg zwak. Deze afstanden worden natuurlijk ook veel minder gelopen, ook niet op het WK. Dit geldt in mindere mate ook voor de records op de 25 en 30 km. Voor de overige afstanden kunnen we concluderen dat de meeste wereldrecords van vergelijkbaar niveau zijn (een ADV van 6,36 Watt/kg bij de mannen en 5,70 Watt/kg bij de vrouwen). Het scherpst staan de wereldrecords van Kenenisa Bekele op de 10.000 meter en van Paula Radcliffe op de marathon.

Ook zien we duidelijk dat de ADV (en dus de snelheid) van de vrouwen in de orde van 10% lager liggen dan die van de mannen. Dit is bekend en kan met name verklaard worden door het hogere natuurlijke vetpercentage waardoor het gewicht van vrouwen relatief hoger is dan van mannen. De grenzen van het menselijk vermogen hebben we onlangs verklaard op ProRun.

Tenslotte valt op dat de wel eens gehoorde voorspelling dat Kenenisa Bekele, als hij ervoor zou gaan trainen, de marathon onder de 2 uur zou moeten kunnen lopen, niet onderbouwd wordt door zijn ADV. Een ADV van 6,36 leidt theoretisch tot een marathontijd van 2:02:00. Wel een nieuw wereldrecord!

Hoeveel minder scherp zouden de wereldrecords staan zonder hazen?
Wereldrecords worden tegenwoordig alleen nog maar gelopen in races met hazen. Zij vangen een flink deel van de luchtweerstand op, waardoor de toppers daar minder last van hebben. In de praktijk is het mogelijk om de luchtweerstand flink te verlagen als je perfect uit de wind loopt achter de hazen. Over het Breaking-2 project van Nike lieten we op ProRun zien dat Eliud Kipchoge een voordeel had van 37,5% dankzij het rotatiesysteem van de hazen die hem strak geregisseerd uit de wind hielden. 

In de praktijk van de grote wegwedstrijden zal het effect wat minder zijn omdat ook de toppers altijd een deel van de race zonder hazen moeten lopen. Wij hebben daarom bij de wereldrecords gerekend met een cdA-waarde van 0,20 m2 i.p.v. de standaard waarde van 0,24 m2. Bij het WK in Londen zal geen sprake zijn van hazen. Misschien wel van atleten die verstandig samen werken door bij elkaar in een groepje te blijven. Een nieuw wereldrecord op de marathon is desalniettemin eerder te verwachten op 24 september in Berlijn.

Hoeveel voordeel in tijd hazen opleveren? Om die vraag te beantwoorden hebben we ook eens berekend wat de wereldrecordhouders gelopen zouden hebben met hun berekende vermogen en een cdA van 0,24 m2 (dus zonder hazen). De resultaten zijn weergegeven in bijgaande tabellen en grafieken. Het voordeel van hazen bedraagt volgens onze berekeningen circa 2 seconden per km. Zonder hazen zou het wereldrecord op de marathon dus niet staan op 2:02:57, maar op 2:04:21!
Ter vergelijking: het olympisch record marathon is in 2008 in Beijing gelopen door Samuel Wanjiru en staat “slechts” op 2:06:32. Zonder hazen geen wereldrecord!

Hoeveel scherper zouden de wereldrecords staan op een loopband?
Zoals we al eerder zagen, kunnen de wereldtoppers in principe een stuk sneller lopen op een loopband dan ‘buiten’. De reden is dat de luchtweerstand ten gevolge van de eigen snelheid (de ‘eigen wind’) dan wegvalt. We hebben voor alle wereldrecords eens berekend hoe snel de recordhouder had kunnen lopen bij een verwaarloosbare luchtweerstand (cdA = 0,01 m2 i.p.v. 0,20 m2). De tijdwinst voor mannen staat in de grafiek. Voor vrouwen is dit vrijwel vergelijkbaar. Het voordeel van het wegvallen van de luchtweerstand is volgens onze berekeningen circa 10 seconden per km. Paul Radcliffe zou in theorie op een loopband de marathon in een fantastische 2:07:21 kunnen afleggen!

Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons boek 
Hardlopen met Power!
Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen.
De ISBN nummers zijn:
paperback 978-90-821069-7-8
e-book (ePub3) 978-90-821069-8-5
e-book (Adobe DRM pdf) 978-90-821069-9-2
Hans van Dijk en Ron van Megen
www.hardlopenmetpower.nl

Lees verder...