Wat is een snelle tijd over de heuvels?

Wat is een snelle tijd over de heuvels?

Gezien dat op 15 juni 2021 de inschrijving voor de Nijmeegse Zevenheuvelenloop is geopend? De loop is voor zondag 21 november 2021 op de kalender gezet. Het is de 37ste editie. In 2020 gooide corona ondanks de genomen maatregelen roet in het eten. Inhalen in het voorjaar van 2021 bleek door de grote aantallen besmettingen en overvolle IC’s niet mogelijk. Iedereen kreeg het inschrijfgeld terug. De 37ste is nu dus in het najaar gepland. De organisatie belooft minimaal 50% van het inschrijfgeld terug te betalen als het onverhoopt weer niet door kan gaan.

De wervende tekst op de website staat terecht vol superlatieven “NN Zevenheuvelenloop: ’s lands mooiste en ’s werelds snelste 15 km. Al jaren trekt de NN Zevenheuvelenloop duizenden lopers uit binnen- en buitenland naar Nijmegen. Het parcours wordt wel beschouwd als het mooiste van Nederland. Daarnaast zijn de actuele wereldrecords over 15km bij de mannen én de vrouwen gelopen in Nijmegen.”

Dat klinkt goed, maar je moet wel al die heuvels overwinnen. Wat betekent dat voor je tijd?

Prognose Zevenheuvelenloop voor Ron

Net als vorige week voor de invloed van de temperatuur op je snelle 10 km maken we voor de beantwoording van de vraag wat de heuvels in de Zevenheuvelenloop met je tijd doen gebruik van de Stryd Race Calculator. Ron heeft al 29 keer deelgenomen. De fit.file van de laatste keer is voor de berekening geüpload in deze race calculator.
De gelopen afstand was toen 15,08 km. De uitkomst van de berekening blijkt 1:20:14.
Zeven minuten langzamer dan Ron’s tijd in 2019…..

De Race Calculator maakt gebruik van de prestaties van Ron in afgelopen 90 dagen. De berekening is op basis van de persoonlijke vermogenscurve (power duration curve) van Ron en zijn critical power (CP). Net als bij veel anderen is de vorm van Ron flink achteruit gegaan. Dit komt omdat je in trainingen nooit heel lang voluit gaat en er geen echte wedstrijden zijn gelopen. Er is dus ruimte voor verbetering. Het is ook nog geen zondag 13 november.

Hoogteprofiel Zevenheuvelenloop 2019 met het door de race calculator berekende tempoverloop
Hoogteprofiel Zevenheuvelenloop 2019 met het door de race calculator berekende tempoverloop, afhankelijk van de helling (blauwe lijn in tijd per km). Het vermogen is constant. Dat betekent langzamer dan je gewoon bent heuvelop en sneller heuvelaf.

De invloed van de heuvels

Dan nu het antwoord van de Race Calculator wat de tijd van Ron bij dezelfde temperatuur en luchtvochtigheid op een volledig vlak parcours zou zijn: 1:18:05.
Dat is op de 15 km ruim 2 minuten sneller dan de voor de Zevenheuvelenloop berekende 1:20:27.

In de afbeelding hieronder zie je dat de volgens de Race Calculator aan te houden wattages op zowel de vlakke 15 km (links) als in Zevenheuvelenloop vrijwel hetzelfde zijn. Dat is logisch, want het vermogen van je menselijke motor ligt vast. Het maakt niet uit of het vlak of heuvelachtig is. In heuvelachtig terrein is vermogen nodig om hoogteverschillen te overwinnen (heuvelop kost meer dan je heuvelaf kunt terugwinnen). Er is daardoor minder vermogen beschikbaar om snelheid te maken. Per saldo ben je op een parcours met heuvels langzamer.

Je ziet ook dat Ron de vlakke 15 km met 270 watt kan lopen en de Zevenheuvelenloop met 269 watt. De reden is eenvoudig uit te leggen: de Zevenheuvelenloop duurt 2 minuten langer dan de vlakke 15 km. Naar mate je langer hardloopt, daalt het vermogen dat je vol kunt houden. 2 minuten verschil komt in dit voorbeeld neer op een 1 watt lager wattage.

Aldus de theorie. In de praktijk is het iets anders. De eerste kilometers van de Zevenheuvelenloop gaan met een vals plat omhoog. Dat gaat je gemakkelijk af. Je bent nog fris. De laatste 4 kilometer vlieg je omlaag. Dat is lekker hardlopen. Bij elkaar maakt het een snel parcours. Ondanks de heuvels. Een model houdt geen rekening met deze mentale aspecten. Je kunt hierdoor net iets meer dan normaal en het verschil is uiteindelijk vast wat minder dan 2 minuten.

Vermogensberekening (race power) voor een vlakke 15 km (links) en de Zevenheuvelenloop (rechts).
Vermogensberekening (race power) voor een vlakke 15 km (links) en de Zevenheuvelenloop (rechts).

Actuele wereldrecords

Hoe kan het dat de actuele wereldrecords op de 15 km in de Zevenheuvelenloop zijn gelopen als de heuvels nadelig voor de tijd zijn? Dat hebben we in november 2019 bij ProRun uitgelegd.

De Ethiopische Letesenbet Gidey finishte in een wereldbesttijd van 44:20. Gidey heeft inmiddels ook de wereldrecords op de 5000 meter en 10.000 meter op haar naam staan.
De 10.000 meter verbeterde Gidey tijdens de Ethiopian Trials in Hengelo tot 29:01.03. Dat deed ze 2 dagen nadat onze Sifan Hassan op 6 juni 2021 dit record op haar naam zette tijdens de FBK games in hetzelfde Hengelo.
De Ethiopische Atletiek Federatie is gewoon om de 10.000 meter selectie van de atleten voor de Olympische Spelen in Hengelo te houden.

Bij de mannen staat de wereldbesttijd op naam van de Keniaan Joshua Cheptegei. Cheptegei liep zijn 41:05 in de 2018 editie van de Zevenheuvelenloop.

De 44:20 van Gidey en 41:05 van Cheptegei zijn in vergelijking tot de records op andere afstanden niet heel scherp. De reden is dat de 15 km geen courante wedstrijdafstand is, weinig wordt gelopen. Op het vlakke kan het dus nog sneller.

Je kunt alles over de invloeden op je prestaties uitgebreid nalezen in ons boek Hardlopen met Power!.

Lees verder...