Eliud Kipchoge verspeelt wereldrecord in Berlijn

In Monza liep Eliud Kipchoge op 6 mei 2017 de marathon 2:00:24. De snelste marathon ooit. Hij zat daarmee heel dicht bij het doel van het Breaking-2 project van Nike om de marathon onder de 2 uur te lopen. 

Monza was alleen geen reguliere marathon. Het was opgezet als onderzoeksproject. Deze tijd erkent de IAAF daarom niet als verbetering van het wereldrecord dat op naam staat van Dennis Kimetto. Kimetto liep 2:02:57 in de 2014-editie van de Berlijn marathon.

Berlijn is de marathon waar de meeste wereldrecords ooit zijn gevestigd. De stand staat op 6 wereld records bij de mannen en 3 bij de vrouwen. Het parcours is snel. Er zijn weinig hoogteverschillen en het asfalt biedt een vlakke ondergrond om over te lopen. Door de geografische ligging van Berlijn is het eind september vaak rustig herfstweer. Ideaal voor een snelle tijd op de marathon. Berlijn is daarmee dé marathon om het wereldrecord aan te vallen. Naast Eliud Kipchoge had Berlijn hier Kenenisa Bekele en Wilson Kipsang voor gecontracteerd. Alle drie hebben ze recent een 2:03 neergezet op de marathon. Als er een kans was, was dat nu! Maar de kans werd verspeeld door een te snel aanvangstempo. Het juist tempo moet nauwkeurig gekozen én aangehouden worden. De les is verder dat je niet in de verleiding moet trappen om in het begin winst te willen boeken op je schema.

Motregen
Een grote tegenvaller bleek zondag 24 september 2017 bij de 44e editie van de BMW Berlin Marathon de mist en regen. Overal op het parcours lagen plassen. Regen heeft invloed op de prestaties. Regen zorgt voor afkoeling en vraagt energie van je lichaam. Energie die je voor een topprestatie niet kunt missen. Voor een marathonloper is niets vervelender dan natte voeten en opspattend water tegen de kuiten.

De weersomstandigheden waren dus niet bepaald ideaal. Toch vertrokken de drie samen met hun persoonlijke hazen onder het schema van het wereldrecord. Op het 10 km punt lagen ze nog op koers voor een tijd van 2:02:40. Bij het halve marathon punt zat een verbetering er nog steeds in. Helaas moest Bekele daar opgeven. Kipsang staakte de strijd bij het 30 km punt.

Eliud Kipchoge bleef over maar niemand had gerekend op de 26-jarige debutant Guye Adola. De Ethiopiër Adola versnelde bij de 37 km en Kipchoge moest zich tot het uiterste inspannen om hem te achterhalen en de marathon uiteindelijk te winnen in 2:03:32. De snelste marathon tijd die in 2017 is gelopen. En dat onder deze omstandigheden! Adola werd ‘slechts’ tweede in 2:03:46: de snelste tijd voor een debutant op de marathon ooit.

Negatieve split
Vrijwel zonder uitzondering worden wereldrecords op de marathon gelopen met een negatieve split. Ook Dennis Kimetto was de tweede helft sneller. We hebben de tussentijden van Kipchoge (2017) en Kimetto (2014) eens naast elkaar gezet. Het verval ten opzichte van het wereldrecord na de 30 km is hierin heel herkenbaar.

 
Kipchoge heeft met een heel gelijkmatige tempo gelopen. Dit lijkt goed. Maar ook voor Kipchoge gaat de uitdrukking ‘Better Pacing = Faster Racing’ op. Kipchoge heeft het wereldrecord laten liggen in de tweede helft van de marathon. Zoals zo vaak waren ook hier de laatste 10 km bepalend voor de eindtijd. Kimetto was in 2014 wel in staat om tussen de 30 en 35 km te versnellen en daarna weer het aanvangstempo vast te houden.

Weet wat je kunt!
Iedereen kent de uitdrukking ‘wie niet waagt, wie niet wint’. De begeleiding van Kipchoge, Kipsang en Bekele had de mogelijkheden onder deze omstandigheden wat meer moeten bijstellen. Als ze met een iets lager tempo gestart zouden zijn, zou Kipchoge meer glycogeen voorraad aan het eind over hebben gehad en had hij net als Kimetto in 2014 aan het eind wat kunnen versnellen. Hier speelt naast het fysieke ongetwijfeld ook het mentale aspect. Bekele en Kipsang hadden al opgegeven en Kipchoge zag de winst ten opzichte van het wereldrecord verdampen. Zijn goede tijd heeft hij uiteindelijk vooral te danken aan Adola. Door de versnelling van Adola werd Kipchoge gedwongen tot het uiterste te gaan.

Voor iedereen geldt dat je niet te snel van start moet gaan. Het lijkt wel mooi om een voorsprong op je schema op te bouwen, maar dat ga je toch bezuren. Blijf bij je oorspronkelijke plan en hou energie over voor de laatste 10 km. Psychologisch is het ook veel beter om in de tweede helft steeds wat te winnen op je schema dan om steeds wat te verliezen. Je voelt de vermoeidheid dan veel meer dan bij een negatieve split.

Berlijn is een vlakke marathon en er stond ook niet veel wind. Op zich kun je je beoogde gemiddelde tempo onderweg dan goed gebruiken als richtwaarde. Als er meer hoogteverschillen in zitten, kun je beter op een constant vermogen lopen.

We zijn er gezien dit alles zeker van dat onder de juiste omstandigheden, regie en strategie de verbetering van het wereldrecord in Berlijn er nog wel een keer in zit.

Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons boek 
Hardlopen met Power!
Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen.
De ISBN nummers zijn:
paperback 978-90-821069-7-8
e-book (ePub3) 978-90-821069-8-5
e-book (Adobe DRM pdf) 978-90-821069-9-2
Hans van Dijk en Ron van Megen
www.hardlopenmetpower.nl

Lees verder...